Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
i jego przyjaciel Candar oraz cała zgraja pomniejszych wyznawców słusznej drogi.
Niezmiernie interesujące. Możesz coś bliżej nakreślić na temat kto z kim, gdzie i kiedy się przyjacielsko poklepuje po pleckach oraz jaka jest jedyna słuszna droga: C, F, N, O, P, czy może S (s jak Smiena) ? Chętnie zobaczę wykres słupkowy jedynej słusznej drogi w odniesieniu do C, F, N, O, P, S.
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Okoliczności: reportaż ślubny, więc pracował od 9 rano do prawie 1 w nocy. Zawiesza mi się z 50mm 1.4 (i za drugim razem z nieoryginalną baterią). Stawiam, że to wina obiektywu, które już swoje wysłużył.
Co do zawieszania się kilka razy dziennie - mam go od listopada i w sumie zawiesił się z 4 razy przez jakieś 10 reportaży i wiele innych sesji. Więc żadna tragedia, tylko ta sobota była pechowa. Tak jak napisałem wyżej, stawiam, że to wina rozstrzelonej 50mm + R.
--- Kolejny post ---
Kwestia wyciągnięcia baterii.
Używam głównie servo i serii.
Nie wydaje mi się żeby to było coś normalnego. Chyba bym pomyślał o serwisie. Takie coś nie powinno mieć miejsca.
Raczej wymianą 50mm, sprawiała mi też problemy na 6D, więc póki nie dzieje się to z innymi obiektywami to nie traktuję tego jako problemu;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie wydaje mi się żeby to było coś normalnego. Chyba bym pomyślał o serwisie. Takie coś nie powinno mieć miejsca.
Poczytaj sobie na temat soniaków np a7rII lub zestawów samyang plus sony. Tam zacinki to "norma" na ich nowej autostradzie... :) Ale wracając do R to niemiłe rozczarowanie z tą zawiechą. Dobrze chociaż, że aparat nie uruchamia się 3 sekundy...
p.s myślę że bezlustra R A7 Z ( zwłaszcza te ślubniaków) po latach 3-4 latach będą padały jak muchy, jak wszytko w dzisiejszych czasach.
Mi się też nie zawiesił od czasu kupna a dość mocno używam.
A jak Wasze matryce? Moja po 4 miesiącach wygląda gorzej ( syf ) niż 5dIII po kilku latach. Już od 5.6 widoczne plamy na zdjęciach. Czyści ktoś matrycę sam?
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A jak Wasze matryce? Moja po 4 miesiącach wygląda gorzej ( syf ) niż 5dIII po kilku latach. Już od 5.6 widoczne plamy na zdjęciach. Czyści ktoś matrycę sam?
Ja mam wręcz przeciwnie, 7k klatek. 6 m-cy używania, a matryca czysta. W S A7II czyściłem co miesiąc.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
p.s myślę że bezlustra R A7 Z ( zwłaszcza te ślubniaków) po latach 3-4 latach będą padały jak muchy, jak wszytko w dzisiejszych czasach.
Bądźmy dobrej myśli :) Do tej pory canon spisywał się świetnie. To chyba inne standardy niż AGD, czy drobne RTV. Swoje pierwsze śluby, plenery i wypady fotografowałem amatorskim, plastikowym 400d i bez problemu przetrwał wszelkie niedogodności i intensywne użytkowanie. Tu wyżej kolega ma najprawdopodobniej problem z 50/1.4 - to bardzo delikatny, kapryśny i nieprzewidywalny obiektyw. Przeszliśmy z żoną już ze 4 egzemplarze.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
To jest niepocieszające. Przy dwóch body mniej się zmienia obiektywy więc mniej syfu. Trzeba kupić 2gą Rkę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Ja mam wręcz przeciwnie, 7k klatek. 6 m-cy używania, a matryca czysta. W S A7II czyściłem co miesiąc.
Sam czyściłeś? Co polecasz?
Przy zmianie obiektywów wyłączasz aparat? W R by kurtyna zjechała na dół i chroniła matryce trzeba ustawić wihajster na off.