Odp: Oslony przeciwsloneczne
Mam pytanko, gdyż zakupiłem niedawno osłonę przeciwsłoneczną i założyłem na mojego kita 18-55. Przy najmniejszej ogniskowej widać tą osłonę w kadrze... Nie wiem czy to z osłoną coś nie tak, czy jest tak zawsze... Może ktoś mi poradzić co zrobić w takiej sytuacji ?
Do kita powinna być taka osłona - EW-60C - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Ona nie wystaje. Tulipan może być dopiero w kicie od 700D (18-55 STM).
Jak możemy Tobie pomóc skoro nawet nie napisałeś jaką osłonę posiadasz . Jedyne co może być nie tak, to tylko to, że jest ona nieodpowiednia do tego typu szkła :) .
Znalazłam ostatnio tulipany dedykowane do 70-200 f/4 L -
JJC Lens Hood F Canon EF 70 200mm F4 L USM W ET 74 Black | eBay
Sonnenblende F Canon EF 70 200mm F4 L USM Weiß W ET 74 NEU | eBay.
Przecież oryginalnie to szkło powinno mieć okrągłą osłonę, chyba że może być i tak :P.
W ogóle to myślałam, że tulipan jest dla obiektywów które nie kręcą przednią soczewką, a okrągłe osłony dla tych w których się ona obraca podczas ostrzenia, ale zauważyłam, że niektóre obiektywy nie kręcące szkiełkiem też mają dedykowane okrągłe osłony. W takim razie od czego jeszcze to zależy?
Witam, odnowię temat po 10 latach, szukam osłony
po szkło Canona RF 35mm, na allegro jakiś chińczyk
szaleje i woła prawie 150zł. Może coś z EF pasuje,
do RF 50mm, spasowała ze szkłą EF28mm.
Dzięki za wszelką pomoc.
Cytat:
Zamieszczone przez
baracuda
Witam, odnowię temat po 10 latach, szukam osłony
po szkło Canona RF 35mm, na allegro jakiś chińczyk
szaleje i woła prawie 150zł. Może coś z EF pasuje,
do RF 50mm, spasowała ze szkłą EF28mm.
Dzięki za wszelką pomoc.
Nie pomogę w kwestii RF 35, ale dodam, że do RF 50 1.8 STM pasuje też bardzo dobrze osłona z EF 85/1.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
dodam, że do RF 50 1.8 STM pasuje też bardzo dobrze osłona z EF 85/1.8.
I nie winietuje? Mam oryginalną odsłonę do RF 50/1.8, miałem 85/1.8 z oryginalną osłoną i ta druga jest znacznie większa/ dłuższa.
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
I nie winietuje? Mam oryginalną odsłonę do RF 50/1.8, miałem 85/1.8 z oryginalną osłoną i ta druga jest znacznie większa/ dłuższa.
Może trochę, ale nie jakoś szczególnie gorzej niż oryginał (patrząc na foty z netu).
Może w morzu różnych opcji ta informacja pomoże.
Canon oznacza osłony przeciwsłoneczne wg schematu: EW-73, ET-67, ES-68 i tak dalej:
- pierwsza litera E to chyba EOS lub EF
- druga litera: W = szeroki kąt, S = standard, T = tele,
- kreska oznacza kreskę,
- liczba to średnica bagnetu osłony,
- czasem jest dodatkowa litera, która nie wiem co znaczy, prawdopodobnie odmianę osłony o tej samej średnicy i kącie.
Podpowiem inne rozwiązanie.
O ile rozmiar obiektywu z założoną osłoną nie jest problemem w transporcie, to najprościej jest kupić od Chińczyka prostą, metalową osłonę wkręcaną w gwint filtra. Jeżeli jest to obiektyw szerokokątny, to trzeba wziąć nadmiarową średnicę osłony i użyć redukcji filtrowej. Te osłony mają zewnętrzny gwint, w który można wkręcać większe filtry, niż w gwint obiektywu, oraz można zakładać na nie standardowy dekielek. Osłona bardzo dobrze zabezpiecza przednią soczewkę i przeważnie można się obyć bez zakładania przedniego dekla, dzięki czemu obiektyw jest szybciej dostępny, i dekle się nie gubią.