Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
Już zazdroszczę pierwszych wrażeń
Ja już się nie mogę doczekać
--- Kolejny post ---
Rojo, chyba cytałem Twoje opinie pod testem 6d na optyczne.pl i zapytanie niejakiego Imre: "a tak na poważnie to aparat 6d za taką cene powinien mieć znacznie więcej punktów AF"
Czy to ja tylko tak mam, że operuję jedynie centralnym punktem AF i przekadrowuję bo jak dla mnie tak jest szybciej i łatwiej,
Czy ewentualnie powinienem się podszkolić w tym zakresie i dozbierać do 5dIII
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jakoś nie widzę tego słabego AF i masakry. Wygląda mi, że zdjęcia zwyczajnie robione środkowym AF i przekadrowane.
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
Też mi się tak zdaję. Zawsze tak robiłem i pewnie długo jeszcze (nigdy nie mów zawsze) będę robił. Ostre jest tam gdzie trzeba.
Acha, akurat, zerknąć proszę wpierw na kadr. Tam jest ewidentne ostrzenie na wąsy kociska zapewne w celu pokazania precyzji autofokusa, podobnie z kromalem, ostrzenie na środku kadru.
Absurdalna dyskusja. Pokazać, że miejsce pola AF jest nieostre a odezwą się głosy, że ostro tam gdzie trzeba, bo wcale nie musi być ostro tam gdzie się ostrzy. Jajca jak berety normalnie...
Jeśli to front focus na jednym szkle to sobie człowiek weźmie i skalibruje, jakiż to problem. Jednakże pisanie, że jest cacy staje się nie fair wobec testującego.
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Jajca jak berety normalnie...
Ja się tam nie znam na tym technicznym bełkocie. Pole AF? A do czego to komu? Dla mnie od zawsze ważniejsza była optyka niż elektronika. To co widzę i to co ktoś chce mi pokazać jest stokroć ważniejsze od metody jaką akurat zastosowano.
Gównianym aparatem też można. Jeśli pola AF nie są tam gdzie być powinny, wystarczy genialny operator rzeczonego aparatu, który pola ma w dupie a AF na oku albo wibrysach, jak wolisz.
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
Ja się tam nie znam na tym technicznym bełkocie. Pole AF? A do czego to komu? Dla mnie od zawsze ważniejsza była optyka niż elektronika. To co widzę i to co ktoś chce mi pokazać jest stokroć ważniejsze od metody jaką akurat zastosowano.
Gównianym aparatem też można. Jeśli pola AF nie są tam gdzie być powinny, wystarczy genialny operator rzeczonego aparatu, który pola ma w dupie a AF na oku albo wibrysach, jak wolisz.
Kolego o czym Ty, przepraszam, piszesz. Masz 24-105 i 70-200 a nie wiesz co to pole autofokusa? To nie jest potrzebne? To jak kolega spytam fotografuje? To może lepiej nie zabierać głosu w dyskusji jak nie ma się pojęcia o podstawowych elementach aparatu?
Jak kolega celuje w ciocię, a ostry jest wujek przed nią to jest ok???
Ale jajca :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
Ja już się nie mogę doczekać
--- Kolejny post ---
Rojo, chyba cytałem Twoje opinie pod testem 6d na optyczne.pl i zapytanie niejakiego Imre: "a tak na poważnie to aparat 6d za taką cene powinien mieć znacznie więcej punktów AF"
Czy to ja tylko tak mam, że operuję jedynie centralnym punktem AF i przekadrowuję bo jak dla mnie tak jest szybciej i łatwiej,
Czy ewentualnie powinienem się podszkolić w tym zakresie i dozbierać do 5dIII
nie tylko Ty tak masz, czy łatwiej i szybciej - to różnie, problem jest na jasnych szkłach czasem max otwartych, jak przekadrujesz to możesz stracić ostrość w punkcie na który mierzyłeś. Ale to sporadyczne sytuacje. Poza tym boczne w 6D są spokojnie uzywalne wiec nie ma co demonizować. Zamiast 5d3 kup sobie szkiełko jakieś fajne jak na mój gust :D
@dulak
chyba nie czaisz o czym ja do Ciebie mówię.
Szkła mam najlepsze z możliwych na jakie mnie stać. A skoro żałuję dzieciom a oddaję canonowi to możesz spokojnie wywnioskować, że takie podstawy fotografii jak przysłona i migawka mam opanowane. Poza tymi dwoma może jeszcze ISO i więcej mi nie potrzeba (taki surowy foto chów).
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
To może lepiej nie zabierać głosu w dyskusji jak nie ma się pojęcia o podstawowych elementach aparatu
Te właśnie wyżej wymienione dwa a na siłę nawet trzy elementy aparatu są dla mnie najważniejsze. Uwierz mi chłopie, że mogę mieć inny styl fotografowania niż Ty i nawet bez AF, jak niegdyś, miałbym ziesamowitą frajdę ze zdjęciowania.
6d daje mi tyle ile oczekuję od mojego elektronicznego FF, za tyle ile mogę na to przeznaczyć.
--- Kolejny post ---
@Rojo
nigdy nie miałem szkieł jaśniejszych niż 1,8. A to raptem 50. Druga sztuka. Pierwszą popsułem, a że się zakochałem za te grosze, kupiłem drugą.
Bezkompromisowo i po najniższym koszcie wszedłem w f4. 70-200 bez IS, 24-105 a do tego sigma 10-20. Ta hmm EFS świadomie.
Zakochałem się ostatnio w szerokim kącie. Dojrzałem do niego. Dojrzałem do FF.
Dziękuję Ci, bo dzięki (między innymi) Twoim opiniom podjęłem decyzję o drastycznym uszczupleniu rodzinnego budżetu wakacyjnego 2013 :-) Daleko nie pojedziemy ale za to z GPS :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
Zakochałem się ostatnio w szerokim kącie. Dojrzałem do niego. Dojrzałem do FF.
to mam jedną złą wiadomoc dla Ciebie, nie będziesz miał teraz szerokiego kąta. Pchaj tą sigmę jak najszybciej i kupuj 17-40/4. Będziesz miał zacny L-kowy komplecik na 4 :D
@Rojo na optyczne.pl napisałeś:
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
6d nie jest aparatem do zdjęć dynamicznych, trzeba sie z tym pogodzić
ale nie znaczy to, że w Toruniu z 6d nie mogę się na żużel wybrać skoro z 400d chadzałem :-)
brakowało mi ISO 3200 a może i 6400. Tutaj dostanę jeszcze dw arazy tyle. Super. Żaby tylko AF nie był gorszy niż w 400d...
--- Kolejny post ---
17-40 już miałem ale na APS-C (czy jakoś tak) nie bardzo mi pasował do czegokolwiek.
Na FF na razie 24 mi styknie, a przy odsprzedaży 10-20 pomyślimy nad czymś nowym :-)
no tu 17-40 daje Ci prawie to samo co 10-20...
ja sobie razem z 6D zakupiłem właśnie 17-40 (dlatego miedzy innymi nie kupiłem 5D3) i powiem Ci że jak wcześniej zachwycał mnie 10-22 canonowski tak teraz zachwyca mnie 17-40. TYm bardziej że chyba (odpukać) trafiłem egzemplarz bez mydeł na bokach i jakiś tam innych problemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
@dulak
chyba nie czaisz o czym ja do Ciebie mówię.
Szkła mam najlepsze z możliwych na jakie mnie stać. A skoro żałuję dzieciom a oddaję canonowi to możesz spokojnie wywnioskować, że takie podstawy fotografii jak przysłona i migawka mam opanowane. Poza tymi dwoma może jeszcze ISO i więcej mi nie potrzeba (taki surowy foto chów).
Te właśnie wyżej wymienione dwa a na siłę nawet trzy elementy aparatu są dla mnie najważniejsze. Uwierz mi chłopie, że mogę mieć inny styl fotografowania niż Ty i nawet bez AF, jak niegdyś, miałbym ziesamowitą frajdę ze zdjęciowania.
6d daje mi tyle ile oczekuję od mojego elektronicznego FF, za tyle ile mogę na to przeznaczyć.
Hola, hola kolego...
Zarówno styl fotografowania jak i żałowanie dzieciom :shock: :shock: :shock: nie mają tu nic do rzeczy. Przy zdjęciu z wyraźnym FF twierdziłeś autorytatywnie, że wszystko gra, a tak przecież nie jest. Problem być może jest bardzo błahy i mikrokalibracja go szybko wyeliminuje, ale nie wprowadzajmy właściciela w błąd twierdząc, że jest cacy w sytuacji gdy nic nie jest cacy.