Odp: Canon EF 35/1.4 L mkII
Tak podpatrując tą dyskusję Pb vs LPG to co, Sigma nadal dobrym af nie grzeszy?
Na nową L mnie nie stać i nie mam takich potrzeb by do hobbystycznego pstrykania kupować drugą wersję, więc co jednak stara L lepsza od Sigmy?
Naszło mnie tak bo miałem kiedyś 35L i był super(mimo, że na 1.4 super ostry nie był), tu i tam słyszy się, że art ostrzejsza, ale celność średnia.
Moja styczność i znajomość Sigmy zakończyła się na dwóch szkłach 30 1.4 i 70-200 2.8 i oba szkła na Nikonie były średnio celne (zwłaszcza 30 1.4), czy od tamtych czasów coś się poprawiło, czy ta linia ART jest lepsza?
Pozdr.
Jest lepsza, ale wymaga kalibracji USB dockiem. Po tym zabiegu AF jest celny, ale nie tak szybki jak Canon 35L I. Jak nie przeszkadza Ci zabawa z kalibracją na początku to warto brać Sigmę.
Nie generalizuj kolego, że każda 35 ART wymaga kalibracji. Mam i używam dwie brane pierwsze z brzegu i żadna nie wymaga kalibracji.
Przejrzałem jeden, drugi wątek, sample, testy nt. Sigmy i co?
I ponownie zagościła w mojej małej torbie używana 35L mkI :twisted:
Pozdr.
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Jest lepsza, ale wymaga kalibracji USB dockiem. Po tym zabiegu AF jest celny, ale nie tak szybki jak Canon 35L I. Jak nie przeszkadza Ci zabawa z kalibracją na początku to warto brać Sigmę.
Jest lepsza i nie zawsze wymaga kalibracji. Ja swojej nie kalibrowałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomek s
Przejrzałem jeden, drugi wątek, sample, testy nt. Sigmy i co?
I ponownie zagościła w mojej małej torbie używana 35L mkI :twisted:
Pozdr.
Właśnie dlatego dla wielu Sigma jest słabsza bo ludzie tylko czytają i czytają zamiast przekonać się samemu na własnej skórze.
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Właśnie dlatego dla wielu Sigma jest słabsza bo ludzie tylko czytają i czytają zamiast przekonać się samemu na własnej skórze.
Dokładnie :) Mając te 2 obiektywy na body trzeba mieć dużo samozaparcia żeby wybrać Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
No tak, a jak ktoś się przekonał i został przy canonie, to robicie z niego debila :).
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dokładnie :) Mając te 2 obiektywy na body trzeba mieć dużo samozaparcia żeby wybrać Canona
Chyba więcej samozaparcia trzeba mieć, żeby 2 obiektywy założyć na body :).
Sigma rysuje bardzo surowo, rozmycie jest wręcz ostre. 35L ma może mniejszą ostrość samą w sobie, za to rozmycie jest ładniejsze bo kremowe. Więc co kto lubi / potrzebuje. Ja zdecydowanie wolę 35L.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Sigma rysuje bardzo surowo, rozmycie jest wręcz ostre. 35L ma może mniejszą ostrość samą w sobie, za to rozmycie jest ładniejsze bo kremowe. Więc co kto lubi / potrzebuje. Ja zdecydowanie wolę 35L.
Zwolennicy Sigmy piszą, że bokeh dużo lepszy w Sigmie :). To jest akurat kwestia gustu, trzeba też dodać, ze standardowo Sigma daje żółty zafarb. Co prawda nie ma to większego znaczenia przy obróbce, ale zawsze.
To tak jak braki w ostrości na pełnej dziurze 35L można łatwo w obróbce ominąć :p, tu większym problemem jest ogromna aberracja. Jak to w życiu - coś za coś ;).