-
Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
@renes Nie mam doświadczenia ze skanami negatywów ale czasami obrabiałem duże TIFFy zrobione z RAWów i nie widziałem specjalnych zmian wydajności. W tym przypadku ważniejszy jest procesor niż pamięć. LR4 bardzo kiepsko radzi sobie z prędkością ze zmianami lokalnymi, spot removal itp.
Jak uzyskujesz taki rozmiar skanów? Skanujesz na bębnie? Wielki Format?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
@renes Nie mam doświadczenia ze skanami negatywów ale czasami obrabiałem duże TIFFy zrobione z RAWów i nie widziałem specjalnych zmian wydajności. W tym przypadku ważniejszy jest procesor niż pamięć. LR4 bardzo kiepsko radzi sobie z prędkością ze zmianami lokalnymi, spot removal itp.
Jak uzyskujesz taki rozmiar skanów? Skanujesz na bębnie? Wielki Format?
Skanowane na bębnie negatywy 6x9, wielkość 50x70cm, 360dpi.
Kiepsko, tzn jak wolno? CHodzi mi własnie o lokalną korektę kontrastu, jasności, itp.
Procesor Intel Core2 Duo E8400 3.00 GHz
-
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Kiepsko, tzn jak wolno? CHodzi mi własnie o lokalną korektę kontrastu, jasności, itp.
Procesor Intel Core2 Duo E8400 3.00 GHz
Jak formatem wejściowym nie jest RAW, to chyba lepiej takie korekty robić w Photoshopie?
-
Mam i7 2.8G 64bit quad core i 16g ram i LR4 (process 2012) nie działa płynnie przy obróbce zwykłych rawów. Przy spot removal lub lokalnych korektach wszystko działa z opóźnieniem. Process 2010 działa dużo szybciej i możliwe że nawet by nie było problemu z dużymi plikami. Używanie procesu 2010 jest równoważne z używaniem LR3 ;)
-
U mnie na i5 3.0 /12gb z płynnością LR4.1 jest średnio ;/ Ściągam 4.2RC, zobaczymy czy coś jest poprawione. Bo znów ludzie którzy pisali o wzroście prędkości twierdzą, że po jakimś czasie wszystko wraca do normy...
-
Lightroom i presety
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy można skądś ściągnąć pastelowe preset'y do Loghtroom'a? Przejrzałam wszystkie możliwe strony, ale żadnych pastelowych się nie doszukałam. Może ktoś wie gdzie głębiej szukać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
Odp: Lightroom i presety
Chyba najprościej wygóglować. Ja wpisałem free lightroom paste presets i wyskoczyła masa stron gdzie można je ściągnąć :roll:
-
...albo przeszukać to forum (cała masa znajdziesz ;)
-
Pytanie:
Obrabiam rawy za pomocą ACR następnie otwieram PS i tam zapisuje za pomocą save for web&devices... jako .jpg
Jeżeli otworze te same zdjęcia (rawy) w LR, następnie wyeksportuje do jpg, z ustawieniem najwyższej jakości, czy LR przy zapisywaniu będzie korzystał z informacji zawartych w pliku xmp ?
mam kilkadziesiąt plików obrobionych (wołanych w ACR) i chciałbym wszystkie je zapisać do formatu . jpg próbowałem robić to za pomocą PS, ale strasznie wolno idzie. Stąd ten pomysł powyżej.
-
Zainstalowałem w końcu LR4.2 RC. Co do prędkości to:
Ładuje się zdecydowanie szybciej
Utworzenie podglądów 1:1 (mam włączone przy imporcie) trwa zauważalnie krócej
Korekty lokalne idą jakby sprawniej (szczególnie filtr gradacyjny).
Dzisiaj siadam do obróbki ślubu więc zobaczymy jak to będzie wyglądało bo powyższe opieram tylko na kilku zdjęciach ze spaceru. Na forach zagranicznych wiele osób twierdzi, że po czasie LR zwalnia ponownie, ja osobiście takie coś zauważyłem po przejściu z 3 na 4.1 (najpierw było lepiej a potem jak u wszystkich...).
-
Potwierdzam to co przeczytałem, po wrzuceniu do Library wiecej niż kilku zdjęć (w moim przypadku 600), w module Develop już jest tak jak poprzednio - dość powoli.
-
Stąd pytanie, jeśli mam załadowanych ponad tysiąc fotek i wyfiltrowane ponad 500 to lepiej usunąć z kolekcji te zbędne, czy zdjęcia, które nie spełniają kryteriów nie wpływają na szybkość dalszej pracy?
BTW: Mam nadzieję, że w oficjalnej 4.2 zrobią coś z tą wydajnością, bo zwłaszcza przy miejscowych korektach momentami można jajo znieść.
BTW2: Pytam doświadczonych; czy zmiana systemu na 64 bitowy oraz rozbudowa RAMu z 4 do 8 dużo da?
Wysłane z mojego GT-I9000
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merauder
BTW: Mam nadzieję, że w oficjalnej 4.2 zrobią coś z tą wydajnością, bo zwłaszcza przy miejscowych korektach momentami można jajo znieść.
BTW2: Pytam doświadczonych; czy zmiana systemu na 64 bitowy oraz rozbudowa RAMu z 4 do 8 dużo da?
Wysłane z mojego GT-I9000
również liczę na poprawę wydajności w 4.2 (finalnej)
a co do poprawy wydajności po przejściu na 64 bit - jest duża! Przesiadłem się z Visty 32 bit na Win 8 64 bit. Kilkukrotne przyśpieszenie (również przy korekcie lokalnej) - na wersji Lr4.2RC i Win 64 bit daje się pracować, chociaż nadal oczekuję poprawy.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
gadget_zary
Potwierdzam to co przeczytałem, po wrzuceniu do Library wiecej niż kilku zdjęć (w moim przypadku 600), w module Develop już jest tak jak poprzednio - dość powoli.
a ja zaprzeczam.
załadowałem do biblioteki wersją 4.2 RC ponad 3000 zdjęć. Wszystkie obrobiłem znacznie szybciej niż wersją finalną 4.1. Różnica jest dla mnie baaardzo odczuwalna na plus. Oczywiście dalej nie jest tak jak być powinno.
PS: moja biblioteka zawiera łącznie ponad 26.000 zdjęć.
-
Ja mam w library teraz dobrze ponad 10K, wybrane 600 ze ślubu i jakoś specjalnie poprawy nie widzę w stosunku do 4.1. Jeżeli różnica jest to nie aż tak duża żebym był nią oszołomiony.
Co do różnicy x64 i ram to odczujesz dużą różnicę wiec jak najbardziej warto.
-
U mnie 4.2 przyspieszyło na bardzo krótko, znów wróciłem do 3.6 :(
-
Z kolei u mnie jest szybciej to fakt, ale powstał problem przy współpracy z pluginem NIK Color Efex. Dokładnie chodzi o to, ze po zapisie z wtyczki do TIFF, gdy próbuje korekt (np pędzli), w LR zanika obraz na max 2-3 sek po każdej korekcie, tak jakby się przeładowywał , łapał oddech , przyczaiłem że procesor wówczas zasuwa na maksa. Nie było tego w wersji 4.1...hmm.
-
Aaaaaa widzicie forum jeszcze nie sprawdzałam :) dziękować :)
-
Panowie zniknęły mi numerki z siatki w lightroom 4.1. Jak je włączyć ?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Klawiszem J.
ufff dzięki :)
-
Drodzy Koledzy...
Zrobiłem sobie formata i ponownie zainstalowałem lightrooma. Przy instalacji nie poprosił mnie o klucz i skrót pojawił się na pulpicie, ale program się nie otwiera. Ktoś wie o co chodzi ???
-
Może sformatowałeś nie ten dysk co trzeba :) Albo tylko przeinstalowałeś system.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mixas
Może sformatowałeś nie ten dysk co trzeba :) Albo tylko przeinstalowałeś system.
Formatowałem C więc dobry :-) Ogólnie to kopie zapasową robiłem jeszcze, ale coś zamotałem i nie mogłem jej przywrócić. Usunąłem wszystko i jeszcze raz od nowa wszystko wgrywam i lightroom nie chodzi. Szybko się instaluje nawet a wiem, że powinien dłużej. Trochę mnie to wkurza.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mariusz2704
Sytuacja opanowana.
no to chociaż wyjaśnij co i jak... się może komuś przyda ,co?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
underhand
no to chociaż wyjaśnij co i jak... się może komuś przyda ,co?
To nie była kwestia lightrooma się okazało. Po formacie trochę ustawienia w kompie poszły w las.
-
Mam problem przy zrzucaniu zdjec, dosc czesto dostaje taki komunikat (fota) Co jest nie tak?
http://w217.wrzuta.pl/obraz/2ilNYUjr...at_12.14.39_pm
-
bałagan masz i tyle .. bez obrazy ...lr jest super duper pogłaszcz go troszkę... chcesz tutki? dawaj na priva
-
Jeśli wszystkie pytania odn LR tutaj, to:
Na allegro LR 4 full to koszt około 500zł, niby nie dużo, ale zawsze 5 stówek, czy zakupy z usa nie "wychodzą" taniej?
Na ebay oferty zaczynają się od okolo 100$ dolar max 3,20. Za zakup łaczny z przesyłka 120$ = ~~ 400zł. 100 do przodu, w zakupie kilku sztuk robi różnice:)? Czy jest jeszcze jakaś korzystniejsza oferta?
-
Moim zdaniem to już jest bardzo dobra cena. Ja kupiłem Lr3 "z rabatem 50%" za ~720 złotych...
Konkurencyjne oprogramowanie tańsze niestety nie jest (DxO, C1 Pro).
-
Robie zdjecia w formacie raw i jpg jednoczesnie. Wszystko importuje do lightrooma. Gdy po raz pierwszy klikam w lr na fotke to najpierw pojawia sie ostrzejsza wersja, a nastepnie po krotkim wczytywaniu juz mniej ostra. Co widze przez ten ulamek sekundy? jpg? raw z jakimis innymi ustawieniami?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
denree
Robie zdjecia w formacie raw i jpg jednoczesnie. Wszystko importuje do lightrooma. Gdy po raz pierwszy klikam w lr na fotke to najpierw pojawia sie ostrzejsza wersja, a nastepnie po krotkim wczytywaniu juz mniej ostra. Co widze przez ten ulamek sekundy? jpg? raw z jakimis innymi ustawieniami?
Widzisz podgląd obrazu zapisany w pliku RAW, który następnie zastępowany jest podglądem wygenerowanym przez Lightrooma dla domyślnych lub bieżących ustawień wywoływania. Wrażenie różnicy ostrości jest pozorne, wynikające ze skali powiększenia (a właściwie pomniejszenia) obrazu.
-
-
Mam następujący problem:
Wczoraj obrabiałem zdjęcia w LR 4,2 beta. Załadowanych miałem jakieś tysiąc plików z MK IV. Około 300 zrobiłem i nagle pojawił się problem: na zdjęciu które miałem otwarte pojawiły się artefakty w postaci prostokąta (1/3 zdjęcia) w postaci kolorowych pasów. Miałem wrażenie jakby to się stało na moich oczach. Po sekundzie, czy dwóch podobne artefakty pojawiły się na miniaturach zdjęć w dolnym pasku. Wyłaczyłem LR, włączyłem ponownie i otwarłem zdjęcie które stało w kolejce około 10 zdjęć dalej: było OK. Myślałem, że po problemie, ale po chwili na tej focie znowu pojawiły się artefakty i to samo na miniaturach. Wyłączyłem LR wypiąłem dysk (foty były na zewnętrznym 2,5" Seagate. Odpaliłem notebooka, wpiąłem Segate i odpaliłem DPP. Wszystkie pliki od tego pierwszego otwartego do końca są uwalone. Ponieważ w katalogu seagate pojawiły się dwa dziwne foldery skanuję teraz wszystkie komputery.
Macie jakieś pomysły?
-
Jakie pliki Raw czy jpg, i jak zgrywales z aparatu . mialem podobny problem z LR4.1 (5D markIII) i notebook.Po zgraniu i otwarciu w LR jakby wszystko o.k a przy obrobce lecialy te nie dotykane .Tylka RAW.A po zgraniu wylapalem kilka uszkodzonych (na poczatku nie bylo tego widac) Problem zniknol po zmianie notebookna zwykly i kopiowaniu calym folderem.
-
Rawy importowane z dysku (wcześniej zgrałem karty na dysk)
-
zgrywasz fotki od do czy caly folder - to znaczy wstawiasz karte w czytnik otwirasz folder i zaznaczasz fotki ktore kopiujesz czy kopiujesz caly folder z fotkami--Ja u siebie jak kopiuje zaznaczone fotki na dysk i otwieram w LR to sie sypia ,A jak caly folder z fotkami kopiuje na dysk a nastepnie otwieram w LR to wszystko jest o.k.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Moim zdaniem to już jest bardzo dobra cena. Ja kupiłem Lr3 "z rabatem 50%" za ~720 złotych...
Konkurencyjne oprogramowanie tańsze niestety nie jest (DxO, C1 Pro).
A właśnie. Wczoraj byłem na stronie Cortland i widziałem ceny za Adobe Master Collection (Photoshop, Premiere, After Effects itd) w okolicach 4000 zł - Programy :: Adobe :: Master Collection :: Adobe CS6 Master Collection Mac/Win ENG - subskrypcja Team Ready na 12 miesięcy - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac
Jest za roczną subskrypcję, natomiast w opisie jest że produkt zawiera te programy. Jak to jest?
-
"Zamieszczone przez Merde
Konkurencyjne oprogramowanie tańsze niestety nie jest (DxO, C1 Pro)."
Do końca września C1Pro 6 w cenie z rabatem wychodzi około sześciu stówek.
-
Czy istnieje jakiś preset w LR lub akcja w PS do postarzania zdjęć ?
Mniej więcej o taki efekt mi chodzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ukasus
Mniej więcej o taki efekt mi chodzi.
nie wiem dlaczego nie dodało przykładu
-
Takie rzeczy to się robi w PS-e
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ukasus
-
Wtyczki w rodzaju Alien Skin Exposure można odpalać bezpośrednio w Lightroomie, może warto się czymś takim zainteresować? Bo nakładania tekstur jak na obrazku powyżej to w Lightroomie nie zrobisz.
-
Mam problem z LR choc pewnie diabel siedzi w sprzecie, nie wiem tylko gdzie. Prawdopodobnie cos jest nie tak z pamiecia lub prockiem, a moze gdzies jeszcze? Generalnie LR przymulil, tak sie zaczelo. Podczas przsuwania suwaka balansu bieli zaczela zacinac sie muza ktora grala sobioe w tle. Wszystko co jest bardzej obciazajace dla procka (balans bieli, wypalanie plyt DVD) jest teraz nadwyraz ciezkie dla sprzetu, wczesniej nie bylo z tym problemu. Zalozylem na nowo system, probowalem tez innego SSD z tym samym systemem WIN, nic. Gdzie szukac bledu??? Nie wiem czy to dobre miejsce na zamieszczenie tego postu, ale problem zauwazylem z LR, stad miejsce.
Sprzet tp 3.2 GHz AMD proc, 16 RAM, win 7, 250 GB SDD
-
witam,
czy mógłby ktoś uprzejmy poinstruować mnie skąd ściągnąć i jak zainstalować nakładkę polską na Lightroom'a 4? z góry bardzo dziękuję!
-
-
dzięki bardzo - pozdrawiam!
-
Mozna to zrobić w Lr. Przygotuj plik PNG z teksturą i nanieś go jako znak wodny. Wyreguluj intensywnośc przenikaniem i otrzymasz taki efekt.
-
Od kilku godzin a teraz juz wlasciwie dni:) probuje exportowac zdjecia z Lr. Wszystko wydaje sie dzialac dopoki nie zaczne exportowac z dropletem. Jesli dolacze do exportu dropleta (czyli akcje z CS) LR exportuje zdjecie do folderu gdzie mu wskazalem( bez zmian wynikajacych z dropleta) oraz jeszcze raz wysyla zdjecia do CS aby przeprowadzic akcje dropletowska poczym pyta sie gdzie i jak zasejwowac?
Gdzie popelniam blad?