Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nietrafiony ten pies
psy robilem 7d verI wiec wiem ze mozna trafic;)
Już miałem napisać że wyślę Ci rawa..... ale go nie mam :)
Poniższe zdjęcia to JPGi wywołane z raw w DPP bez dotknięcia żadnego suwaka. Drugie to crop 100%. Według mnie jedyne co można zrobić aby były "lepsze" to zmniejszyć czas migawki i zrobić z mew mrożone kurczaki. To samo dotyczy psa. Dla mnie jeśli coś jest żywe i biega lub lata to ma to być widać na zdjęciu. Dlatego używam 1/2500 a nie np 1/8000.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Już miałem napisać że wyślę Ci rawa..... ale go nie mam :)
Poniższe zdjęcia to JPGi wywołane z raw w DPP bez dotknięcia żadnego suwaka. Drugie to crop 100%. Według mnie jedyne co można zrobić aby były "lepsze" to zmniejszyć czas migawki i zrobić z mew mrożone kurczaki. To samo dotyczy psa. Dla mnie jeśli coś jest żywe i biega lub lata to ma to być widać na zdjęciu. Dlatego używam 1/2500 a nie np 1/8000.
A w czym problem zrobić zdjęcie tak, żeby pysk psiaka był ostry, ale jednocześnie widać było ruch?
Ten crop 1:1 taki nieco zamglony, a chmur nie widać ;-).
Nie zwalałbym wszystkiego na te chmury.
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
A w czym problem zrobić zdjęcie tak, żeby pysk psiaka był ostry, ale jednocześnie widać było ruch?
Ten crop 1:1 taki nieco zamglony, a chmur nie widać ;-).
Nie zwalałbym wszystkiego na te chmury.
Czasami mam wrażenie że niektórzy siedzą tylko w szałasie robiąc zdjęcia z 10 metrów sprzętem za 50 i więcej tysięcy....
Tak samo jak poprzednio czyli bez ruszania czegokolwiek w DPP i crop 100%. 1/4000. Wyrzuciłem z poziomu aparatu 3 zdjęcia na 40. Reszta jest mniej więcej na takim poziomie jak niżej. Dla mnie w zupełności wystarczy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Czasami mam wrażenie że niektórzy siedzą tylko w szałasie robiąc zdjęcia z 10 metrów sprzętem za 50 i więcej tysięcy....
Tak samo jak poprzednio czyli bez ruszania czegokolwiek w DPP i crop 100%. 1/4000. Wyrzuciłem z poziomu aparatu 3 zdjęcia na 40. Reszta jest mniej więcej na takim poziomie jak niżej. Dla mnie w zupełności wystarczy.
Wg mnie wystarczy 5.6/400, średniej klasy korpus i nieco umiejętności oraz zaangażowania. Inaczej mamy pstryki które niczym nie porywają, albo powodują oburzenie autorów, gdy ktoś napisze, że kiepskie foty ;-).
Chwila czyli pies za szybko się ruszał i dlatego przy 1/2500 jest nietrafiony/nieostry ? Coś mi tu nie pasuje :D
Czy mam rozumieć że uważacie iż zdjęcia zrobione czemuś co się szybko porusza w naszą stronę i wykropowane na 100% mają być w 100% ostre? No fajnie by było :)
Teraz też nieostre i nietrafione?
Uważam, że wystarczyło dodać obok zdjęcia, że to dość duży crop i nie byłoby niedomówień. Szkoda, że ten ''niecropowany'' w jeszcze mniejszej rozdzielczości...
Może mam już spaczony światopogląd przez 6d, ale u mnie znacznie mocniejsze cięcie kadru daje mimo wszystko i tak dużo lepszy obrazek, ale tu znowu wracamy do aps-c vs ff... chociaż nie wiem czy mimo wszystko nawet bardzo mocny crop nie dałby więcej detalu itd niż taki sam kadr z aps-c (analogicznie z aps-c ścięłoby się mniej)
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Uważam, że wystarczyło dodać obok zdjęcia, że to dość duży crop i nie byłoby niedomówień. Szkoda, że ten ''niecropowany'' w jeszcze mniejszej rozdzielczości...
Jednak co by nie robić tego co daje aps-c się nie przeskoczy ;/
Krótko mówiąc jak próbuję zrobić 300KB to mi się zdjęcie rozjeżdża. Przy 500KB jest jeszcze w miarę ok. Nawet spory crop. Może kiedyś opanuję trudną sztukę zmniejszania zdjęć.
Tamten crop też był dobry tylko po zmniejszeniu się rozjechał. A ten nie.... :) Nie do końca rozumiem na czym to polega. Dlaczego np pełny kadr z raw wywołany do jpg ma 300KB a wycinek czyli crop 100% ma np 450KB. Potem trzeba go zmniejszać i... zaczyna się jazda w dół. Z jakością.
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Może mam już spaczony światopogląd przez 6d, ale u mnie znacznie mocniejsze cięcie kadru daje mimo wszystko i tak dużo lepszy obrazek, ale tu znowu wracamy do aps-c vs ff... chociaż nie wiem czy mimo wszystko nawet bardzo mocny crop nie dałby więcej detalu itd niż taki sam kadr z aps-c (analogicznie z aps-c ścięłoby się mniej)
APS-C vs FF to bzdura... ;-). Nowe 7D na pewno daje radę i jest świetne. Wg mnie 6D i 7D spisują się znakomicie w różnych obszarach.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Teraz też nieostre i nietrafione?
Tu wygląda całkiem inaczej, czyli dobrze. Tak jak powinno.
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Tu wygląda całkiem inaczej, czyli dobrze. Tak jak powinno.
I teraz w końcu chyba też będzie tak jak być powinno. Na wszelki wypadek jeszcze raz powiem zdjęcia tylko wywołane i niczym nie ostrzone. Jak dla mnie ... aż za dobrze :)