Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
@akustyk Pitolenie. Wolisz mieć więcej szczegółów czy mniej? Wolałbyś mieć wypalone np okno czy nie? Ja np nie lubię robić hdrów jeśli nie muszę a nie zawsze się da co zrobić. Pewnie, że lepiej nie robić zdjęć w niesprzyjających warunkach. Po co mieć dane w RAWach skoro slajd miał 6 ev;)
Egzemplarz z którego pochodzi analizowany raw jest przedprodukcyjny. Dziwi mnie, że canon pozwolił udostępnić komukolwiek raw z takiego modelu... Wstrzymalbym się z oceną matrycy.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
@akustyk Pitolenie. Wolisz mieć więcej szczegółów czy mniej?
mnie osobiscie 20Mpix daje mi dostatecznie duzo szczegolow dla monitora 4K. wiecej nie potrzebuje
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Wolałbyś mieć wypalone np okno czy nie?
nie fotografuje okien.
w zdjeciach jakie normalnie robie rozpietosc tonalna 6D jest dla mnie co najmniej wystarczajaca. de facto to ten aparat daje mi ogromny zapas
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Ja np nie lubię robić hdrów jeśli nie muszę a nie zawsze się da co zrobić. Pewnie, że lepiej nie robić zdjęć w niesprzyjających warunkach. Po co mieć dane w RAWach skoro slajd miał 6 ev;)
nie wiem co to sa dla ciebie niesprzyjajace warunki, w takich warunkach jakie sam robie (landszafty, czesto-gesto z mocno kontrastowymi ujeciami: https://www.flickr.com/people/bartrozanski/ ) nie mam nigdy wrazenia, zeby matryca 6D byla dla mnie ograniczeniem... zapewne wykorzystalbym mozliwosci matrycy lepszej pod wzgledem DR, ale pracujac na codzien 6D nie odczuwam _zadnej_ potrzeby wymiany tego korpusu ze wzgledu na ten jego aspekt.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
... albo tez drugie wyjasnienie, ze inni ludzie robia zdjecia, a inni czytaja te *******y i sie masturbuja pomiarami roznic pomiedzy wykresami...
Bardzo poetycznie ujęte... Czyżby miesięczna słabość u kolegi?
Ciężko mi odnaleźć sytuację w której niedoświetlę zdjęcia o 3ev i będę musiał ją rozjaśniać w postprocesie tak samo jak ciężko mi zrozumieć jak można zrobić gorszą matrycę od poprzednika skoro technologia idzie do przodu, nie byłożadnej wojny śiwatowej czy innych kataklizmów cofających rozwój.
DR nawet w najgorszych lustrach i tak jest zadowalający ale fakt pogorszenia matrycy zamiast jej ulepszenia jest dziwny...
No to mamy już oficjalnie 6d classic;) Aparat legendarny, król rozpiętości tonalnej. Nikomu nie potrzeba więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
No to mamy już oficjalnie 6d classic;) Aparat legendarny, król rozpiętości tonalnej. Nikomu nie potrzeba więcej.
Jednooki geniusz AF w zupełnych ciemnościach ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Prawda boli?
Chyba nie za bardzo zrozumiałeś. Chodziło o, nazwijmy to, mało kulturalny język.
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
Ciężko mi odnaleźć sytuację w której niedoświetlę zdjęcia o 3ev i będę musiał ją rozjaśniać w postprocesie tak samo jak ciężko mi zrozumieć jak można zrobić gorszą matrycę od poprzednika skoro technologia idzie do przodu, nie byłożadnej wojny śiwatowej czy innych kataklizmów cofających rozwój.
DR nawet w najgorszych lustrach i tak jest zadowalający ale fakt pogorszenia matrycy zamiast jej ulepszenia jest dziwny...
DR w 6D jest zadowalający i to jest prawda, z DRem w cropach ze słynnymi 15 czy 18 mpix matrycami już nie jest tak różowo - daje się na nich pracować ale to rzeźba w miękkim gó.nie i mi również nie zdarza się niedoświetlić o 3EV :mrgreen: