tomdz - dzieki za linka!!!
talarczyk, aj tam zanizyc poziom, troche winieta chyba zlikwidowała fakturę dłoni po prawej stronie, ale w zasadzie przyjemne foto:)
Wersja do druku
tomdz - dzieki za linka!!!
talarczyk, aj tam zanizyc poziom, troche winieta chyba zlikwidowała fakturę dłoni po prawej stronie, ale w zasadzie przyjemne foto:)
Białka nie mogą być bielsze niż najbielszy element zdjęcia (akurat w tym wypadku, bo domniemam, że bluzka była koloru białego). Winieta mz też niepotrzebna.
Ogólnie kadr ok, poza ok, ale chyba za dużo PSa.
To już nie chodzi o punkt odniesienia, bo to nie jest jakaś magiczna zasada zapisana w wielu XXwiecznych księgach o fotografii, po prostu nie należy przesadzać :D
Punkt odniesienia ustalasz sam. Po kilku przesadyzmach sam zobaczysz, że to za dużo i zauważysz jaka jest optymalna wartość.
Witam
Wreszcie zdecydowałem sie na zamieszczenie w tym dziale fotografii. Jestem początkującym, ale mam ogromne ambicje. Bardzo prosze o konstruktywą opinie. Zdjęcie robione canonem 450d, obiektyw: canon 85
1.
2.
1 przede wszystkim nie trafiona ostrość, 2 trafione ale zły kadr, ogólnie te zdjęcia to bardziej pod reportaż aniżeli portret. ;)
i po co ta lampa?
Jeżeli ktoś ci nie pozuje, tylko się rusza, to używaj trybu AI SERVO. Zwiększa to szansę na uzyskanie zdjęcia z trafioną ostrością. Na razie popracuj nad tym.
O JA CIĘ w mordę ...normalnie brak mi słów...
postanowiłem wrócić na CB głównie ze względu na ten wątek, ale jak widzę taki post to, mam wrażenie że popełniłem błąd, po prostu jestem załamany :(
Kolego shadowman25 jeżeli te dwie foty to nie prowokacja to, wykazałeś się niesamowitą odwagą wystawiając te dwa tragiczne gnioty gdziekolwiek - bardzo przeciętni fotograf kasuje takie "rarytasy" w aparacie, bardziej doświadczony nie nacisną by spustu w takim momencie.
Nazywanie tego czegoś, portretem czy nawet reportażem to kpina!!
To co przedstawiłeś tutaj to gorzej niż tragedia, kopiesz i gwałcisz wszystkie zasady, które były wałkowane i dyskutowane w tym wątku tysiące razy.
Shadowman25, czy zadałeś sobie kiedykolwiek trud przeczytania czegokolwiek na temat fotografi ? wszystkie potrzebne wskazówki znajdziesz tutaj Pierwsze kroki z portretem prosze o wskazówki
Jeżeli twoje prace reprezentują taki poziom mam tylko jedną radę:
sprzedaj swojego 450D i 85 puki nowy, kup żonie/dziewczynie coś ładnego...
a za ewentualnie resztę pieniędzy kup jakiegoś nowego kompakta z górnej półki osobiście polecam Lumix LX3 lub Canon G9 lub G10.
Gwarantuje ci że ten sprzęt nigdy nie będzie cię ograniczał - jednym słowem twój poziom techniczny nigdy nie "przeskoczy" automatyki tych kompaktów.
pozdrawiam
V.
PS:
Jeżeli lubisz fotografię zacznij od oglądania, poniżej kilka linków:
http://onephoto.net/
http://www.obiektywni.pl/
http://altphotos.com/
to na początek, klikaj tylko na zdjęcia które ci się podobaj, czytaj komentarze śledź twórczość autorów, zbuduj sobie galerię linków do zdjęć które przykuły twoją uwagę - jak nazbierasz ich sporo, zadaj sobie pytanie co łączy te zdjęcia, jeżeli sam nie będziesz sobie w stanie na to odpowiedzieć poproś o pomoc kogoś kto jest doświadczonym fotogramem (nie mylić z kimś kto ma zakład fotograficzny i pstryka zdjęcia do legitymacji)...
jeżeli po wielu miesiącach utkniesz w martwym punkcie - daj sobie siana z fotografią - najlepszy (najdroższy), sprzęt nie czyni nikogo fotografem...
muszę cię zmartwić : żeby być "dobrym" fotografem trzeba mieć to coś...
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
wow, gość prosił o konstruktywną opinię i o wiele się założę, że aż na taki ciężar nie był przygotowany.
".. ale mam ogromne ambicje" mam nadzieję, że nie będzie to powód do wypruwania sobie żył:lol:
Kolego shadowman25, czasami w życiu jest potrzebny mocny prysznic, aby jednoznacznie zdecydować co robić dalej. Dla jednego opinia VanMurdera w takim przypadku będzie zniechęceniem, dla innego silną motywacją.
Twoje zdjęcia, opinia specjalnie VanMurdera dla Ciebie, Twój problem, Twoja decyzja.
Pozdrawiam
panuna