Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Może teraz ja zabrzmię jak hejter ale przeleciałem ten wątek (link był na innym portalu) i widzę, że większość adwersarzy autora wątku to nie prawdziwi fotografowie przez duże F ale zwykli onaniści sprzętowi pokroju fanatycznych audiofilów. No sorry, ale jeśli trzeba robić spory crop, żeby znaleźć jedyną przewagę zdjęcia jakiegoś Sony A7III nad smartfonem, to świadczy to jak najlepiej o Samsungu a jak najgorzej o Sony ;-)
Podziwiam ww. kolegę, który specjalnie założył konto na C-B, aby postponować adwersarzy Jana P. w tym wątku. Kolega zapewne nie zdążył jeszcze zauważyć (trudno się przekopać przez 212 stron wątku) talentu autora wątku do wizualizowania swoimi zdjęciami tez o wyższości smartfona nad profesjonalnym aparatem foto.
To może naświetlę, że owi adwersarze w odróżnieniu od autora wątku potrafią robić zdjęcia i nie prowadzą (jak to słusznie napisał Admin powyżej) "newslettera o nowościach Samsunga".
Zanim zaczniesz krytykować komentujących, że "trzeba robić spory crop, żeby znaleźć jedyną przewagę zdjęcia jakiegoś Sony A7III nad smartfonem" proponuję zwrócić uwagę na fakt, że autor stawiając A7R3 na statywie ustawia na obiektywie przysłonę f/5.6 (bo jak to pisał wcześniej Jan P. - "jest fanem ostrości, ustawia więc optymalną przesłonę dla konkretnego obiektywu"), czas t=1/25s, jednocześnie ustawiając na aparacie czułość ISO 51.200. https://www.canon-board.info/threads...=1#post1442530 To są własnie kontrolowane przez autora wątku warunki testu przewijające się przez cały wątek.
Ps.
tak w ogóle uważam wpis @Zephyr za Clickbait z fałszywego konta :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W S23U procesor "fotograficzny" ma znacznie większe możliwości niż zastosowane matryce.
Może jednocześnie obsługiwać (co jest jedną z głównych cech fotografii obliczeniowej) jedną matrycę 200Mpix i 3 matryce 38Mpix do tworzenia jednego zdjęcia wynikowego. A S23U ma "tylko" rozdzielczość 200Mpix + 3x12Mpix.
Jeśli zapowiedź prezasa Sony o matrycach (dynamika ?, szum ?, ...) się zrealizuje to w 2024 może byc ciekawie
jp
Jest jeszcze jedna sprawa. Jeśli masz S23U to zainstaluj sobie GCAM. Zdjęcia są o wiele lepsze pod każdym względem. Jedyne co, to nie można korzystać z 50/200Mpx.
https://forum.xda-developers.com/t/w...#post-88407193 - tutaj link ale warto przejrzeć cały wątek, mnóstwo zdjęć porównawczych.
Swoją drogą wstyd dla Samsunga, że mają tak niedopracowaną aplikację do zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Uuuuuu... chłopie. Już widzę część osób z forum idących na Ciebie z pochodniami jak na zielonego ogra... :mrgreen:
Nie ja w każdym razie będę łapał za pochodnię. Z takimi bredniami, nie mającymi żadnego pokrycia w faktach, po prostu się nie dyskutuje. Szkoda czasu.
Czy przypadkiem ustawienie, na które się powołujesz to nie typowe "cherry picking"? Przyznam, że wątek przeglądałem na smartfonie najpierw, nie zgrywałem zdjęć żeby sprawdzić EXIFy ale chyba nie sugerujesz, że wszystkie zdjęcia, które tu wrzucił Jan Pawlak są celowo robione na niewłaściwych ustawieniach?
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Czy przypadkiem ustawienie, na które się powołujesz to nie typowe "cherry picking"? Przyznam, że wątek przeglądałem na smartfonie najpierw, nie zgrywałem zdjęć żeby sprawdzić EXIFy ale chyba nie sugerujesz, że wszystkie zdjęcia, które tu wrzucił Jan Pawlak są celowo robione na niewłaściwych ustawieniach?
Obejrzyj co tu JP wyprawia, a później nas przeproś.
Żadne szwajcarskie scyzoryki, ani inne niezbędniki, nie spowodowały wyeliminowania z rynku specjalistycznych, dedykowanych narzędzi, a nawet młotka. Dodanie funkcji fotograficznych do smartfonów ma zwiększyć atrakcyjność smartfonów jako sprzętu do masowej inwigilacji i kontroli, lecz gdyby próbowano dodać funkcje telefonu i przeglądarki internetowej do aparatu fotograficznego, aby zwiększyć jego atrakcyjność, to wszyscy pukali by się w czoła.
Póki co aparat fotograficzny nie jest zdolny do usmażenia człowiekowi mózgu promieniowaniem mikrofalowym o odpowiedniej częstotliwości i mocy w ułamku sekundy, dzięki baterii 4 Ah. On się sam od tego cały spali, ale wcześniej człowieka zabije. Najpierw go jednak rozpozna dzięki kamerce do selfie, i sprawdzi, czy telefon jest tuż przy uchu. To jest potencjał technologii 5G. Tak, jak paralizatory, nie potrzebują podłączenia kablem do sieci energetycznej, tak też smartfon tego nie potrzebuje. Sprawę załatwi sama częstotliwość promieniowania elektromagnetycznego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Widzę postępy. Autor wątku przegląda swoje zdjęcia na TV, czyli dogadacie się idealnie w tej kwestii. Szczególnie polecam ostatnie zdjęcie autora wątku z sarenką w ogrodzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Obejrzyj co tu JP wyprawia, a później nas przeproś.
Widzę, że cierpliwie wam tłumaczy fakty, których nie chcecie przyjąć do wiadomości tylko wrzeszczycie jak stado małpek, w które ktoś rzucił patykiem. Wydawałoby się, że dyskusja na neutralny temat a emocje przeżywacie jakby wam ktoś co najmniej córkę zgwałcił :D
Z tymi przeprosinami to chyba żartujesz. Kim ty jesteś buachacah :D I nie pisz "nas" bo kolegów tu nie masz i nie znajdziesz. Nie jesteś reprezentantem forumowej społeczności.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Żadne szwajcarskie scyzoryki, ani inne niezbędniki, nie spowodowały wyeliminowania z rynku specjalistycznych, dedykowanych narzędzi, a nawet młotka. Dodanie funkcji fotograficznych do smartfonów ma zwiększyć atrakcyjność smartfonów jako sprzętu do masowej inwigilacji i kontroli, lecz gdyby próbowano dodać funkcje telefonu i przeglądarki internetowej do aparatu fotograficznego, aby zwiększyć jego atrakcyjność, to wszyscy pukali by się w czoła.
Póki co aparat fotograficzny nie jest zdolny do usmażenia człowiekowi mózgu promieniowaniem mikrofalowym o odpowiedniej częstotliwości i mocy w ułamku sekundy, dzięki baterii 4 Ah. On się sam od tego cały spali, ale wcześniej człowieka zabije. Najpierw go jednak rozpozna dzięki kamerce do selfie, i sprawdzi, czy telefon jest tuż przy uchu. To jest potencjał technologii 5G. Tak, jak paralizatory, nie potrzebują podłączenia kablem do sieci energetycznej, tak też smartfon tego nie potrzebuje. Sprawę załatwi sama częstotliwość promieniowania elektromagnetycznego.
Bzdura. Smartfony wyeliminowały mnóstwo dedykowanych urządzeń. Wymienię kilka:
- odtwarzacze mp3
- kalkulatory
- budziki i zegarki (te ostatnie stały się już raczej biżuterią niż czasomierzami)
- dyktafony
- GPSy
- liczniki rowerowe
Wyeliminowały również dedykowane urządzenia do robienia zdjęć czyli aparaty kompaktowe.
Reszty szurskich bredni nawet nie będę komentował. Napisz coś jeszcze o śmiercionośnych szczepionkach, NWO aaa i koniecznie o Klausie Schwabie :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Zephyr
Widzę, że cierpliwie wam tłumaczy fakty, których nie chcecie przyjąć do wiadomości tylko wrzeszczycie jak stado małpek, w które ktoś rzucił patykiem. Wydawałoby się, że dyskusja na neutralny temat a emocje przeżywacie jakby wam ktoś co najmniej córkę zgwałcił :D
Z tymi przeprosinami to chyba żartujesz. Kim ty jesteś buachacah :D I nie pisz "nas" bo kolegów tu nie masz i nie znajdziesz. Nie jesteś reprezentantem forumowej społeczności.
Reszty szurskich bredni nawet nie będę komentował. Napisz coś jeszcze o śmiercionośnych szczepionkach, NWO aaaa i o koniecznie o Klausie Schwabie :D
Brawo ten Pan. Kwintesencja doskonałej sztuki krasomówstwa, wiedzy, stylu i elokwencji.
Czyli miałem rację że to "Clickbait z fałszywego konta"
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Brawo ten Pan. Kwintesencja doskonałej sztuki krasomówstwa, wiedzy, stylu i elokwencji.
Czyli miałem rację że to "Clickbait z fałszywego konta"
Brak argumentów? Czyżby fakty które podałem o pewnych przewagach S23U nad aparatami były nieprawdziwe, czy po prostu zbyt bolesne by przyjąć do wiadomości? Naruszyłem twoją strefę komfortu i dotknąłem czułego miejsca w psychice Geeka? ;-)