Ja już jakiś czas temu się na to zapisałem (6-7), wysłałem zgłoszenie i jakaś Pani mi odpisała że zgłoszenie i miejsce zostało zarezerwowane. :smile:
Wersja do druku
w kuj-pom jakoś cicho o takich kursach.... mam nadzieje ze jeszcze w tym roku kurs będize bo ostatni był chyba 2 lata temu...
Ja również czekam na Warszawę, ewentualnie ujdzie nawet ten Łowicz…
Jakby ktoś wiedział o kursie w Kuj-pom - byłbym wdzięczny za info! ;-)
Jakby było coś wiadomo o Warszawie lub najbliższych okolicach (woj.) to piszcie tu w temacie info, dzieki z góry.
Pozdrawiam!
Witam,
bardzo sie ciesze ze znalazłam to forum, sama fotografuje sprzetem Canona i juz znalazłam kilka bardzo przydatnych informacji :)
Mam pytanie odnosnie robienia zdjec w kosciele na slubie. Otoz niebawem bede fotograwem na slubie, dzisiaj bylam nawet pocwiczyc sobie w kosciele i powiem szczerze mialam problem z dobrym ustawieniem.
Posiadam 400D oraz EF 24-70mm f/2.8 L USM, mam tez lampe błyskowa.
Czy moglaby sprosic o jakies rady z ustawieniem tego sprzetu ?Moze ktos ma pododbny zesawt i doswiadczenie z kosciolem?
P.S.
Jest to moj pierwszy post a na forum jestem od 30 minut dlatego przepraszam jesli wrzucilam posta nie tu gdzie trzeba:)
klik tu jest poradnik jak robić zdjęcia z lampą, miłej lektury :)
i tu też coś znajdziesz
http://www.trochetechniki.pl/Fotogra...53,page,1.html
Przydalo by ci sie cos szerszego. O ile w kosciele jeszcze da rade to jesli znajdziesz sie w niewielkiej sali weselnej to cienko.
No właśnie, czy ktoś coś wie o Wawie?
Z kim należy uzgadniać fotografowanie w kościele?
Z proboszczem czy z księdzem prowadzącym ceremonie ślubną? Mogą przecież mieć różne podejście do fotografowania podczas ślubu i to co sie ustali z proboszczem nie zawsze można "wyegzekwować" od księdza na ślubie, a wiadomo że nie ma sensu się spierać tuż przed ślubem.
A może warto porozmawiać z dwoma? Jak Wy takie kwestie rozwiązujecie?
z ksiedzem prowadzacym ceremonie
Zawsze najpierw rozmawiam z proboszczem - bo to on jest gospodarzem miejsca. Następnie z celebransem - bo to jemu będę się "plątał pod nogami".
Ok to ja wiem:)
Nowy kurs 14 października w Warszawie - informacja otrzymana telefonicznie od przemiłego Księdza :(, info wisi na stronie >>TU<< Tylko nie zapytałem czy trzeba mieć info od Twojego proboszcza??
Nigdzie nie jest napisane jak można się zapisać.
O, w zeszłym roku na miesiąc przed już nie było miejsc i trzeba się było zapisywać.
A co (i ile) trzeba mieć ze sobą?
Witam. Chyba jeszcze nikt nie pisał o tym kursie na śląsku. Zgłoszenia pod adres : greger@kuria.bielsko.pl Pozdrawiam.
KURS DLA FOTOGRAFÓW ORAZ OPERATORÓW SPRZĘTU AUDIOWIZUALNEGO PODCZAS CELEBRACJI LITURGII
Komisja Liturgiczna Diecezji Bielsko-Żywieckiej informuje, że zajęcia kursu dla fotografów i operatorów sprzętu audiowizualnego podczas sprawowania liturgii, odbędą się w następujące wtorki: 15 oraz 22 września 2009 roku. Zajęcia rozpoczną się o godzinie 17.30, zaś zakończenie jest przewidywane około godziny 20.00. Udział w zajęciach jest obowiązkowy, dlatego nie ma możliwości spóźnienia oraz wcześniej-szego opuszczenia zajęć. Należy tak zaplanować czas, aby móc uczestniczyć w całych zajęciach.
Wykłady odbywać się będą w budynku parafialnym kościoła pw. Św. Pawła Apostoła w Bielsku-Białej (Osiedle Polskich Skrzydeł, ul. Św. Pawła 2). Dojazd sa-mochodami jest możliwy tylko od ulicy Trzech Diamentów, następnie Tańskiego i Św. Pawła (nie ma wjazdu od ulicy Cieszyńskiej). Samochód proszę zostawić na parkingu obok kościoła.
Na pierwsze zajęcia należy przywieźć:
* jedną fotografię formatu paszportowego (podpisaną z tyłu),
* opinię własnego Księdza Proboszcza (proszę powiedzieć, że chodzi o kurs),
* 70,oo złotych - opłata za cały kurs oraz wydanie certyfikatu.
Przyjmowana będzie tylko pełna dokumentacja. Na miejscu zostaną rozdane podania do wypełnienia. Uczestnicy otrzymają także stosowny dokument Konferencji Episkopatu Polski, który będzie przedmiotem prywatnego studium.
Zajęcia zostaną sfinalizowane ustnym zaliczeniem. Termin zostanie uzgodniony podczas pierwszych zajęć.
W dniach 6 i 20 listopada Wydział Duszpasterski Kurii Diecezji Bydgoskiej organizuje kurs dla fotografów i operatorów kamer video. Kurs odbywać się będzie w godzinach od 18.00 do 19.30 w gmachu Kurii Diecezjalnej, przy ul. Malczewskiego 1. Uczestnicy zobowiązani są do udziału w obu spotkaniach. Na pierwsze spotkanie należy zabrać ze sobą dowód osobisty oraz zdjęcie.
i link
http://www.diecezja.byd.pl/index.php...=34:aktualnoci
Małe sprostowanie a propos kursów warszawskich. Napisałem do kancelarii kurii maila z pytaniem o szczegóły i ew. konieczność zapisania się na kurs i dostałem odpowiedź że co prawda ksiądz który to organizuje w ziemi świętej se siedzi teraz ale żebym przysłał dane to zapiszą, więc jednak chyba trzeba.
a teren poznania?? coś się tu odbywa w tym kierunku??
otoz chialbym poinformowac ze w diecezji krakowskiej nie ma juz wolnych miejsc w dniach 6-7 , 14-17 ale sa za to jeszcze wolne na 20-21
pozdrawiam
Dobrze wiedzieć, wybiera się ktoś na wolny termin (20-21) ? Bo ja chyba zawitam.
A czy wiadomo o innej dacie dla Warszawy? pzdr :)
Co roku w połowie grudnia. Po wrześniu zaglądaj na www.archpoznan.pl. http://www.archpoznan.pl/index.php?o...rdering=newest
Czy ktoś z Was brał już udział w kursie w Bielsku Białej wcześniej? Czy upoważnienie/legitymacja jest wystawiana na czas określony??
"Legita" jest jak książeczka partyjna :mrgreen: i niestety jest tam miejsce na coroczne przedłużanie :twisted: pozwolenia na focenie więc dla mnie lipa i dlatego mam z kurii katowickiej - wygląda to dużo lepiej :) . Odpuść B-B, Kraków i śmigaj do Katowic. Masz blisko (najbliżej). Trzeba tylko sprawdzić terminy.
Pozdrawiam.
A ma ktoś jakieś info odnośnie Szczecina? Jak byłem zasięgnąć języka w czerwcu wspominali coś o kursie wrzesień/październik, ale żadnego info nie ma :|
A czy któraś/yś z koleżanek i kolegów wie coś w tym temacie bedzie robione w 3mieście w najbliższym czasie??
Bezterminowo w Bielsku B. ? W legitce masz miejsce na pieczątki, które należy uzupełniać co dwa* lata :!: W tym celu trzeba udać się do B.B., i jeśli nie ma żadnych skarg na foto to jest pieczątka i zgoda na kolejne dwa* (?) lata (już bez dodatkowej opłaty). Więc jest "terminowo".
*- właśnie jestem po rozmowie z kolegą, który niedawno wyrabiał w B.B. i on ma na dwa lata - kiedyś było na rok.
A to w D to mam, trzeba w Krk to załatwić. Raz zrobię, żeby nie było, a później sobie będę drukował i laminował, w razie jakiś "odnowień".
Ale w Krakowie wygląda to chyba całkiem inaczej ? To co otrzymujesz w Bielsku Białej jest "legitymacją" w twardej oprawie (coś jak stare dowody osobiste) i tam masz miejsce na pieczątki, podpisy, daty. Więc drukowanie i laminowanie w przypadku legity diecezji Bielsko-Żywieckiej nic nie da :-D . Ewentualnie ziemniak i podróba pieczątki ? Ale to oszustwo i grzech :twisted: :mrgreen: ;) :) .
Pisałem dzisiaj emila do księdza, który to organizuje, z zapytaniem na jaki okres czasu jest ważne pozwolenie i napisał mi że jest bezterminowo, wiec nie wiem jaka jest prawda. Jutro jadę na to spotkanie do B.B. i przekonam się osobiście :) dam znać. Może się coś zmieniło i dają rzeczywiście bezterminowo, a może ksiądz coś kręci.
Ksiądz nie może kręcić, bo ksiądz odprawia mszę. W czasie gdy ksiądz odprawia mszę, to kamerzysta go kręci :D
..hehe BuRton..jakby co to ja będę asekurował..bo się też wybieram ;)..
Zobaczymy jutro co to będzie. Jak by co to wsparcie masz jak widać ;)
Ja też się wybieram.
z Łowicza sią bezterminowe (wiem bo żona ma stamtąd) a z Kielc co roku trzeba po pieczątkę za 3 dychy lecieć ;)
ja tez Ci udziele wsparcia :) tez sie wybieram
wiec do zobaczenia dzis przed/w kosciele :d
..pierwszy dzień kursu za nami..w Bielsku wszystko jasne- legitka bezterminowa..
cześć mam pytanie odnoszące się do wymaganej opinii od "swojego" proboszcza:co w momencie gdy fotograf nie jest wyznania katolickiego?bo przecież chyba tacy są i wiem że legitki mają.czy ktoś orientuje?