Podejrzewam że to będzie dopiero w następnej wersji.
Powyższe zdjęcia robią wrażenie. Czyli działa nie tylko na szkła Canona :cool:.
Wersja do druku
Dane korygujące do szkieł są on-line a nie częścią instalki.
Widać że przy droższych szkłach różnica jest dużo mniejsza. Ale np. przy 17-40 w narożniku jest poprawa - Akustyk - może nie będziesz musiał kupować następcy ;):lol:.
Z obiektywem 50 1.4 działa dosyć fajnie, usuwa różowe przebarwienia na kontrastowych krawędziach. Chyba spadnie sprzedaż LR :mrgreen:
Efekty DLO lepiej porównywać z podostrzonym materiałem bez zastosowania DLO. Po prostu DLO między innymi ostrzy.
Jeśli chodzi o wielkość pliku - rozmiar rośnie bo oprócz oryginalnego RAWa zapisywany jest drugi obrazek RAW będący wynikiem konwersji przez DLO. Ten drugi obrazek można usunąć z wynikowego pliku i powrócić do pierwotnej postaci RAWa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Moim zdaniem DLO stosowane jest przed korekcją geometrii i winietowania. Załączenie DLO automatycznie wyłącza korekcję aberracji chromatycznej.
Jeśli koenicznie potrzebne jest doostrzenie obrazu po DLO, to suwaczek ostrości i typ ostrzenia można przesunąć już wcześniej (tyle, że wtedy ustalając intensywność DLO musimy pamiętać, że preview zawiera też dodatkowe ostrzenie).
Podsumowując - dla wynikowego obrazka (TIFa lub JPG) nie ma znaczenia w jakiej kolejności przesuwamy suwaczki i klikamy opcje.
Przynajmniej takie są moje (być może mylne) spostrzeżenia.
Witam,
Przede wszystkim stara się usuwać wady obiektywu, np. spadek rozdzielczości na brzegach. Dla gorszego optycznie obiektywu daje to efekt "wyostrzania" (dokładniej: usunięcia "mydła"), dla świetnego optycznie obiektywu to (prawie) nic nie zmienia (i na pierwszy "rzut oka" nie widać tu wyostrzania).Cytat:
Zamieszczone przez tezmarek
Tak, bo DPP przetwarza obraz z RAWa według ustawionych suwaczków w sobie tylko znanej kolejności :), tzn. jeśli np. ustawimy suwaczek na 9, oglądniemy obrazek, potem na 0, znowu oglądniemy obrazek (już inaczej wyglądający), a potem wrócimy do ustawienia 9, to otrzymamy pierwszy obrazek - te ustawienia są jakby "bezstratne" i zawsze przetwarzany jest pierwotny RAW według ustawień wszystkich suwaczków...Cytat:
(...) dla wynikowego obrazka (TIFa lub JPG) nie ma znaczenia w jakiej kolejności przesuwamy suwaczki i klikamy opcje.(...)
Pozdrawiam, Alex
O ile się nie mylę to w menu Tools (DPP 3.11.26.0) doszło też HDR tool i narzędzie do składania wielokrotnych ekspozycji Compositing tool (z różnymi blend mode albo też, jak nazywa je Canon: composite method)
TAk, wiem, że wielokrotną ekspozycję w PS Elements czy też GIMP'ie - z jednym ale - mianowicie w DPP możemy pracować bezpośrednio na RAW-ach.
Dzieki koledze chasm poradzilem sobie z rejestrowaniem wlasnego WB ( musialem stworzyc katalog i sciezke do niego ktora sobie wymyslil nie wiedziec czemu DPP) za co mu jeszcze raz dziekuje :)
Zauwazylem ze DLO nie "widzi" 24/1.4 II na zdjeciach wykonanych 5D, nie mam problemu z 5D MkII czy tez MkIII.
Z racji iz juz problem z DPP mialem , moze to przypadlosc tylko mojej wersji dotyczaca aczkolwiek jakby ktos mial zdjecie wykonane takim zestawem i raczyl sprawdzic jak jest u niego bylo milo :)
Na bardzo wysokich kontrastach nie zawsze dobrze działa, ale generalnie jest ok :)
500D(15MPx) wycinek 1:1 z centrum 50mm 1.4 @ 1.4, pierwsze sharpen - 0, drugie sharpen - 0 DLO - 100 :
Na kratce można zauważyć, że "przybywa" detalu. Całkiem fajnie działa to na zdjęciach portretowych z jasnymi otwartymi szkłami.
Witam po zainstalowaniu nowej wersji DPP z dlo w zakładce lens w wyborze dlo przycisk tune jest nieaktywny (szary), próbuje wybrać update dla lens date ale nie może połączyć się z serwerem. Dlaczego tak mam? Instalowałem kilka razy , zawsze tak samo. Co zrobić? Pozdrawiam.