No przecież Ci napisałem jak jest zrobione... :)
Wersja do druku
No przecież Ci napisałem jak jest zrobione... :)
Ja się ogromnie cieszę, bo może cena 50D spadnie i będę mógł sobie je kupić bez wyrzutów sumienia ("bo wiesz misiu... zmywarka i piekarnik musimy do kuchni kupić").
fajna reporterska puszka, nawet te filmy się przydadzą, szkoda tylko, że podwójnego slotu na karty nie ma, a poza tym crop-marzenie
Cytat:
Zamieszczone przez http://optyczne.pl/2179-nowo%C5%9B%C4%87-Canon_EOS_7D_-_za_kulisami.html
Może nie czytają forów ale z fotografami się konsultują :)
IMHO cały ten artykuł Canona na optycznych to jakiś bełkot.. Producent doskonale orientuje się co daje w swoich aparatach konkurencja, a czego on nie ma i nie potrzeba do tego konsultować się z 5000 fotografów (już lepiej było zrobić anonimową ankietę na kilka milionów użytkowników tych aparatów). Wszystkie ograniczenia są dyktowane ceną. A tak tylko wyszło, że firma Canon słucha użytkowników i daje im to czego oczekują..
Poza tym drobnym szczegółem, to puszka zacna.
mnie ten aparacik sie bardzo podoba, (moze oprocz ukladu punktow AF),
tak czy siak go kupuje jako drugie lub trzecie body, to sie jeszcze okaze.
na amazon.de http://www.amazon.de/s/ref=nb_ss?__m...non+7d&x=0&y=0 body za 1649 euro, czyli według akt. kursu 6760pln
za pół roku będzie to jakieś 5500 i można kupować.
Pozornie może się wydawać że pomniejszanie obrazka w taki sposób że jeden piksel jest uśredniany z całkowitej ilości pikseli np. kiedy z dwóch jest robiony jeden przy skalowaniu 50% daje lepsze efekty.
Ale dobre algorytmy tak nie działają tylko robią średnią ważoną a wagi są wartościami różnych funkcji (cubic, hermite, lanczos i cała masa innych) i maleją wraz z oddalaniem się od środkowego piksela. Dzięki temu nawet zmiana rozmiaru o ułamek procenta typu z 800px robimy 799px nie powoduje widocznej utraty ostrości.
Więc spokojnie, programiści softu do 7D na pewno nie odwalili kichy i ostrość sRAWów jest dobra. Inna sprawa że przed pomniejszeniem obrazek powinien być odszumiony bo jeszcze do tego momentu charakterystyka szumu jest znana. Po przeskalowaniu w dół wychodzi już nie wiadomo co.
No ale wiesz, trzeba się podlizać. Drogi użytkowniku, kochamy Cię i robimy wszystko dla Ciebie :lol:
a ja mam pytanie troche poboczne:
Jak działa ten transmiter np. z 430EX ?