Tak, jest to dopuszczalne, z tym że jeśli Pan coś takiego widzi, to znaczy że monitor jest ustawiony dużo za jasno, a w pomieszczeniu jest dużo za ciemno. Przy poprawnym ustawieniu, nierówność na tym modelu jest praktycznie niewyczuwalna.
Wersja do druku
Tak, jest to dopuszczalne, z tym że jeśli Pan coś takiego widzi, to znaczy że monitor jest ustawiony dużo za jasno, a w pomieszczeniu jest dużo za ciemno. Przy poprawnym ustawieniu, nierówność na tym modelu jest praktycznie niewyczuwalna.
Dziękuję za odpowiedź. Postaram się zmniejszyć podświetlanie , ustawiałem monitor wg. " wzorca ze zdjęcia z Labu". Wiem najlepiej byłoby mieć kalibrator lub dać monitor do kalibracji, ale w Koszalinie nie wiem czy ktoś się w to bawi. Kolorystycznie poszedłem na kompromis, zdjęcia z labu są bardziej żółte, więc monitor ustawiłem w kanałach RGB lekko w kierunku cieplejszych kolorków, jeżeli chodzi o jasność wyświetlania to bladego pojęcia nie mam jak ją prawidłowo ustawić.
A co kolega Tom01 powie o monitorze Dell 2209WA ? Nadaje się do obróbki zdjęć przez amatora?
Jasność ustawić jest dość prosto. Proszę wziąć w rękę białą kartkę i na białym ekranie, ustawić monitor tak, aby poziomy bieli kartki i monitora były podobnie.
Nie widziałem jeszcze tego monitora, ale po Dellu cudów bym się nie spodziewał.
Link do monitora na stronie della: http://accessories.euro.dell.com/sna...552&sku=198653
W skrócie:
Panel Type : e-IPS - In Panel Switching
W specyfikacji technicznej podają:
2209WA Color Gamut (Typical) is based on CIE1976 (83%) and CIE1931 (72%) test standards.
Czyli chyba całą paletę sRGB powinien wyświetlić ?
Mam taki, zrobiłem profil icc EyeOne2 dla 6500K i krzywej sRGB, i po sprawdzeniu wyszło, że DeltaE Średnia 0.4, maksymalna 0.72, odchylenie standardowe 0.19. Biel na 120cd/m2, czerń 0.19cd/m2, kontrast 641:1
Właśnie dlatego, że jestem kiepsko zorientowany w temacie pytam Kolegi ...Cytat:
A co to ma za związek i znaczenie?
Mogę ewentualnie podesłać zrzuty ekranu z wykresami po profilowaniu.
Użyję przykładu:
Pokrycie procentowe przestrzeni barwnej to prędkość maksymalna samochodu. Z podanej wielkości, np 195km/h, nie wywnioskuje Pan jednak, jak się tym autem jeździ, prawda? W jednym jazda to katorga, w innym przyjemność.
Wykresy po profilowaniu nic nie mówią. Ogólnie monitory Della to sprzęt klasy korporacyjnej. Przystosowane do warunków oświetleniowych i specyfiki pracy w biurach.
OK, to w takim razie jak mam stwierdzić jakiej jakości jest ten monitor?
Mam kalibrator EyeOne2.
Tom01 jak ma się w prównaniu z Eizo S2231W ten http://monitory.mastiff.pl/start2.php?id_news=197
Monitor jest bardzo dobry jako niedroga alternatywa dla S2231W. Po kalibracji pod względem jakości obrazu mz. w niczym mu nie ustępuje.
Egzemplarz który wpadł w moje ręce natywnie wykazywał sporą nieliniowość, dlatego należy się raczej decydować na jego zakup jeśli ma się dostęp do kalibratora i oprogramowania Spectraview II. Jeśli nie posiada się możliwości przeprowadzenia sprzętowej kalibracji - bezpieczniej jest kupić Eizo, które już w pudełku ma gradację fabrycznie całkiem poprawnie ustawioną pod gamma 2,2.
A orientujesz się czy są plany sprzedaży tego software'u w Polsce ? Z maila którego kiedyś dostałem od gościa w Nec Polska (pytając właśnie o P221W) wynikało że tak...
I czy ten soft w stanach można kupić czy był on dodawany do monitorów sprzedawanych na tamtym rynku ?
Niestety, nie mam pojęcia jakie są plany europejskiego oddziału Neca. Spectraview II został opracowany przez NEC Display Solutions of America, Inc. i sprzedawany jest wyłącznie na rynku amerykańskim - w zestawach z monitorami i kolorymetrem, w zestawach z kolorymetrem (199-299$), lub solo (99$).
"emka" . generalnie problem tkwi w ty, że te same odbitki wywołane w różnym czasie mogą być różnej tonacji kolorystycznej. Zapytałem skąd takie problemy się biorą na co odpowiedziano, że problem leży w papierze foto który ma największy wpływ na tonalność. Nie wiem czy to słuszny tok rozumowania.
Zgadza sie, ten sam LAB i ten sam problem. Regulacja monitora nic nie pomoże. Robia na papierach KODAKa a profil ICC na www wystawiaja nadal na AGFA Prestige (kiedys na tym tylko robili). Poza tym nikt nie kalibruje tego minilaba lub robia to nieświadomie. Dlatego wg mnie przestaja byc konkurencyjni.
Panowie mocno schodzicie z tematu gdzie Vitez :mrgreen:
Ktoś miał w łapach monitor PHILIPS 240PW9? ciekaw jestem waszych opinii
wcale nie nawiązuję do regulacji monitora pod odbitkę z LAB , padło pytanie dodatkowe stąd lekki odejście od tematu. :roll: ja dziękuję za wszystkie dobre rady kolegom z forum ....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
szczególne podziękowania dla Tom01 dzięki jego opinii wybrałem EIZO S2231W , jak na razie jestem zadowolony pozdrawiam .
http://www.cnet.com.au/desktops/moni...9294389,00.htm
Co sądzicie o powyższym monitorze do "naszych" zastosowań?
Masz rację. Pisałeś. Wyszukiwarka + 2209 nie pomogła, poczytanie wątku pomogło.
Napisałeś, że go nie widziałeś, ale po Dellu nie spodziewasz się rewelacji. Ponieważ moja wiedza o monitorach jest odwrotnie proporcjonalna do ciekawości świata, spytam o konkrety - czego konkretnie brakuje temu monitorowi, aby uznać go za wystarczający do obróbki zdjęć?
Technicznie, brakuje mu odpowiedniej regulacji jaskrawości i szerszego zapisu koloru niż 8 bitów. Praktycznie przekłada się to na:
- Zbyt jaskrawy obraz.
- Nieciągłe gradienty.
- Przebarwienia.
W porównaniu do np 2408/09, sytuację trochę ratuje lepsza naturalna liniowość wyświetlacza IPS, niż popularnych PVA, ale nie czarujmy się, sam wyświetlacz IPS w monitorze rzeczywiście nadającym się do fotografii kosztuje, w hurcie, w fabryce, tyle co dwa takie Delle.
W laptopie mam wyjścia: VGA i DVI. Czy można do nich podłączyć dwa monitory, żeby korzystać z trybu Dualview?
Witam,
zagłębiwszy się w temat monitorów napotkałem wiele b. pozytywnych postów o Eizo a szczególnie modelu S2231, chciałbym zakupić monitor o większej przekątnej, np. 24 cali. Eizo ma w swojej ofercie modele S2431, nie doszukałem się jednak opinii/porównań z np. 2231. Czy to ten sam model/technologia tylko w większym wymiarze? Będę b. wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Arigato
Pod linkiem http://pcarena.pl/page/86255/0/NEC-M...dla-zawodowca/ jest opisany test tego drugiego.
Na pewno bardziej zaawansowany technicznie. Czy lepszy to niekoniecznie. Szeroki gamut może być powodem wielu frustracji, szczególnie w początkowym okresie wdrażania.
P221W ma typowe dla Nec'a wady w postaci kiepskiej korekcji fabrycznej, dużego rozrzutu jakości i możliwych wad pikseli. Za to ma potencjał, bo po dokupieniu w USA profilera można go korygować sprzętowo. Moim zdaniem, aby rzeczywiście mieć z niego pożytek, trzeba to robić koniecznie, bo przypadkowy egzemplarz, bez żadnej korekcji świeci jak pierwszy lepszy hipermarketowy Samsung.
S2231W to typowy dla Eizo święty spokój. Fabrycznie korygowany bardzo dobrze, powtarzalny, z nikłym prawdopodobieństwem jakichkolwiek wad, ale za to droższy.
....P221W ma typowe dla Nec'a wady w postaci kiepskiej korekcji fabrycznej, dużego rozrzutu jakości i możliwych wad pikseli...
W podanym teście wyszło, że ustawienia fabryczne sa niemal idealne a na piksela itp. jest trzy latnia gwarancja.
A mi wyszło, że przypadkowy egzemplarz z pudełka świeci beznadziejnie. Ratunkiem jest kalibracja, ale możliwa po dokupieniu odpowiedniego oprogramowania i użycia spektrofotometru.
Gwarancja nie obejmuje wad pikseli. Na pewno nie przypadków najbardziej powszechnych.
To jest jeden egzemplarz, który jeździ po rozmaitych redakcjach. Jak Panowie myślicie, to jest losowy, wyjęty z pierwszego z brzegu pudełka?
Proszę nam wyjaśnić, co to oznacza dla przeciętnego użytkownika. Proszę również podać model i rewizję wyświetlaczy użytych w tych monitorach.
Jako, że nie spodziewam się odpowiedzi, odpowiem sam, że nawet jeśli byłby ten sam wyświetlacza, nie oznacza to kompletnie nic. Podobnie jak ten sam silnik w Skodzie Fabia i małym Audi nie czyni z tych aut zamienników.
Wyświetlacze są produkcji Samsunga. To zresztą jeden z największych dostawców matryc na świecie. Uwaga, nie mylić peanów z fabryką monitorów Samsung bo to inna para kaloszy. Produkcja dla Eizo nie ma wiele wspólnego z wyświetlaczami dla innych producentów monitorów. To osobna linia, a wyświetlacze mają m.in. montowane dodatkowe czujniki.
I ja myślę, że nie jest to przypadkowy monitor...Cytat:
Jak Panowie myślicie, to jest losowy, wyjęty z pierwszego z brzegu pudełka?
A Tom01 jest dla mnie zdecydowanie bardziej przekonywujący, nie tylko na tym forum zresztą.
Mam "przypadkowy" Eizo S1931... przy zakupie nawet nie wiedziałem co to polska dystrybucja (ale jest polska ) i "takie tam" czy inne "coś tam coś tam" - Tom dzięki za dokształt...
Monitor ma już (dopiero) nalatane 3006 godzin i "zeros problemos".
Żeby nie było, że jestem wrogiem Eizo- z tym akurat miałem do czynienia, NEC-a nawet fizycznie nie dotykałem, pisze dla poszerzenia obrazu zagadnienia. Jeżeli chodzi o model w obu monitorach jest zainstalowana matryca: 22” Samsung S-PVA (LTM220M3)
Nec ma nowszą matrycę, taką jak nowe Eizo S2232W.
Ten Nec który poszedł do testu to był egzemplarz przedprodukcyjny - np. w menu były funkcje serii x90, których w seryjnych P221W wogóle nie ma. Był pewnie sto razy sprzętowo kalibrowany, więc trudno, żeby nie był dobrze zlinearyzowany.
P221W które kalibrowałem po wyjęciu z pudła dalekie było od ideału, lepiej wypadają Eizo S2231W. Sytuacja zmienia się po przeprowadzeniu sprzętowej kalibracji.
a ja mam S2111W kalibrowany (niestety) co pół roku w Tychach i nie narzekam. Od momentu kupna Eizo zacząłem tak na prawdę kontrolować kolory moich fotografii... aha... nalot prawie 2000h i wciąż bezbłędnie pracuje.
S2111W to był bardzo fajny monitor. Obecnie nie ma zamiennika. A co do resursu nie musi Pan liczyć godzin. Spokojnie wyciągnie min 50 tys godzin.
a co kolega powie o iiyama prolite h540s ?
mam ten monitor od 3 lat, lecz nigdy go nie kalibrowałem. Powinienem ? (zajmuje sie foto ślubną i inna)
Skoro już Pan na min pracuje od lat, to moja opinia jest chyba zbędna?
Iiyama H540S przypomina do złudzenia Nec'a 1970NX, tylko większa. Główną zaletą jest naturalna dobra liniowość wyświetlacza. Wymaga niewiele korekcji, choć mimo to, należy pozycjonować go jako dobry monitor amatorski, z powodu niewystarczającej precyzji w cieniach i niemożności skorygowania tego inaczej jak programowo. Wadą jest koszmarne podświetlenie.
wiele sie różni h540s od h2130 ? ( 540 to poprzednik 2130 ? czy jak to jest ? bo rozmiar, wyglad identyczne i te glosniczki wiszące..)
i jak sie te monitory maja w stosunku do mistrzów Eizo ? (mowie o ich przedziale cenowym, 2130 dzis 3800zl (2 lata temu 6tys), h540s 3 lata temu 7000zl )