wielki dylemat 17-50 czy 17-40
Witam
Nigdy nie mysłałem że dam kiedyś taki temat ale cóż stało się - nie potrafię sam dokonać wyboru.
Od nie całego roku posiadam tamrona 17-50 i teraz skożystałem z okazji że znajomy jechał do ameryki i kupił mi tam canona 17-40. I miałem zobaczyć co mi bardziej będzie pasować i jeden z nich sprzedać.
Mój aparat co canon 40d. Fotografuje od niedawna śluby no i jak zawsze jakieś imprezki rodzinne. Robie też zdjęcia na przeróżne konkursy fotograficzne dla młodzieży (mam 19 lat). Posiadam jescze canona 50mm 1.8 oraz canona 70-200 f/4L. Stał może ktoś kiedyś przed takim dylematem co wybrać??
Za tamronem przemawia światło i szerszy zakres ogniskowych a za canonem jakość wykonania, lepsza jakość zdjeć, krycie pełnej klatki (posiadam analoga któego bardzo żadko używam). Mój tamron był wybierany spośród kilku i jest bardzo celnym egzemplarzem, a jeszcze canon na 17 mm trafia w punkt ale na 40 ma lekki front focus.
Głównie nastawiam się na śluby - zaczyna mi to dobzre wychodzić i chcę ciągnąć ten wątek w życiu przynajmniej do znalezienia jakiejść dobrej pracy po studiach. Bardzio prosił bym o jakieś wskazówki w wyborze.
Z góry wielekie dzięki.
P.S. wiem że jest wiele wątków na forum o tych obiektywach ale nie ma nigdzie takiej styuacji jak u mnie - chodzi głównie o śluby
T17-50 vs. C17-40L vs. C28-135
Od dłuższego czasu zamierzam kupić szkło w zastępstwo KIT’a.
Obiektyw będzie podpięty do 40D.
Nie wiem kiedy i czy w ogóle przesiądę się na FF.
Na początku byłem zdecydowany na Tamron’a 17-50 F2.8, ze względu na jego jakość optyczną i dobre światło w całym zakresie. Obawiam się tylko jego AF’u wraz z FF/BF.
Rozważałem także 17-40L F4. Obiektyw znacznie droższy od T 17-50 i odrobinę gorszy optycznie, a także o dość wąskim zakresie ogniskowych.
Ostatnio moją uwagę zwrócił trzeci obiektyw a mianowicie:
Canon EF 28-135 f/3.5-5.6 IS USM.
Po teście na optyczne.pl wnioskuję, że jest całkiem dobry optycznie, ale jest dość ciemny i bez szerokiego kąta. Lekarstwem na to będzie posiłkowaniem się KIT’em którego jakość w zakresie 18-30 mm do krajobrazów na razie mi wystarcza.
Obiektyw ma mi służyć do codziennego użytkowania, oraz do ślubów, które raz na jakiś czas robię dla znajomych na ich prośbę.
Niestety ten ostatni obiektyw jest ciemny i nie ma mowy żeby w trakcie ślubu/wesela pracować na świetle zastanym, ale TAMRON ze swoim FF/BF mnie skutecznie odstrasza.
Drodzy forumowicze, który z tych trzech (lub jakiś inny w podobnej cenie) nadawał się będzie do fotografii ślubnej?