Odp: Canon 85mm f/1.2 USM L II vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
Cytat:
Chciałem tylko napisać, że MAM pierwsze testy są miażdżące... natomiast zasmuciło mnie, że słabo gada obiektyw z 1Ds który czasami jest kapryśny i ma FF. Ze starą 85tką był zawsze w punkt, ale z innymi szkłami czasami robi FF.
Kto to słyszał, by tak drogie szkło, z tak drogą puszką nie działało. :D
Czemu jeszcze nikt tego nie napisał? Jakby coś takiego zdarzyło się, z jakimś obiektywem innego producenta to taki komentarz by był. :P
PS.
Liczę że Ci to wyrychtują akuratnie na Żytniej.
Myślę, że z Sigmą też by nie działało :)
kapryśne to body, ale za to obrazek... mrrrr
Witam Canoniarzy,
Ktoś łaskawy podlinkował by topic nt. Canona 85 1.2 II , sample, opinie etc? Marnie ta wyszukiwarka działa..:)
Witaj.
Proponuję tą forumową wyszukiwarkę.
Popatrz na zdjęcia tej L-ki tutaj.
Wątki dotyczące 85L.
Cytat:
Zamieszczone przez
liquidsound
Chciałem tylko napisać, że MAM :) pierwsze testy są miażdżące...
...Ogólnie ma u mnie dożywocie.
Ja też byłem zachwycony przez pierwsze kilka dni. Nie to, że dalej nie jestem, ale człowiek jakoś tak się przyzwyczaja ;). Nie testuj, tylko weź w plener, tam dopiero zobaczysz różnicę. Zresztą chyba większość eLek tak ma, bo po przesiadce z 50/1.4 na 50L też miałem podobne wrażenie, same ochy i achy.
Cytat:
Zamieszczone przez
greg01
no wlasnie w polaczeniu z 5dIII, 85L sie wyrabia, ciekawe jak sie ma sprawa z 5dII czy tez daje rade z ruchomymi obiektami, mam obecnie 135L i 85/1.8 i zastanawiam sie czy nie zamienic tego na 85L, glownie robie sluby i portret, jak myslicie warto do 5dII?
Wczoraj miałem okazje podłączyć 85LII pod 5DII i nie zauważyłem specjalnie wielkiej różnicy w pracy AFa w porównaniu z 5DIII. W trudnych warunkach pracuje może minimalnie wolniej, ale bez problemu trafia w punkt. Serwo też się w miarę wyrabia, podobnie jak w 5DIII. W przypadku wolno i jednostajnie przemieszczających się obiektów trafia bez problemu, w innych przypadkach jest sporo pudeł. Ale mam wrażenie, że ten obiektyw nawet z super body na servo nie da rady, więc jak ktoś chce robić sport, to nie tym. To super obiekty do portretu i tyle.
Matsil nie mam w zwyczaju onanizować się nad testami tylko zawsze od razu idę w plener. Stąd wiem, że w tym tandemie mam lekki FF. W sobotę posprawdzam całą resztę dokładnie w różnych kombinacjach żeby ocenić gdzie leży problem, żeby nie słać wszystkiego na żytnią.
A pokażesz jakieś zdjęcia? Te takie które Cię tak zachwyciły. Lubię zachwycające zdjęcia.
Nie, bo to byłaby woda na młyn Twojej trollowskiej natury :) zainteresowanym wyślę na priv.
no to czyli znowu standard.
dużo pisania - zero konkretów..
nie wstydź się, pokaż zdjęcia ;)
jellyeater na pewno pokaże klasę i nic nie skomentuje.
Po prostu będzie podziwiać piękną fotografię.
Ja też nic nie napiszę, chcę jedynie obejrzeć i mieć swoje przemyślenia do dyskusji w przyszłości.
Ja swoje sample pokazałem (i to nie jeden)
Skomentowałeś je, a gdy pociągnąłem Cię za język to schowałeś głowę w piasek, zupełnie mnie ignorując.
Nie fajnie to jest Panie kolego.
No chyba, że chcesz aby nie traktowano Cię poważnie?