Odp: AF w bezlusterkowcu (np. Sony a7x)
Z sony to chyba kojarze tylko cos z rosji? I nie wierze ze tam nie bylo nic ruszane, bo wygladalo tak samo jak te starsze z 5dmk3 xd ten sam styl. A mowie ze pseudo hdr bo w sony z jednej klatki z cienii mozesz ciagnac duzoooo, a to samo robil w 5dmk3
/edit: juz to bylo pisane nawet wcześniej, to ja juz nic nie mowie [emoji1]
A może mając jeszcze nawyki związane z 5D3 przesadził z wyostrzaniem :confused:
Odpuśćcie już to pastwienie się nad Janem...
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Faktycznie wygląda na HDR, ale z tego co pamiętam, to jan pawlak pisał, że tak zdjęcie wyszło prosto z puszki, czyli o wyciąganiu z cieni też nie było mowy. :confused:
he he każdy tak mówi - może to hdr wybierany z menu puszki ale nie sądzę - korpusy same z siebie tak nie masakrują zdjęć, ja to nawet mówię że "tak tam było" (chociaż hdełerów nie robię ani nie trawię) bo to nawet lepsze tłumaczenie niż "prosto z puszki nie ruszane" - po co tłumaczyć coś oczywistego - każdy kto zrobił więcej niż kilka zdjęć wie jak wyglądają zdjęcia "prosto z puszki" lub "nie ruszane", a jak jeszcze nie wie to się kiedyś dowie jak już minie mu ten etap wiary że istnieją cudowne, jedyne, osiągane po wielokrotnych i wieloletnich inicjacjach i kolejnych stoniach wtajemniczenia ustawienia czasu i przysłony - oczywiście tylko i wyłącznie w trybie M - które generują takie i te takie lepsze zdjęcia :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
to tylko wymiana opinii o estetyce
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
może to hdr wybierany z menu puszki ale nie sądzę - korpusy same z siebie tak nie masakrują zdjęć
A może to wina podwójnej stratnej kompresji plików :?
Pan Jan na swej stronie zaprezentował tez zdjęcia z Japonii (z sony). To dopiero jest porażka zainwestować tyle w nowy sprzęt z najwyższej półki, dygać na drugą stronę świata i przywieźć grafiki zamiast foto.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Zamieszczone przez jaś
to jest raczej przefajniony hdr, a nie wyciąganie z cieni - wyciąganie z cieni na sony powinno działać w miarę bezproblemowo
Faktycznie wygląda na HDR, ale z tego co pamiętam, to jan pawlak pisał, że tak zdjęcie wyszło prosto z puszki, czyli o wyciąganiu z cieni też nie było mowy.
To jednak nie było zdjecie prosto z puszki, tylko: "RAW z A7R2 "wywołany" w DxO wg. ustawień standardowych w włączonym dodatkowo DxO ClearView (usuwa zamglenia) oraz DxO Smart Light"
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Pan Jan na swej stronie zaprezentował tez zdjęcia z Japonii (z sony). To dopiero jest porażka zainwestować tyle w nowy sprzęt z najwyższej półki, dygać na drugą stronę świata i przywieźć grafiki zamiast foto.
Zastanawiam się, czy to jednak nie jest problem ani ze sprzętem ani obróbką, czy jednak po prostu taka jest fotograficzna estetyka jana pawlaka :?
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
To jednak nie było zdjecie prosto z puszki, tylko: "RAW z A7R2 "wywołany" w DxO wg. ustawień standardowych w włączonym dodatkowo DxO ClearView (usuwa zamglenia) oraz DxO Smart Light"
używałem DxO tak od wersji 2 do 6 mam wrażenie że wtedy działało lepiej :), może dobrze że już nie używam :) - a coś takiego jak standardowe ustawienia odrawiacza to kolejna fikcja literacka nawet podwójna - po pierwsze nie istnieje, a po drugie po co ...... się z rawami jak ustawiasz suwaczki na zero
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Dokładnie, jak Jan lubi "swoje" hdr-y, to niech tak będzie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
używałem DxO tak od wersji 2 do 6 mam wrażenie że wtedy działało lepiej
To zobacz jak działa teraz ostatnia wersja - poprawiło się wiele i jest kilka nowych funkcji/suwaczków.
Używam od 6 do 11-ej wersji, przymierzam się do ostatniej. Uważam to bardzo dobry soft, ale nie jedyny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Zastanawiam się, czy to jednak nie jest problem ani ze sprzętem ani obróbką, czy jednak po prostu taka jest fotograficzna estetyka jana pawlaka :?
A to chyba nie ma najmniejszych wątpliwości, ze to wybór szanownego autora jak te zdjęcia wyglądają. Niepotrzebne tylko w tym wypadku epopeje nt. sprzętu, rozdzielczości i innych cuda wianków, bo podobne efekty spokojnie można osiągać telefonem przyzwoitym.