Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
od czasu do czasu tu zaglądam i dziwię się podejściu użytkowników do nowej puszki
w sumie nie ma to żadnego znaczenia, bo wolę robić zdjęcia, a nie owczym pędem czepiać się aparatów, ale jest co najmniej zabawne
przez ostatnie 5 lat robiłem 5DI i zwykle, gdy ktoś usłyszał odpowiedź, to się zachwycał, że to taka super puszka i w ogóle
a tutaj jakoś jest moda na dissowanie 6D, która wszystko od 5D ma lepsze - nie kumam :)
E tam ... dissowanie . Poczytaj posty DitchesKing:
- 6d ma tylko 1/4000 ? - no problem, moje szkła to głównie f4.
- 6d ma tylko 11 pkt af w tym jeden krzyżowy ? - no problem i tak robię tylko na centralnym.
- 6d nie ma lampy? - super. Cieszę się .Mam nissina, a jak pójdę w góry to włożę go do mojego i tak
ciężkiego plecaka :)
- Hdr tylko w jpg ? - przeżyję. Jakoś sklecę tego hdr-a.
Jak widać wadami można cieszyć się jak zaletami ! I tak trzymać :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
E tam ... dissowanie . Poczytaj posty DitchesKing:
- 6d ma tylko 1/4000 ? - no problem, moje szkła to głównie f4.
- 6d ma tylko 11 pkt af w tym jeden krzyżowy ? - no problem i tak robię tylko na centralnym.
- 6d nie ma lampy? - super. Cieszę się .Mam nissina, a jak pójdę w góry to włożę go do mojego i tak
ciężkiego plecaka :)
- Hdr tylko w jpg ? - przeżyję. Jakoś sklecę tego hdr-a.
Jak widać wadami można cieszyć się jak zaletami ! I tak trzymać :)
.... zabrakło moim zdaniem jeszcze "Synchronizacja do 1/180s" ,
ale spoko, na razie nie mam ani aparatu ani lampy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
janulrich
.... zabrakło moim zdaniem jeszcze "Synchronizacja do 1/180s" ,
ale spoko, na razie nie mam ani aparatu ani lampy
Tego celowo nie wypomniałem, ponieważ optymistycznie wskazałem to, co mnie nie boli i na pewno nie będzie bolało. 1/180? Nie wiem. Na razie mam 1/200 (teoretycznie przynajmniej) do tego bardzo budżetową lampę i cały zestaw śmiga. Nie narzekam. Czy mi tych 1/180 będzie za mało? Nie wiem. Jak się dowiem dam znać na 100%.
Jaki koń jest - każdy widzi. Nie pasuje to czy owo, brać 5d. Jeszcze mało? Brać 1d. Za drogo? Brać 1100d.
Ja na dzień dzisiejszy wiem czego mi najbardziej brakuje, czego najbardziej potrzebuję.
Zaraz pokuśtykam po moje 400d, podepnę lampę, ustawię 1/180 i zobaczę czy mi to zdyskwalifikuje 6d jako najbliższy zakup.
Biorę kule i się kulam.
Dokulałem się do plecaka, wyjąłem przedpotopowy aparat, podpiąłem doń lampę i pstrykam.
400d + 24-105, f8, ogniskowa na jakieś 85, ISO 100, IS wyłączone (bez lampy, pzzy ISO 1600, f4 są czasy rzędu 1s - 2s).
1/200 - działa
1/180 - działa
1/160 - działa
1/100 - działa
obiekt się porusza, AF jakoś trafia. Między 1/200 a 1/180 nie widzę żadnej różnicy. Do 1/100 dajemy radę.
Jeśli nie gorzej będzie w 6d to mi wystarczy w zupełności
Także 1/180s mogę dopisa do listy i stwierdzić - a co mi tam, przeżyję.
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
Dokulałem się do plecaka, wyjąłem przedpotopowy aparat, podpiąłem doń lampę i pstrykam.
400d + 24-105, f8, ogniskowa na jakieś 85, ISO 100, IS wyłączone (bez lampy, pzzy ISO 1600, f4 są czasy rzędu 1s - 2s).
1/200 - działa
1/180 - działa
1/160 - działa
1/100 - działa
obiekt się porusza, AF jakoś trafia. Między 1/200 a 1/180 nie widzę żadnej różnicy. Do 1/100 dajemy radę.
Jeśli nie gorzej będzie w 6d to mi wystarczy w zupełności
Także 1/180s mogę dopisa do listy i stwierdzić - a co mi tam, przeżyję.
Muszę przyznać, że podejście do tematu kolega ma dobre :) Każdy powinien w ten sposób przeanalizować swoje potrzeby i wyliczyć wszystkie "za" i "przeciw" i wtedy zdecydować, które body jest dla niego lepsze. Po takim wyliczeniu wszystkich minusów danego modelu będzie wiadomo, czy da się z nim (tym konkretnym sprzętem) żyć, czy będzie on przeszkadzał mi w pracy... Wiele osób zadaje te same pytania na forum - pyta się innych co będzie dla niego lepsze? Trzeba zapytać najpierw siebie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
e-pic
Muszę przyznać, że podejście do tematu kolega ma dobre Każdy powinien w ten sposób przeanalizować swoje potrzeby i wyliczyć wszystkie "za" i "przeciw" i wtedy zdecydować, które body jest dla niego lepsze
Tak można pod warunkiem, że się wie, czego się chce i czego potrzebuje.
Nie dodałem nic na temat migawki 100.000
Nie wiem ile mój 400d zrobił klapnięć ale zachowanych plików z niego mam na dzień dzisiejszy 88.425 :-)
Część zdjęć się przecież wyrzuca. Sprawdziłem z czystej ciekawości i doznałem lekkiego szoku. Przecież nie robię dużo zdjęć :-)
Jeśli 400d starczył mi na 6 lat, to jeśli przy 6d podwoję swoje wysiłki, jego migawka wystarczy mi na 4 lata. Spoko.
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
Tak można pod warunkiem, że się wie, czego się chce i czego potrzebuje.
Nie dodałem nic na temat migawki 100.000
Nie wiem ile mój 400d zrobił klapnięć ale zachowanych plików z niego mam na dzień dzisiejszy 88.425 :-)
Część zdjęć się przecież wyrzuca. Sprawdziłem z czystej ciekawości i doznałem lekkiego szoku. Przecież nie robię dużo zdjęć :-)
Jeśli 400d starczył mi na 6 lat, to jeśli przy 6d podwoję swoje wysiłki, jego migawka wystarczy mi na 4 lata. Spoko.
To co wystarcza dziś - jutro już niekoniecznie. :)
Trwałość migawki jak w Rebelu 1000d :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
Trwałość migawki jak w Rebelu 1000d
Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia.
Jak padnie to wymienię. Jak nie padnie to nie wymienię.
Ja zdecydowałem się kupić 6D jako drugie body do 5D MkII.
Jak 6D mi się spodoba (a czuję, że tak będzie) to zostanie moją główną puszką a piątka pójdzie do żyda.
Robię w krajobrazówce głównie, więc te narzekania na czas migawki czy AF obchodzą mnie tyle, co śnieg zeszłoroczny.
Natomiast matryca, jej możliwości, współpraca z Wi-Fi, możliwość sterowania tabletem... to jest to, co mnie kręci! :)
Moj 5d Classic ma juz 183 tys. zdjec na pierwszej migawce - a zywotnosc jest deklarowana tez jak w 6D na 100 tys.
Jesli chodzi o narzekania na AF - to praktycznie kazdy pisze ze ma lepszy od 5dmkII.
Kolejna sprawa to na razie nie slychac zeby ktos narzekal ze szkla nie trafiaja w punkt i trzeba kombinowac z kalibracja.
Mnie bardziej niz wiekszosc wypocin w tym temacie przekonala do 6D opinia Habakuka i zdjecia wykonane nim przez Cichego - bo tez glownie ten aparat bedzie sluzyl mi do ślubniaków.
A widze ze w temacie tym wiele osob co narzeka to nie miala go w rekach i narzeka na specyfikacje :P
Istnieje jeszcze tez taka mozliwosc ze jak wyjdzie Magic Lantern do 6D to moze uda im sie pare rzeczy poprawic (oczywiscie tylko te zablokowane przez Canona programowo np. 1/8000, i czas synchro z lampa na 1/200.
A powiedzmy sobie szczerze ze ta specyfikacja nie moze byc dokladnia taka sama jak 5DIII, bo kto wtedy by go kupil za te kase ?!
PS. Niedawno dopiero zobaczylem zdjecia z porownaniem rozmieszczenia punktow AF w 5DIII - no i niestety rewelacji nie ma - w sumie (jak dla mnie) przy takim rozmieszczeniu puntkow to 24 punkty bylyby juz optimum i nie potrzeba tych 50 kilku punktow.