Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku
Czy ten Kartezjusz, to facet, co robi mapy? Nie przypominam sobie, żeby się mnie taki któś kłaniał...
Co ma wspólnego zgoda na publikowanie na stronie szkoły, zdjęć z życia szkoły, wyrażona jednorazowo, do faktu, że fotograf przychodzi rok w rok i robi zdjęcia wszystkim uczniom? I to za każdym razem inny? Przecież o tym była tu mowa. Długo jeszcze będziesz bawił się w sofistyka i przytaczał nazwiska znanych filozofów? Czy już Ci się skończyli pomysły?
Ja robiłem zdjęcia w szkołach, w przedszkolach, na ślubach w kościołach, na koloniach, jeszcze w czasach, gdy nikt nawet nie śmiał oczekiwać jakiejś doli z tego tytułu, a jak się to zaczęło robić popieprzone, to akurat przypadkowo zakończyłem tę działalność, i się wziąłem za zwierzątka, bo ich się nie muszę pytać o żadne zgody, i jest mi z tym byczo :mrgreen:
1 załącznik(ów)
Ostatnio nawet półki w sklepach mięsnych mają awarię (wiadomo o co chodzi - tylko jeżdżący hulajnogami mogą nie wiedzieć)
Nowy kwiatek z rodzimego podwórka!
Przy obecnych cenach życia oraz sprzętu cały czas łatwo znaleźć kretynów (inaczej nie można ich nazwać), którzy chcą i będą pracować za kubek kawy przez bite pięć godzin na evencie biznesowym !!!!!!!!!!!! Patrząc na ilość odpowiedzi to chętnie zlecę takiemu jednemu z drugim kretynowi, aby w ramach barteru (codziennie stawiam piwo i kawę) wyremontowali mi kuchnię. W ramach barteru zrobię im również portfolio na stronę z efektami ich pracy (makro ze zbliżeniami wszelkich niedociągnięć).
Załącznik 15133
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Przy obecnych cenach życia oraz sprzętu cały czas łatwo znaleźć kretynów (inaczej nie można ich nazwać), którzy chcą i będą pracować za kubek kawy przez bite pięć godzin na evencie biznesowym !!!!!!!!!!!! Patrząc na ilość odpowiedzi to chętnie zlecę takiemu jednemu z drugim kretynowi, aby w ramach barteru (codziennie stawiam piwo i kawę) wyremontowali mi kuchnię. W ramach barteru zrobię im również portfolio na stronę z efektami ich pracy (makro ze zbliżeniami wszelkich niedociągnięć).
Problem branży foto to zbyt niski próg wejścia przy małym rynku zleceń i niemal zerowych kosztach. Co przy niezbyt mierzalnych końcowych efektach powoduje, że niemal każdy może próbować sił. Porównanie tego z bardzo rozbudowanym rynkiem budowlanym nawet bez uwzględnienia kosztu materiałów jest dosyć problematyczne.
Dzisiaj na fejsie była modelka, aktualnie dzieciata i mężata pytała o rodzinna sesję TFP. I oczywiście byli chętni jej to zrobić.
A to przy TFP ma jakieś znaczenie sytuacja rodzinna jednej ze stron tego typu umowy?
Zawsze myślałem, że TFP to TFP - z założenia barterowe, bezgotówkowe i jeśli chodzi o szczegóły „do dogadania” itd.
W ramach tego mogę chcieć mieć zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z mojej kolekcji i jak ktoś się zgodzi je zrobić dla mnie bo chce mieć w swoim portfolio takie zdjęcia to ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra.
Od narzekania w necie na to co inni ludzie robią ze swoim sprzętem i czasem z pewnością nie przybędzie sensownych zleceń.
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
A to przy TFP ma jakieś znaczenie sytuacja rodzinna jednej ze stron tego typu umowy?
Zawsze myślałem, że TFP to TFP - z założenia barterowe, bezgotówkowe i jeśli chodzi o szczegóły „do dogadania” itd.
W ramach tego mogę chcieć mieć zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z mojej kolekcji i jak ktoś się zgodzi je zrobić dla mnie bo chce mieć w swoim portfolio takie zdjęcia to ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra.
Od narzekania w necie na to co inni ludzie robią ze swoim sprzętem i czasem z pewnością nie przybędzie sensownych zleceń.
Krótkie pytanie do Ciebie
Potrafisz odróżnić późniejsze KOMERCYJNE wykorzystanie przez zleceniodawcę zdjęć wykonywanych przez Ciebie za darmo na evencie biznesowym przez kilka/kilkanaście godzin (dochodzi do tego kilkugodzinna postprodukcja) od kilku tzw. fotek wykonanych w ramach TFP? :roll: Jeśli tak lubisz być jeleniem wykorzystywanym przez zleceniodawcę/pracodawcę to z otwartymi rękami przyjmą Cię wszędzie do pracy za darmo.
Bo jeśli nie widzisz żadnej różnicy to może idź kup 1.000 litrów paliwa na stacji benzynowej i rozdawaj je gratis w ramach reklamy Twojej osoby na FB i IG, albo w ramach barteru za kubek kawy - wyjdzie na to samo.
@robcio
BTW - mogę porobić zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z Twojej kolekcji (oraz całej reszty Twoich "kfjatkuf") a w ramach barteru oddasz mi swój aparat i obiektywy. Chętny? :mrgreen: ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Problem branży foto to zbyt niski próg wejścia przy małym rynku zleceń i niemal zerowych kosztach. Co przy niezbyt mierzalnych końcowych efektach powoduje, że niemal każdy może próbować sił. Porównanie tego z bardzo rozbudowanym rynkiem budowlanym nawet bez uwzględnienia kosztu materiałów jest dosyć problematyczne.
Niestety pełno jest obecnie Januszy (przepraszam noszących to imię) biznesu, którzy zepsuli rynek bezmyślnie wykonując za darmo zlecenia komercyjne na poziomie jakościowym dziecka ze smartfonem w ręce. Obecnie nie liczy się jakość materiału, ale wyłącznie DARMOCHA.
TFP nie powinno być potem wykorzystywane komercyjnie, poza właśnie rozbudową PF.
Zdjęcia na strony, czy inne wykorzystanie komercyjne to już nie jest FTP. Ale my to wiemy, natomiast czy tak podchodzi do tego fotografujący, który chce zaistnieć jakoś ? To nie są ani łatwe ani oczywiste rozkminy.
Jak już napisano, próg wejścia nie jest wysoki, są te dofinansowania na rozpoczęcie działalności więc jest jak jest.
W temacie tego wątku:
Polsko-włoska para młoda uciekła z restauracji i nie zapłaciła za wesele
"Polka i Włoch są poszukiwani przez włoskich karabinierów po tym, jak uciekli po swoim weselu koło Frosinone we włoskim regionie Lacjum, nie płacąc rachunku w restauracji. Jak ustalono, małżonkowie polecieli do Niemiec. Nie wyklucza się, że stamtąd pojadą do Polski. Małżonkowie zaraz po ślubie i eleganckim przyjęciu weselnym dla 70 osób wyruszyli w podróż poślubną. Po biesiadzie w lokalu pozostawili zamiast miłych wspomnień niezapłacony rachunek wynoszący osiem tysięcy euro."
Właśnie dlatego warto brać kasę za usługę zanim stracicie z oczu klienta.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Czy ten Kartezjusz, to facet, co robi mapy? Nie przypominam sobie, żeby się mnie taki któś kłaniał...
Co ma wspólnego zgoda na publikowanie na stronie szkoły, zdjęć z życia szkoły, wyrażona jednorazowo, do faktu, że fotograf przychodzi rok w rok i robi zdjęcia wszystkim uczniom? I to za każdym razem inny? Przecież o tym była tu mowa. Długo jeszcze będziesz bawił się w sofistyka i przytaczał nazwiska znanych filozofów? Czy już Ci się skończyli pomysły?
Mi pomysły nie, ale kończę z tobą polemikę, bo z wpisów widać, że tobie skończyła się kultura.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ostatnio nawet półki w sklepach mięsnych mają awarię (wiadomo o co chodzi - tylko jeżdżący hulajnogami mogą nie wiedzieć)
Nowy kwiatek z rodzimego podwórka!
Przy obecnych cenach życia oraz sprzętu cały czas łatwo znaleźć kretynów (inaczej nie można ich nazwać), którzy chcą i będą pracować za kubek kawy przez
bite pięć godzin na evencie biznesowym !!!!!!!!!!!! Patrząc na ilość odpowiedzi to chętnie zlecę takiemu jednemu z drugim kretynowi, aby w ramach barteru (codziennie stawiam piwo i kawę) wyremontowali mi kuchnię. W ramach barteru zrobię im również portfolio na stronę z efektami ich pracy (makro ze zbliżeniami wszelkich niedociągnięć).
Załącznik 15133
Tak jest! Wprowadzić koncesje, żeby sprzęt fotograficzny mogła kupić tylko osoba, która zdała egzamin przed Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie.