Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
Zaczyna się juz z grubej rury
Rozmiar Matrycy: ... Całkowita liczba pikseli: 23.4 Mpix
mieli jakiś lepszy egzemplarz...
Hmm no dziwne faktycznie... bo na stronie producenta jest:
Liczba efektywnych pikseli Około 20,2 megapiksela
Łączna liczba pikseli Około 20,6 megapiksela
Cytat:
Zamieszczone przez
Jakub
Raw do jpg bez odszumiania. Są szczegóły czy nie ma ?
Skoro już pytasz, bo sam nie widzisz ... Mydło, szumy, sieczka po prostu :mrgreen: .
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Skoro już pytasz, bo sam nie widzisz ... Mydło, szumy, sieczka po prostu :mrgreen: .
Normalnie regres w ewolucji matryc ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
szuriam
Sprawdź punkt ostrzenia w DPP bo ostrość na każdym zdjęciu nie jest w miejscu wskazanym przez program!!! Albo masz wyraźny front focus albo masakra jakaś, bo przy tak bliskich odległościach powinieneś mieć wszystko w punkt.
Obrazek ładny, AF słabiutko.
Żeby tylko! To jedna z matryc pochodzących z legendarnego wagonu z odrzutami produkcyjnymi :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Sprawdź punkt ostrzenia w DPP bo ostrość na każdym zdjęciu nie jest w miejscu wskazanym przez program!!! Albo masz wyraźny front focus albo masakra jakaś, bo przy tak bliskich odległościach powinieneś mieć wszystko w punkt.
Obrazek ładny, AF słabiutko.
Jakoś nie widzę tego słabego AF i masakry. Wygląda mi, że zdjęcia zwyczajnie robione środkowym AF i przekadrowane.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jakoś nie widzę tego słabego AF i masakry. Wygląda mi, że zdjęcia zwyczajnie robione środkowym AF i przekadrowane.
Też mi się tak zdaję. Zawsze tak robiłem i pewnie długo jeszcze (nigdy nie mów zawsze) będę robił. Ostre jest tam gdzie trzeba.
Hmm... Przeczytałem test na optyczne. Nie odwiódł mnie od mojej decyzji. Zakup 6d pewny.
Przeczytałem komentarze i jak widzę, jest podobnie jak na tych 211 stronach. Jednym się podoba innym nie. Jedni wezmą 5d2 inni 5dIII. Ja biorę 6d.
- Bez 1/8000 spokojnie sobie poradzę - moje szkła to głównie f4.
- Noszę w kieszeni smartfona, często fotografuję ze statywu, czesem klecę HDRy (te w puszce mnie nie kręcą) i wkurza mnie wężyk spustowy, który szczególnie przy marszu z aparatem spiętym ze statywem, poniewiera się to tu, to tam. Już się nie mogę doczekać naocznego macania tej opcji.
- Mniej magnezu w obudowie? Mi ladza dzień wstawią tytan w stopę, czy przez to będzie lepsza?
- Zakres tonalny niższy niż w d600? Mnie w 400d czasem zaskakuje, że hej. Jeśli będzie lepiej, nie uznam tego za wadę.
- 11 punktów AF. Odkąd nabyłem Zenita za ileśtam milionów i zacząłem robić zdjęcia skupiam się najpierw na ustawieniu ostrości, potem na kadrze. W Zenicie robiłem to lewą ręką, w Canonie wskazującym palcem prawej ręki. Nigdy w Canonie nie użyłem innego punktu niż środkowy. Jeśli byłby w sprzedaży Canon 6D z jednym punktem AF tańszy o parę złotych - wziąłbym.
- brak lampy. SUPER. Cieszę się, że jej nie ma. W swoim 400d użyłem jej kilka razy tuż po zakupie. Dziś jak muszę mam nissina. Jak będę ze swoim turystycznym FF w góry wyruszał i tak będę taszczył swój ciężki plecak
- HDR. Robi ponoć tylko na JPG. Etam, przeżyję. Poza tym fajnie sobie przy browcu posiedzieć nad kompem i HaDeeRa sklecić.
----
Cały czas kłody pod nogi... Najpierw cyfrowa lustrzanka poza zasięgiem finansowym, później brakuje wyraźnie FF, a jak jest tuż, tuż... to się kontuzja trafia i dwa miechy w łóżku...
Dobrze, że to nie zaraźliwe i uleczalne.
Cytat:
Zamieszczone przez
DitchesKing
Hmm... Przeczytałem test na optyczne. Nie odwiódł mnie od mojej decyzji. Zakup 6d pewny.
będziesz zadowolony, jeszcze na tym smartfonie będziesz miał podgląd na żywo co ułatwia przekadrowywanie i popijanie browca jednocześnie :D
jak się przesiadasz z 400D to wręcz będziesz zachwycony. Już zazdroszczę pierwszych wrażeń :D