nie jest złe :) ciekawa kompozycja z tym golfem ci wyszła :) ale ostrość zjechała na sweterek, oczka trzeba by było podostrzyć, czym było doświetlane? bo trochę płaskie światło...
pozdrawiam
Wersja do druku
nie jest złe :) ciekawa kompozycja z tym golfem ci wyszła :) ale ostrość zjechała na sweterek, oczka trzeba by było podostrzyć, czym było doświetlane? bo trochę płaskie światło...
pozdrawiam
Cały czas mam problem z tą ostrością...mam wrażenie,że moja 50-ka ma front focusa.Czy to możliwe w nikonie?:)Podostrzać pojedyncze fragmenty nie za bardzo umiem.Doświetlane było wbudowaną lampą.Wiem,że to tragiczny pomysł,ale poza nią mam tylko manualnego Sunpaka,z którym jest więcej kombinowania niż pożytku.Dzięki za zainteresowanie.
co do doświetlania następnym razem spróbuj duży kawałek bristolu, lub tektury owinąć folia aluminiową, umieść go z boku pod kątem 45' do osi obiektywu lub nosa modela, najlepiej z góry wtedy wyeliminujesz cienie pod oczami, najbliżej jak się da do modela, byle by tylko w kadr nie właził:)
co do problemów z BF miałem podobne w 20D - staraj się nie przekodowywać, celuj odpowiednim punktem AF w oko modelki i na wszelki wypadek strzelaj seria 3, 4 klatek - będziesz miał wieksze prawdopodobieństwo że ustrzelisz fotkę perfekcyjnie ostrą, tam gdzie być powinna, pamiętaj żeby łokcie, trzymać blisko tułowia i rób fotki na bezdechu:
wdech, wydech do połowy, seria, wydech, wdech, wydech do połowy, seria.... tak jak w wojsku, po jakimś czasie będziesz to robił automatycznie ...takie "strzelanie" to najtańszy IS i dale gwarancje nieporuszonych zdjęć, acha dobrze stać w lekkim rozkroku z ciężarem ciała przesuniętym na dominującą nogę :)
pozdrawiam
Dzięki wielkie za rady.Nie myślałem,że sposób stania i oddychania ma tak wielkie znaczenie w stabilizacji rąk.Następnym razem sprawdzę to w praktyce.
Co do brystolu to mam fragment płyty styropianowej.Nadaje się to na blendę?
jest jak najbardziej ok, nie wiem jak w Polsce, ale u mnie sprzedają w marketach na działach motoryzacyjnych takie srebrne pseudo blendy, które się kładzie na deskę rozdzielczą w samochodzie, by się w lecie nie nagrzewało, kupiłem ostatnio dwie takie, nie dają takiego super światła jak oryginalna blenda ale są ok i dużo tańsze, za oryginalną (5w jednym) zapłaciłem ok $50
a samochodowe dwie kupiłem za $10 w Polsce są pewnie jeszcze tańsze :)
pozdr
Hmm,takiej maty do samochodu nie wiem gdzie miałbym szukać,ale w aptece można dostać specjalne maty termoizolacyjne służące do przykrywania ofiar wypadków.Z tego co pamiętam to mają podobną budowę.Teraz trzeba jeszcze znaleźć czynny targ niewolników i sprawić sobie jednego do trzymania blendy;)
Pozdrowienia.
Dodaję zdjęcia z koncertu Eska-hity na czasie.
1.
2.
3.
4.
To na zachęte.Jak się spodobają to dam więcej,a mam sporo:D
a ja nie widze zdjec :(
A ja je widzę bardzo wyraźnie.Odśwież stronę,może pomoże.
EDIT:Rzeczywiście było coś nie tak.Wrzuciłem na fotosika.Teraz nie powinno nic znikać.
Również nic nie widzę...odświeżyłem.