163 miażdży, mogę wiedzieć jakim szkłem to było robione bez czy z lampą i jakie parametry :D
Wersja do druku
163 miażdży, mogę wiedzieć jakim szkłem to było robione bez czy z lampą i jakie parametry :D
Już wycisnąłem tyle w ACR i PS, na ile pozwoliły mi umiejętności. Boję się, że przy dalszym podostrzaniu lokalnym zaczęło by być widać pewną nienaturalność.
Makro zawsze robię setką makro (tą ze stopki). Wyjątki stanowią czasem ważki, które ciężko podejść i używam wtedy 100-400.
A parametry (po sprawdzeniu exif, bo nie pamiętałem) to f3,5 przy czasie 1/640s. Lampa z dyfuzorem jako wypełnienie.
Zaczynasz tworzyc dziela sztuki....
172 - perfekt
173 i 174 - takze, plus znakomite odcienie zieleni
Wróbel - nie. Pozostałe 3 - doskonałe.
Daj spokój Max13, artystycznego oka raczej nie mam, ale cieszę się, że się podobają :) ...a ważka złapana ze 100-400.
No wróbla dałem tak z sympatii dla gatunku ;-)
A w ogóle, to te makro zrobiłem ...na wycieczce ornitologicznej :mrgreen:
163. Bardzo fajne, sprawdzałeś jak wyjdzie kadr w kwadracie?
172. Super, ciężko ją spotkać, chociaż ostatnio też udało mi się zrobić jej zdjęcie.
174. Świetnie złapałeś moment, jak lustrzane odbicie +++
świtezianka super!
Dziękuję.
Ad. 163 - tak, wydaje mi się, że tak jest lepiej, bo kwadrat jakoś ucina po bokach za dużo.
Ad. 172 - w tym roku w ogóle widziałem ją pierwszy raz w życiu na żywo. Potem czytałem o niej, że to gatunek pospolity :) A to zdjęcie to już drugie spotkanie w tym roku (za pierwszym razem miałem ze sobą tylko pięćdziesiątkę, więc zdjęcia mi wyszły wtedy raczej dokumentacyjne).
Pozdrawiam