Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
Ja już się nie mogę doczekać
--- Kolejny post ---
Rojo, chyba cytałem Twoje opinie pod testem 6d na optyczne.pl i zapytanie niejakiego Imre: "a tak na poważnie to aparat 6d za taką cene powinien mieć znacznie więcej punktów AF"
Czy to ja tylko tak mam, że operuję jedynie centralnym punktem AF i przekadrowuję bo jak dla mnie tak jest szybciej i łatwiej,
Czy ewentualnie powinienem się podszkolić w tym zakresie i dozbierać do 5dIII
Ja też czytałem opinie Rojo pod testem 6d na optyczne :) No i co ?
Rojo pisze : "AF jest wbrew pozorom DUŻO ! dokłądniejszy i szybszy . / od 7d/
Ale Rojo pisze też : "6d nie jest aparatem do zdjęć dynamicznych"
Tak? A czemu nie?
Rojo pisze na CB : " 7d to bardzo dobry aparat robiący naprawdę bardo dobre zdjęcia"
Ale Rojo pisze też na optycznych o 7d - " Generalnie mam wrażenie, że przez 3 lata fociłem
zepsutym aparatem"
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
zdjęciu z wyraźnym FF twierdziłeś autorytatywnie, że wszystko gra, a tak przecież nie jest
według mnie GRA. Nie sprawdzam nic, patrzę na zdjęcie.
A czy jest cacy to już właściciel sam będzie wiedział najlepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
no tu 17-40 daje Ci prawie to samo co 10-20...
a może nawet więcej? Sigma od 10 do 15 brzydko zniekształca
Porównałem sobie iso 3200 z 6d i iso Hi z 5d mkI LINK
Oczywiście bez odszumiania, f3,5
Cytat:
Zamieszczone przez
Jakub
Porównałem sobie iso 3200 z 6d i iso Hi z 5d mkI
LINK
Oczywiście bez odszumiania, f3,5
Porównanie trochę bez sensu bo 3200 w classicu jest dodatkowe. Zrób to samo ale na 1600 :P
Coraz bardziej mam ochotę na classica...
Wiem że dodatkowe, dla mnie nie bez sensu bo dużo ludzi z tego korzysta albo korzystało i sam fakt że classic nie ma w ogóle 3200 już jest na plus 6d.
Ja np chciałem wiedzieć jaka jest różnica w realnych warunkach na tych ustawieniach :)
Zerknijcie sobie na włosy po lewej stronie na wysokości oka, w starej piątce jest papka bez szczegółów już o kolorach nie wspomnę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jakub
Zerknijcie sobie na włosy po lewej stronie na wysokości oka, w starej piątce jest papka bez szczegółów już o kolorach nie wspomnę.
Ja tam po prawej stronie widzę efekty odszumiania (rzęsy, bokeh z prawej strony głowy).
Widać odrobinę lepszy DR, ale biorąc pod uwagę że iso 3200 jest w classicu programowe - staruszek trzyma się bardzo dzielnie.
Classic kusi mnie mocno w obecnych cenach, ale brakuje mi w nim automatycznego czyszczenia matrycy oraz LV.
Oczywiście, że świetnie się trzyma i cały czas jest to bardzo dobry aparat.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Classic kusi mnie mocno w obecnych cenach
żeby jeszcze można było nówkę kupić w rozsądnej cenie to pewnie byśmy mieli kolejną zagwozdkę
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
...
- 11 punktów AF. Odkąd nabyłem Zenita za ileśtam milionów i zacząłem robić zdjęcia skupiam się najpierw na ustawieniu ostrości, potem na kadrze. W Zenicie robiłem to lewą ręką, w Canonie wskazującym palcem prawej ręki. Nigdy w Canonie nie użyłem innego punktu niż środkowy. Jeśli byłby w sprzedaży Canon 6D z jednym punktem AF tańszy o parę złotych - wziąłbym.
- brak lampy. SUPER. Cieszę się, że jej nie ma. W swoim 400d użyłem jej kilka razy tuż po zakupie. Dziś jak muszę mam nissina. Jak będę ze swoim turystycznym FF w góry wyruszał i tak będę taszczył swój ciężki plecak
.
Też tak myślałem, dopóki nie kupiłem Nikona 35mm f1.8 , a później Sigmy 30mm f1.4 => Nie wyobrażam sobie kadrować osobę od dołu stojącej na schodach na f1.4 przekadrowując => zgodnie z prawami fizyki/optyki ciężko wycelować odsunięcie puszki. Przy tak małej głębi jak f1.4 jest to cholernie ciężkie, a Canon ma też szkła f1.2 :) Po za tym... bywa czasem tak, że nie ma jak korpusem ruszyć... albo szybciej jest po prostu zmienić punkt... no ale do tego trzeba dojrzeć, ja dojrzałem rok temu :).
Jeśli strzelasz landszafty to problemu raczej nie masz. Pozdro