Pewnie dlatego: http://www.canon-board.info/coz-gdzi...-oszust-33772/
Wersja do druku
Pewnie dlatego: http://www.canon-board.info/coz-gdzi...-oszust-33772/
tak jeszcze żeby podkręcić dyskusję, wiem że jpg-i ale coś tam to pokazuje, przynajmniej to jak aparaty zachowują sie na standardowych ustawieniach. Mój ulubiony fragment testowego zdjęcia z imaging-resource czyli kubeczek. Iso 25600, po lewej 6d po prawej 5D III. Jeśli chodzi reprodukcję szczegółów - co widać po napisach naprzykład jest identycznie, co do szumów - pozostawiam to Waszej ocenie :D
www.royo.pl/blah.jpg
Mam 6D (wybrałem świadomie zamiast 5D mk II i 5D mk III). AF jest naprawdę dobry, ostrzy przy bardzo kiepskich warunkach, praktycznie w ciemności. Dodatkowym atutem są rzeczy takie jak cicha migawka, niesamowita jakość zdjęć (szum minimalnie mniejszy niż w 5D mk III), dodali auto iso z wyborem czasu granicznego zmiany. Przy pracy w studiu wifi to bajka. Klient sobie siedzi i spogląda na ekran, a ja sobie mogę trzaskać bez kabli. To co jest napisane na papierze to jedno, a jak się tego używa to drugie. Jak dla mnie obecnie jedynym minusem tego aparatu są plastikowe, miękkie JPGi. Radzę nie słuchać osób, które piszą o tym aparacie nie mając go w rękach. Najlepiej pójść do sklepu ze swoimi kartami i trzasnąć każdym kilka fotek. Jeśli chodzi o jakość zdjęć (dla mnie priorytet), to 6D wygrywa minimalnie z 5D mk III, a 5D mk II jest już daleko w tyle jeśli chodzi o wysokie ISO (AF również).
co do plastikowości i miękkości jpg-ów wystarczy wyłączyć odszumianie na wysokich iso. Obrazek jest wtedy aboslutnie poprawny
Pisałem o tym wcześniej. Taki efekt daje włączone odszumianie w body. Ustaw na 0 i zrób jeszcze raz. W sumie to nie wiem po co komu ta funkcja, psuje dość znacznie zdjęcia. Być może ten program inaczej wygląda w obydwu puszkach.
Nie chcę sie upierać, być może różnica jest na korzyść 6D, nie analizowałem tego, ponieważ moja styczność z 6D była krótka i sprowadziła się jedynie do oględzin, oceny funkcjonalności i AFu.
Zawsze można powiedzieć, ze 6D ma o 2MPx mniejszą matrycę i stąd się to bierze ;).
lepszy obrazek czyli (dla mnie): lepsza jakość i przyjemniejsze w odbiorze zdjęcia, dotyczy: po ciemku, o tonalności i kolorach w normalnych warunkach jeszcze nie mam zdania - zrobiłem nim na razie jedną sesją i to w studio
są ciemne miesiące, ostatnio fotografowałem dużo albo w lesie po ciemku lub w nieoświetlonych pomieszczeniach i naprawdę mogę sobie wyobrazić, że jak braknie iso w 5DI (do 1600), to w 5DII (6400?) też może
wszystkie moje opinie są tylko względem 5DI, bo II nie używałem, chociaż - z tego co widziałem - to chyba materiał obudowy 6D jest bardziej podobny do 5DII niż 5DI
wydawało mi się, że 6D ma gwarancję do 100 tys i z tą wiedzą kupowałem aparat, ale faktycznie trzeba by to obadać, bo to był by poważny minus szóstki
1/4000 synchronizacji z lampą - nigdy takich ustawień nie używałem, bo szczerze mówiąc lamp wykorzystuję tylko w chałturach i jeszcze nigdy nie potrzebowałem HSS - może faktycznie, jak dla kogoś ważne jest fotografowanie z lampą, to może powinien kupować 5DII
ja raczej w zastanym i to często po ciemku, więc dla samego iso wybrałbym ten aparat :)
to odbudowy to możesz mieć i rację, chociaż wydaje się porządna, a dzięki temu jest też trochę lżejsza
"używanie lepsze" - miałem na myśli obsługę czy ergonomię
mi się lepiej używa 6D - mniej wkurza na co dzień
fajne jest:
-iso w wizjerze
-iso zmieniane co 1 EV
-blokada kółek: górnego i tylnego (aparat mniej robi sam, mnie strasznie wkurza jest się zmieni ekspozycja sama)
-przypisanie funkcji każdego klawisza
-możliwość zamiany kółek (w końcu!) - w 5DI kółko pod wskazującym w Av zmieniało przysłonę, a w M czas, teraz można sobie ustawić tę samą funkcję
-przyciski po prawej stronie - można jedną ręką uruchomić podgląd zdjęcia (tak dało się nastawić w 5DI), nie wciska się MENU nosem :)
-powiększenie od razu do np. 100% kadru
nie wiem, czy 5DII sobie radzi, wiem, że 5DI sobie nie radzi
widocznie mają inny AF - chociaż gdy wszedł 5DII mówiło się, że to ten sam
przy iso 51200 f/2 1/30s 6D sobie radził, przestał nastawiać przy iso-100000 f/2 1/30s czyli gdzieś to będzie granica
nie wiem ile to bezwzględnych EV, bo tam nie określają iso (?) - przynajmniej według wikipedii
tak, AF nie jest taki fajny jak w 5DIII - sprawdzałem i gdyby tylko było mnie na jego stać to bym go brał :), ale jest lepszy niż w 5DI i tutaj jakby moja wiedza się kończy, a zaczynają subiektywne opinie :)
a "z innej epoki" to bardziej miałem na myśli jakaś taką szybkość wykonania zdjęcia - nie wiem dokładnie który to parametr: shutter lag? black out? wydaje mi się, że pierwsze zdjęcie jest szybciej wykonywane i następne też (więcej fps)
egro - AF jest trochę lepszy, zrobienie zdjęcia dużo szybsze
-------------------
btw. wiedzieliście, że 85/1,8 ma szybszy af niż 35/1,4
-------------------
wydaje mi się, że 6D szumi podobnie do 5DIII, bo czemu miałby mniej. ewentualne różnice mogą wynikać z pewnej różnicy wielkości obrazka
-------------------
w ogóle to nie podoba mi się w którą stronę ten wątek dąży
ja 6D nie sprzedaję i tak naprawdę mam w nosie, który aparat Wy wybierzecie :) chciałem się podzielić swoimi przemyśleniami, bo jestem z tego pokolenia, które wierzy, że własnością intelektualną należy się dzielić :)
prawda jest taka, że niekoniecznie 6D jest lepszy od 5DII - tak naprawdę to zależy od Twoich oczekiwań. 6D po prostu bardziej mi odpowiada.
airhead ok, ale powyżej cały czas odnosisz się do 5d1 , a napisałeś:
"5d II - nie wiem, dlaczego miałbym brać starszy i gorszy aparat w takiej samej cenie? zarówno obrazek jak i używanie jest lepsze w 6D, bo to nowsza puszka"
...i do tego się odnosiłem.
A 1/4000 to max. migawka w 6d, a nie X sync z lampą :) , synchro bodajże 1/180 (w 5DMKII 1/250)
Apropos jakości nowych puszek - może się teraz komuś narażę, ale nawet farba użyta do pokrycia 5DMK3 IMHO jest gorsza niż w 5DMK2 i będzie się szybciej łuszczyła i rysowała. Takie czasy, Canon chyba chce, żeby używane puszki wyglądały na używane. I zanim ktoś coś napisze - mam oba te aparaty i mogę bezpośrednio porównać :)
panowie, możecie gdzieś wrzucić parę raw'ów z 6d w iso 1600-6400 na jakiś serwer, tylko takich nie z totalnie oświetlonych pomieszczeń
w wątku o 6D był taki link zapodany przez shaolin z 30.12.2012 r, więc zapodaje go ponownie https://www.wetransferbeta.com/downl...052832/e3f6e4#. Masz tam rawy na wszystkich czułościach z 6D, więc sciągaj póki link działa bo jeszcze przez 3 dni powinien być aktywny. Pozdrówki
no niestety tak jest - decydowałem o wyborze pomiędzy 6D a 5DII na podstawie 5DI :) niestety ludzie są ograniczeni do własnych doświadczeń :)
tak w ogóle to nie ma co się moim zdaniem zastanawiać nad porównywaniem 5DI i 6D oraz 6D i 5DIII, bo różnice w cenie są duże i raczej odzwierciedlają możliwości puszek
tak, najkrótszy czas to 1/4000 i znowu - ja nie pomyślałem nawet, że może być to jakakolwiek wada, ale dla kogoś innego (fotografa sportowego) może być to różnica dramatyczna
podobnie jak czas X, chociaż tutaj naprawdę nie wiem, komu może to przeszkadzać, ale może czegoś nie wiem
wydaje mi się, że 6D będzie lepiej wyglądać po dłuższym czasie, bo jednak matowy plastik mniej się rysuje niż ten metal, ale większa szansa, że się rozpęknie przy uderzeniu. ogólniej jest gorsza, ale lżejsza.