Jaki poobijany? toż to ledwie niewielkie przetarcia. :mrgreen:
Wersja do druku
Jestem zdumiony, że ktoś daje się nabierać na opis widząc takiego gniota. Widać cena robi swoje :(
Mój znajomy na aukcji otrzymał taką sobie propozycję. Napiszcie co sądzicie o takiej propozycji zakupu.
Cytat z e-maila :
thanks for the mail.i am ready to pay you the shipment fee.i will deposit 1800pln+200pln shipment fee.i wanted you to send the item to the UK.I have checked the shipping cost to the UK where the item is needed with EMS POCZTEX on here(Cennik - przesyłka kurierska w obrocie zagranicznym - EMS | Pocztex.pl) and it is about 200PLN,
i need you to mail me your full banking details for the deposit such as
Name:
Account Number:
Swift Code:
Bank Name:
Phone Number:
so that i can make the transfer to you ..
waiting for your fast reply..
Szukaj pod hasłem "przekręt nigeryjski"
dostanie sfałszowane "potwierdzenie" blokady środków przez bank który to jednak gwarantuje wypłatę a środki blokuje tylko
do czasu dostawy aby zapobiec oszustwom :D wysłać najlepiej jak najszybciej bo to prezent na urodziny dziadka albo kochanki :D
reasumując - pieniędzy nigdy nie zobaczy :) numer znany i stary jak internet...
Ja tylko chciałbym dodać, że przy sprzedaży sprzętu tez trzeba uważać. Sprzedałem obiektyw i dostałem podrobione potwierdzenie wpłaty. Kupujący wypełnił formularz dostawy a następnie nie płacąc przerobił go na powiadomienie o wpłacie. Łudząco przypominało powiadomienie z Payu, różnił się tylko adres nadawcy. Oczywiście po rzekomej wpłacie prośba o szybka wysyłkę.
Czytając te wszystkie informacje na temat przekrętów stwierdzam , że Polska to piękny kraj a ludzie w niej bardzo "przedsiębiorczy".
Jak dzisiaj w radio uszłyszałem , że w Warszawie kwitnie giełda z zużytymi biletami komunikacji miejskiej , które sprzedają sie po 20-50zł (kupują złapani gapowicze) to już nie wiem co jutro Polak wymyśli. A mówi sie , że z gó....na bata nie ukręcisz a Polak potrafi i na pewno ukręci!
przekret nigeryjski jak sama nazwa wskazuje to nie polski wynalazek
No i pomogłem Koledze podjąć decyzję - delikwent już ma zablokowane konto :)
Czy to ważne jakie jest pochodzenie tego przekrętu ? Ważne, że wiadomo do czego służy i aby ludzie nie dali się nabierać :)
Ja już dwóch takich "delikwentów" poczęstowałem administracją allegro, łącznie ze screenami z poczty. Ostatnim razem znowu dostałem e-maila na chama z pytaniem czy wyślę do UK i podałem dwukrotną wartość aparatu. Raz allegro mi odmówiło, twierdząc, że "użytkownik" nie wydaje się być im podejrzany. Taaaaaaak - obcokrajowiec - zero kupionych przedmiotów, łamana polszczyzna na krzywy r...j i konto od wczoraj :). Swoją drogą, jakim trzeba być jeleniem, by wysłać rzecz za kilkumiesięczne oszczędności takiej osobie, na swój koszt.
W takiej sytuacji jak podajesz, czyli zerowe konto i taki tekst, to teraz blokują konto z automatu.
Zdarzyło mi się parę razy, że ktoś zalicytował w aukcji sprzętu przez "kup teraz" mając konto założone godzinę wcześniej.
Gorzej jest jeśli przekręt dotyczy konta z wieloma pozytywnymi komentarzami :(
A jesli ktos nigdy nie kupowal na takich aukcjach, i nagle znalazl przedmiot ktory go zainteresowal, zalozyl konto zeby wlasnie tylko go kupic, to od razu oznacza ze to jakis naciagacz?
kupiec z zerowym kontem może zapłacić za zakup niemal natychmiast po "kup teraz"
potwierdzenie płatności PayU jest widoczne dla sprzedawcy niemal natychmiast
wyłudzacz nie zapłaci nigdy, będzie tylko zasypywał skrzynkę skleconymi potwierdzeniami
płatności i bajkami o konieczności szybkiej wysyłki bo coś tam
jest jeszcze inny przekręt - ktoś kupuje coś na Alle, mówi że z jakichś przyczyn ma problem z przelaniem zapłaty
i prosi o wysyłkę za pobraniem, aby ułatwić sprzedawcy życie mówi że zamówił już kuriera który odbierze
przesyłkę i wypełni dokumenty, pojawia się niby-kurier ubrany w firmowy mundurek, wypełnia papiery, odbiera
paczkę i znika - kurier nie jest kurierem tylko oszustem
skrzynka mailowa sprzedawcy jest w takim przypadku bogatsza o spreparowany mail z info o zamówieniu
kuriera, kwotą pobrania, adresami itd
No co Ty, oddałbyś sprzęt człowiekowi, który zapuka w mundurku do Twoich drzwi? - chyba żartujesz ?
czy gdzieś pisałem że ja bym oddał ? :D ja oddaję kiedy pieniądze mam w ręku albo na swoim koncie :)
pisałem że taki schemat przekrętu funkcjonuje i że znajdują się naiwni którzy dają się nabrać...
podstawiony "kurier" wręcza też do wypisania druk przekazu i prosi o dokładne sprawdzenie numeru konta
żeby nie było pomyłki... proste psychologiczne zagrywki na które łapią się mniej ostrożni sprzedający
Witam,
czy ktoś może mi powiedzieć o tym sprzedawcy/obiektywie. Widnieje on również w giełdzie u nas na forum, i troche sie zastanawiam czemu po tak dobrej cenie dlugo nie został sprzedany obiektyw.
Aukcja: CANON EF 35MM F/1.4L USM (4020885430) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
bo to nie jest dobra cena
dobra to <3500
http://tablica.pl/oferta/canon-5d-ma...9-ID5cmuW.html cos za tani ten mk2 przy tym przebiegu i jeszcze dorzuca 50mm
Z Tablicy to tylko z odbiorem osobistym.
To Górzno to niedaleko mnie, jakieś 50km, ale mi nie jest akurat potrzebny 5DmkII.
IMHO dziwny numer telefonu.
Gdyby to nie byl jakis walek to bym go dla siebie wzial, tylko dla mnie lepiej byloby przelac kase komus z forum i pokryc koszty dojazdu i wysylki niz placic sprzedajacej
No fajnie, tylko jak się skontaktujesz skoro podany numer telefonu 123-987-098 to lipa jest ?
Dlaczego lipa? Dzisiaj z takiego prefiksu (123) miałem połączenie od konsultanta Netii... No, chyba że już sprawdzone. ;)
Dlatego, że po wybraniu dziś numeru połączenie automatycznie jest odrzucane - chyba, że nie miałem szczęścia :(
Przedmioty użytkownika sowasniezka - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. to śmierdzi wałkiem xd dwa ogłoszenia różne obiektywy, źle podpisane i w ogóle :o
Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM Profesjonalny Zoom (4077473741) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Wysyłka z Kanady ale odbiór w Borowie? :)
tzn, ze może sam odebrać i przekazać kupującemu lub wysłać mu bezpośrednio na adres domowy
kapiszi?
Canon 17-40 F/4 L USM NOWY GWARANCJA od reki (4083257164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Canon EF 35mm f/1.4L USM NOWY GWARANCJA od reki (4083253643) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Canon Eos 6DBODY NOWY GWARANCJA +ADOBE (4083258693) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Canon Eos 6D+24-105 NOWY GWARANCJA +ADOBE (4083226962) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Canon Eos 5D MARK III nowy gwarancja+ADOBE gratis (4073802385) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
0 komentarzy, brak odbioru osobistego i adresu sprzedawcy, a ceny chyba atrakcyjne :?: :confused:
Jest za to kurier z paczką za pobraniem, to tak na dobrą sprawę zabezpiecza przed wałkami. Ceny nie najgorsze.
No, 17-40L to ja sporo drożej sprzedałem używany 2 tygodnie temu na tym serwisie. 6D + 24-105 też niezła cena. Reszta natomiast ceny takie sobie - być może gość zaczyna handlować i chce szybko komentarze. Z tego co się orientuję, to jest powszechne na tym serwisie aukcyjnym i w ogóle w biznesie handlowym w tym kraju - "normalni" sprzedawcy muszą cierpliwie przeczekać gościa, aż będzie musiał zacząć zarabiać, albo padnie. Gdybym szukał 17-40L, to brałbym natychmiast za pobraniem, z zastrzeżeniem otwarcia przy kurierze i gdyby cokolwiek się nie zgadzało w papierach odmówiłbym przyjęcia i po sprawie.
--- Kolejny post ---
Ale zaraz, to licytacje są! :) :oops:
jest opcja poczty ze sprawdzeniem zawartości :> oglądasz na poczcie i decydujesz czy bierzesz czy zwracają do nadawcy
Kuba1 co za jeleń kupił 17-40L używane za więcej niż 2799? przecież za 2900zł można kupić nówkę ze sklepu. Za 2799 to żadna dobra cena, stówę dokładasz i masz święty spokój.
JAK WYŻEZJ
17-40 to się kupuje za 1700zł używkę a nie za 2700 lol?
Jakim cudem sprzedałeś drożej?
Hmm, daję głowę, że w momencie zamieszczania mojego wpisu, z przodu ceny była jedynka.. Albo byłem bardzo zmęczony, ale przecież aktualna cena jest prawie normalną ceną sklepową, więc na czym miałaby polegać podejrzaność ;) tej aukcji? Jestem pewien, że było 1799 - widocznie gość dostrzegł pomyłkę i poprawił. Ja swój ('2011) sprzedałem bardzo szybko za 2199. Było w tym czasie wiele ofert za 1700, ale wyświechtanych starych repci, albo "bez pudełka i papierów..". Raz sam obejrzałem z ciekawości tzw. idealny stan 135L ..z przednią soczewką przecieraną rękawem. Nie mówię, że zawsze tak jest, ale trochę przeglądam oferty i widać już zwykle po zdjęciach co jest sprzedawane.
takie paczki dobrze jest odbierać na poczcie, po pokwitowaniu odbioru od razu otworzyć nie ruszając się sprzed okienka
moment odbioru i otwierania można też sobie nagrać chocby telefonem
jeżeli zawartością jest przysłowiowa cegła - dzwonimy na policję i prosimy o przyjazd na pocztę z uwagi na oszustwo którego padliśmy ofiarą
mamy wiarygodnego świadka (pracownik poczty) plus zapis wideo - dość mocne dowody na udowodnienie oszustwa
jeżeli paczkę odbierzemy w domu, spokojnie zamkniemy drzwi i dopiero ją otworzymy - dowodów nie mamy nawet jeśli to nagramy
(bo nijak nie udowodnimy że np nie otworzyliśmy paczki wcześniej i nie podmieniliśmy zawartości)
mając do odbioru coś naprawdę wartościowego warto udać się na pocztę z bombonierką za paręnaście zł do pani kierownik, powiedzieć w czym
rzecz i grzecznie poprosić o możliwość otwarcia przesyłki w jej obecności - zapewniam że uprzejmością da się to załatwić :)
-rozwiązanie możliwe tylko przy lokalnym nepotyźmie
-po odbiór : coś naprawdę wartościowego pojechałbym autem,pociągiem a nie trząsł gaciami przy otwieraniu paczki
-warto "przepłacić" i kupić tam gdzie ryzyko jest niewielkie: od sklepów internetowych po e-bay, jeśli ktoś musi kupić używkę.
z ebay możesz dostać cegłę podobnie jak z allegro :)
udowodnienie że dostałeś cegłę może być równie wymagające w kwestii udokumentowania
na obu portalach teoretycznie jesteś chroniony do pewnej kwoty - problem może jednak nastąpić
jeśli nadawca udowodni że nadał przesyłkę a Ty nie będziesz mógł udowodnić że to jednak była cegła
co do odbioru osobistego - w pełni się zgadzam, w tym miesiącu z uśmiechem na ustach wsiadłem w auto
i rozkoszując się autostradą z Łodzi do Gdańska przejechałem się odebrać foto zabawki za 17kzł ;)
wcale nie miałem pomysłu wysyłki pocztą/kurierem i nagrywania otwierania paczki - wskazałem tylko
innym możliwą drogę dającą gwarancję udowodnienia oszustwa w razie takiej potrzeby
warto przepłacić - to już subiektywna kwestia, ja nie lubię, wolę kupić w korzystnej cenie choć nic by mi nie zmieniło
gdybym zapłacił 5 czy 10% więcej ...po za dobrym samopoczuciem :D
co do lokalnego nepotyzmu - hmmm... nigdy nie miałem problemu z uśmiechem i miłym słowem czasami wspomaganym
właśnie takim drobiazgiem jak bombonierka, flaszka czy perfumy zależnie od okoliczności - być może dlatego nie mam
problemu z załatwianiem takich drobnych spraw - myślę że warto po prostu być miłym dla innych
Nie chcę inicjować polemiki na temat cegła w allegro lub e-bay.Napisałem o wyższości e-bay nad alle...,
ponieważ na kilkanaście zakupów z alle.. połowa towaru odbiegała od opisu a na stokilkadziesiąt zakupów na e-bay,
tylko jeden był niezgodny z opisem(z byłych DDR).To moje doświadczenia zakupowe.Dwukrotnie zostałem zaskoczony wymianą obiektywów na 2 razy droższe(ponieważ przysłali z innym mocowaniem) po zakupach na e-bay.
I upieram się: drogie rzeczy odbierać osobiście.
Wyznaję zasadę:sam sobie nie wierzę ,a co dopiero obcemu :mrgreen: