Odp: Ostrzeżenie - ZPK Mastiff i Tom01
A ile według Ciebie sprzedawca (firma) ma czasu na zwrot pieniędzy po otrzymaniu towaru, który zwróciłeś?
/a 2tygodnie wziąłem od osoby, która mi pomagała w rozwiązaniu podobnej sytuacji. Nawet jeśli to nie są 2tygodnie to tyle czekałem, a wysyłka za potwierdzeniem odbioru, była podkładką do pozwu.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
A ile według Ciebie sprzedawca (firma) ma czasu na zwrot pieniędzy po otrzymaniu towaru, który zwróciłeś?
Zależy czy zwróciłeś jako konsument, czy jako przedsiębiorca. Tutaj zdaje się była sprzedaż DG->DG.
Panie Tom01 trochę wstydu i pokory proszę mieć w sobie.
Z przedstawionych faktów wynika, że pieniądze za monitor Pan wziął, zwrot przyjął, korektę faktury wystawił ale niestety kasy nie oddał.
Czy się mylę?
Proszę nie używać słów typu " wpierdzielania w portfel" itp. bo to nie wypada osobie prowadzącej działalność jak Pan pisze od ponad 20 lat.
Sam prowadzę działalność i nie pozwoliłbym sobie na tego typu zachowanie i oczernianie mnie i mojej firmy w taki sposób tylko skulił ogon, uderzył się w pierś przeprosił i szybko załatwił sprawę polubownie bez rozgłosu bo to szkodzi działalności firmy.
Ale widać Panu na tym nie zależy - no cóż .
Życzę mniej konfliktowych klientów - betonów jak Pan to określił.
Ja betonem-klientem nie jestem i u Pana nie kupię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zależy czy zwróciłeś jako konsument, czy jako przedsiębiorca. Tutaj zdaje się była sprzedaż DG->DG.
No i? Strony na zwrot sie umowily, wiec pieniadze winny byc przelane niezwlocznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
No i? Strony na zwrot sie umowily, wiec pieniadze winny byc przelane niezwlocznie.
Na zwrot przy sprzedaży konsumenckiej firma ma ściśle określony czas.
Zwrot przy sprzedaży DG->DG jest to kwestia umowy między stronami.
Owszem. Jak widać jednak dłużnik był wielokrotnie wzywany do zwrotu ceny nabycia i tego nie uczynił. Więcej, deklaruje, że w najbliższym czasie tego nie zrobi, bo ma focha na wierzyciela.
Swoją drogą to jestem ciekaw czy nie wynika to z faktury korygującej.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Owszem. Jak widać jednak dłużnik był wielokrotnie wzywany do zwrotu ceny nabycia i tego nie uczynił.
Ja nie oceniam postawy żadnej ze stron, informuję tylko o tym, że jednak różnica istnieje.
Konsument może się zwrócić do rzecznika UOKiK, przedsiębiorca może dochodzić swoich praw w zasadzie wyłącznie na drodze postępowania cywilnego.
A gdzie tutaj naruszenie zbiorowych interesów konsumentów by było? Chyba mylisz UOKiK z miejskim rzecznikiem praw konsumenta, choć i on w zasadzie może tylko udzielić porady, bo przedsiębiorcy nie zmusi do niczego.
A co do drogi sądowej - od początku o tym pisałem.
Bo coraz więcej cwaniaczków, którzy "pożyczają" hajs a potem trzeba czekać, też miałem kontakt z panem, który mnie oszukał, odbierał telefony uspokajał, wymyślał bajki a czas leciał i pieniędzy nie było. Tylko i wyłącznie sąd i komornik. Byłem zdziwiony jak komornik szybko to ogarnął i zwrócił wszystkie koszty :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
A gdzie tutaj naruszenie zbiorowych interesów konsumentów by było? Chyba mylisz UOKiK z miejskim rzecznikiem praw konsumenta
Faktycznie, nie wiem czemu myślałem że to ta sama instytucja.