Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomek67
Osobiście straciłem 90% zaufania do allegro od czasu jak zmienili system komentarzy.
Teraz bodajże są widoczne tylko z 12 miesięcy i sprzedający może prosić allegro o usuniecie komentarza.
Gdy firma prosi o usunięcie negatywa to serwisy często bardziej wierzą im niż klientowi.
Bo firma/ sprzedający daje kasę na prowizję.
Sam tego doświadczyłem gdy dałem negatywa na opineo.
Firma w mailach do opineo kłamała w żywe oczy i mój komentarz usunięto.
Niestety zmiany na gorsze w Allegro... Dodatkowo sprzedający nie moze wystawic komentarza. Jest plus i minus - juz skoczyly sie komentarze z zemsty, czyli cos kupilem, bylo cos nie tak, wystawiam komenta i dostaje w odwecie takze nagatyw. A minus, to teraz ciezko ocenic czy kupujacy jest ok - wczesniej widzac komenty w stylu "kupil, nie zaplacil, zero kontaktu po kupnie" juz dawal do myslenia. Wszystko chodzi o kase - dla allegro oplacalne jest aby wiecej bylo sprzedazy, placenie prowizji, za duzo negatywow moze odstraszyc kupujacego i co idzie za tym brak sprzedazy=brak prowizji.
W sumie jest jak jest, ale ja bym chcial jedno - mozliwosc wystawiania aukcji z WYMAGANA platnoscia PAYU - jak EBAY. Gdzie nie da sie kupic i olac sprawe. Sprzedaz sie nie zakonczy jezeli nie zaplacisz systemem PAYU/PAYPAL czy jakimkolwiek online. Ostatnio nieco gratow wystawialem i znowu jakies oszołomy cos kupuja i cisza na wiele dni, zero kontaktu, zero platnosci... Rozumiem, ze to jeszcze u nas sredniowiecze i system taki jak w ebay by sie nie przyjal (jeszcze sporo ludzi placi lecac z kwitkiem na poczte), ale przynajmniej dac to jako OPCJA dla sprzedajacego. Ja zawsze pisze, ze wymagam platnosci PAYU w ciagu 24h od zakupu - inaczej prosze nie kupowac. Sporo to daje, ale i tak wiele osob kupuje dla zabawy.
Witam .Mam pytanie do Wszystkich .Czy kupował ktoś coś od użytkownika o nazwie cell_world nazwa firmy z Wrocławia BAYER WORLD Sp. z o.o. Znalazłem u nich Canona 6d mk2 w dobrej cenie 7499zł.Nie ma możliwości odbioru osobistego oraz towar dostępny po przedpłacie,.Dołączam link do aukcji .Z góry dziękuję za odpowiedzi. http://allegro.pl/aparat-canon-eos-6...968222150.html
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysztofbed
Masz POK z allegro i kupujesz od firmy. Ryzyko niewielkie, komentarze ok
Ok.dzięki właśnie znalazłem drugi w tej samej cenie i jutro jadę odebrać.
Faktura Vat- marża. Tu jest wał. Nie ma takiej faktury na nowe towary.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Faktura Vat- marża. Tu jest wał. Nie ma takiej faktury na nowe towary.
Nie ma wała. 6dII, z DR z poprzedniej epoki, kwalifikuje się jako antyk.:lol:
Kolejna firma co ściąga z chin towar, a później nagle przestaje istnieć ? Jak to brak odbioru osobistego ?
Nawet dziś jest wątek na Zjednoczonych Sprzedawcach, podobno po wyroku NSA skarbówki już ścigają o VAT za faktury Vat-marża na nowy towar. Jak się nie uda od sprzedawcy to zapukają do klientów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nawet dziś jest wątek na Zjednoczonych Sprzedawcach, podobno po wyroku NSA skarbówki już ścigają o VAT za faktury Vat-marża na nowy towar. Jak się nie uda od sprzedawcy to zapukają do klientów.
Ale chyba tylko tych co kupują na firmę. Chyba nie ma takiej możliwości, aby ściągnąć od "ludności".
Raczej bałbym się o gwarancję. W opisie jest gwarancja producenta - na towar używany?
W którym kraju europejskim Canon daje 24 miesięczną gwarancję?