Roznica nie jest warta 2500zl:wink:
Wersja do druku
Roznica nie jest warta 2500zl:wink:
Szkoda, zę tak mało fotek w tym wątku. Jak się dorobię piątki to też coś wrzucę, ale kiedy to będzie.
Dla mnie różnice są we wszystkich samplach ewidentne.
Obraz z piątki wydaje się być bardziej "trójwymiarowy", nie wiem czy to zasługa mniejszej go czy większej rozpięości tonalnej. Szczególnie widać to na ostatnim przykładzie.
dokładnie tak...
ten trójwymiarowy efekt jest zasługą innego rozkładu GO (czyt mniejszej GO) na ponad dwa razy wiekszej powierzchniowo matrycy 5D (40D - 22.5 x15=337.5 / 5D - 35.8 x 23.9=855.62/ milimetrów kwadratowych)
w tej kwestii, to prawie tak jak porównywanie małego obrazka do średniego formatu ...;)
poniżej obiecane pliki RAW z obu puszek (dla wnikliwych):
http://rapidshare.com/files/12404983...3.dng.zip.html
http://rapidshare.com/files/12405120...5.dng.zip.html
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dalsza bardziej kontrowersyjna cześć testu, jest jeszcze bardziej ciekawa:
40D został zaopatrzony w Canon 35L a 5D w Canon 50/1.4 ( jak wiadomo obiektywy z różnego przedziału cenowego, ten pierwszy ok $1100, drugi zaledwie $300) trzeba przyznać że efekt jest zupełnie inny niż można by się było spodziewać, oto przykłady, oba obiektyw były ustawione na f/1.4 1/80 s. ISO 400
góra 40D+35L
dół 5D+50/1.4
oraz w powiększeniu
mydlany 50/1.4 na 5D wydaje się być nawet nieco ostrzejszy, od legendarnego 35L na 40D :)
czyzby z dniem dzisiejszym byl to koniec system xxD Canona ?
35L to ostry (na 5D) od pełnej dziury obiektyw ze świetnymi kolorami i kontrastem ale z drugiej strony jest koszmarna winieta, zielono-fioletowy bokeh i powolny AF. Jak dla mnie to niezły obiektyw ale bez zachwytu jak za taką kasę.
Tak to jest z legendami, wszyscy chcą mieć i powtarzają obiegowe opinie dopóki sami nie przetestują :-).
Mimo innych obiektywów znowu widać więcej czerwieni na zdjęciach z 40D.
czerwieni więcej na 40D, albo mniej na 5D.
To może niech userzy przyznają szczerze,jak często(o ile w ogóle),wywołuja zdjecia w maksymalnej wielkości możliwej do uzyskania?.Cytat:
wniosek nr 1 na miniaturkach (w pow. 20-30%) pliki RAW z obu aparatów wyglądają identycznie ...
Oraz niech wypowiedzą się też profi:Jak często pokazują klientom cropy 100%(np.ślubne) ?