dobra, powiedzcie lepiej czy nowa piątka stanieje po 3 miesiącach do poziomu 6 tys. ?
Jak to było ze starą piątką ? Jak staniała po 3 miesiącach ?
Śledzę starą piatkę od paru dni i nie chce zejść w Polsce poniżej 5 tys.
:-)
Wersja do druku
dobra, powiedzcie lepiej czy nowa piątka stanieje po 3 miesiącach do poziomu 6 tys. ?
Jak to było ze starą piątką ? Jak staniała po 3 miesiącach ?
Śledzę starą piatkę od paru dni i nie chce zejść w Polsce poniżej 5 tys.
5d mozna juz kupic za 4800
Jak tylko wejdzie MKII kupisz nawet za 4200 /czyszczenie magazynów/
40D potanial przez 4 miesiace o 30-40%..
Na początku 5D kosztował chyba nawet 14 kzł.
Jak to nie chce zejść poniżej 5k???
http://www.allegro.pl/item443179162_...najtaniej.html
Czegoś nie kumam: Załóżmy, że nasz łowczy jest gdzieś "in the middle of nowhere", np.: http://maps.google.com/maps?f=q&hl=e...z=6&iwloc=addr z aparatem z GPS.
GPS zna pozycję N, a zatem zna też azymut obiektywu; jeśli robimy zdjęcie z AF, to w EXIF jest informacja o odległości - no to co, nie mamy kaczuszki?
GPS zna tylko niezbyt dokładne położenie, nie zna kierunku względem N, czyli tym bardziej azymutu obiektywu. Chyba, że biegniemy z aparatem w kierunku, który wyznacza obiektyw, ale to chyba w wypadku gdy nasz łowczy ucieka przed jakimś dzikim zwierzem z aparatem na szyi... ;-)
ta cena za nową piątkę tylko sprawia kłopot.
bo jak mam dać 7 tys. za piątkę a dokładam 2 tys. i mam
1ds mark II.........
to nie mam kamery i mam trochę większe szumy,
ale za to mam wbudowany GRIP, dobry AF i back-up (zapis na dwie karty na raz).
dzisiaj w pracy sprawdziłem ten bajer z dwiema kartami - działa !!!
Jak możesz mówić o Kubamanie przeciętny? ;-) Bo to chyba on posłużył jako przykład ptasiarza ;-)
Tak swoją drogą, to po dokupieniu do 5dmkII WFT-E4/E4A można podłączyć GPS'a i geotagować sobie fotki, no ale to chyba nie o takie rozwiązanie wszystkim chodziło?
http://web.canon.jp/imaging/wft/wft-...gps/index.html
O prosze a tu wyszlo ze servo 1DM3 jest znacznie lepsze niz D3 ;)
http://www.prophotohome.com/forum/pr...-showdown.html
(Gdzies jeszcze na tej stronie jest podobny test 40D)
Kolejny temat-pożywka dla onanistów i wróżek ;)
Przestaje czytac ten watek, dzis mialem koszmar ze AF w moim 5d przestal łapać całkowicie :D, czasami zdarza mi się to na żywca, ale szybko okazuje się że mam przełącznik na MF. Nawet nie wiecie jaką ulgę poczułem po przebudzeniu że to tylko sen był.
Wg tej strony Wynik dla 1-dynki to:
Canon 1D MKIII Overall Average: 31% Out of Focus
Wynik wydaje się być wiarygodny. Oznacza, to że co trzecie zdjęcie jest poza ostrością, a u Nikona D3 jest jeszcze gorzej. Taki niski wynik to pewnie skutek bardzo wymagającego testu dla układów AF.
Bezbłędnego i całkowicie niezawodny autofocus w sporcie to mit. Nie ma czegoś takiego. Info dla ślubnych: tańce weselne to takie ekstremalne sporty w słabym świetle. Fotografowanie takich dynamicznych scen z głębią f1.2 to stąpanie po ostrzu noża, a nawet zakwalifikował bym to jako brak profesjonalizmu. Trzeba znać ograniczenia sprzętu i umiejętnie je wykorzystywać, a nie świadomie stwarzać ekstremalne sytuacje i myśleć że zawsze się uda. Nie uda się, skoro najlepszy super-hiper AF z jedynek i D3 mają tyle nietrafionych zdjęć. Takie wartości przesłony zarezerwowane są tylko do statycznych portretów.
Moim zdaniem upowszechnienie sprzętu obala mity. Jeżeli coś jest niedostępne to jest wychwalane, czczone niczym bóstwo. Jak już trafi do większości użyszkodników, to znajdują oni wady i fora dyskusyjne pękają w szwach. Zauważcie, kiedyś AF z jedynek był pod każdym względem lepszy niż ten stosowany w innych aparatach. Teraz czytam, że pojawiają się opinie że np. AF z DsII ma mniejszą czułość niż ten z starej 5D i w ciemnych scenach potrafi się gubić lub dłużej ustawiać ostrość. Jeżeli to prawda, to AF z DsII pewnie bije na głowę tego z 5D, ale już nie koniecznie w ciemnych scenach. To samo było z innymi jedynkami - jak stały się powszechne to zaczęto wynajdywać egzemplarze z BF/FF, a na forum panowała opinia, że błąd BF/FF w jedynkach jest niemożliwy. Jestem pewien, że gdyby nawet taki DsIII stał się powszechny jak np. 30D, to po tygodniu mielibyśmy zapchane forum różnego rodzaju dolegliwościami tego sprzętu.
PS. Ciekawe jak by w tym teście AF wypadł 5D? :?:
Oj, a nie 5D Mk II? Przecież wszyscy pieją z zachwytu :D. Autofocus mimo że ten sam to jednak pewnie poprawiony, i te świetne filmy HD... Kubaman podawał linka z entuzjastycznie nastawionymi fotografami ślubnymi, którzy ostrzą sobie zęby na filmowanie aparatem fotograficznym w czasie ceremonii :lol:
Na co Ci D3? To przecież tylko 12 megapikseli i ludzie wychodzą na zdjęciach jak trupy ;-)
Dla mnie wystarczy, że środkowy punkt AF nowej 5D będzie tak dobry jak 40D. Jeżeli tak będzie to nazbieram i kupię MkII do portretu i widoczków, a do sportu, dzikiej przyrody i makro zostawię sprawdzone 40D.
To zobaczcie jeszcze jak ten aparat wygląda od tyłu :shock:
A moja rada to słuchać Jarka. Ja posłuchałem i dzięki temu nie mam bana. :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No ale wtedy 5D nie miało żadnej konkurencji. Teraz, jaka jest taka jest, ale jest (cokolwiek miałbym na myśli). :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja już od kilku dni dzień w dzień przeglądam wszystkie fotki jakie do tej pory zrobiłem piątką. Szukam błędów tego nędznego AFa... nie moge się doszukać. Ale wiem w czym rzecz. Cóż... łapy mi się dość solidnie trzęsą (jak wypiję, to przestają) - pewnie to kompensuje błędy AFa. :-)
Czy w związku z powyższym mogę twierdzić, że mam pierwszego na świecie Canona z wbudowanym ISem w body? Tylko że nie chodzi o body Canona tylko moje. ;-)
To nastepna puszka od Canona bedzie jak znalazl dla Ciebie. Zamiast baterii beda tam mini ogniwa paliwowe pedzone na etanol. Jak by Ci "czasow brakowalo", to se golniesz z bakterii i lapki sie uspokoja. To bedzie pierwszy aparat na swiecie ze stabilizacja w baterii (a nie szkle czy matrycy jak do tej pory)
Marcin
MMM strasznie jedziesz po tej nowej puszce..., która nawet jeszcze na dobre nie wyszła do ludu, weź troche na wstrzymanie, bo siejesz popłoch chyba tylko dla zabawy ;P
kazdy najmądrzejszy i wie lepiej co i jak..... ale może dajmy najpierw chłopakom z japonii zaprezentować co tam wykombinowali.....
mnie ręce opadają jak czytam niektórych..
niższa cena w sklepie:
http://www.tylkofoto.pl/product.php/...k-II-body.html
i takie coś, przy czym termin dostępności jest dosyć nieciekawy..
http://www.digital24.pl/product_info...oducts_id=3329