Ktoś musi być pierwszy :-)
wymienisz i bedzie po klopocie
kupiłeś na allegro?
Wersja do druku
Ktoś musi być pierwszy :-)
wymienisz i bedzie po klopocie
kupiłeś na allegro?
Nie wiem czy jest sens przejmowac sie tym errorem bo mnie sie trafilo w zestawie 30D+17-40 2 razy w odstepie okolo 1000 zdjec, wiec chyba nie ma co rozpaczac.
Error 99 pojawiał się po podpieciu do 20 d obiektywu Sigma 28-105 f 2,8-4 apo.
Wysłałem do wymiany chipa do Gdyni problem zniknął.Przy stosunkowo wysokim koszcie sposób mało sensowny:oops:
Klopotow ciag dalszy...
W trakcie wczorajszych zdjec body sie zawiesilo 3 razy, objaw byl taki ze w wizjerze pokazal sie znaczek * blokowania ekspozycji ale ja go nie wcisnolem, nastepnie nie moglem zlapac AF bo nie chcial wogole dzialac i jak zerknolem na wyswietlacz LCD to zaczol pulsowac wskaznik ilosci zdjec.
Zero reakcji na power ON/OFF jedynie wyjecie baterii pomoglo.
Body nowe, szklo 17-40 nowe, zaczynam sie niepokoic.
Mieliscie podobne hece?
hej
ostatnio mam problemy z error 99 - canon eos 30d, tamron af17-50mm f2.8
kwestia taka - w polozeniu obiektywu "zablokowany" strzela foty, ze az milo, w momencie kiedy chcce uzyc zoomu w momencie zwalniania migawki wyskakuje error 99
czy kojarzycie, z czym moze to byc zwiazane? da sie naprawic??
pozdr
Jesli masz szklo na gwarancji to w czym problem ?
Jedynie mozna podejrzewac ze uszkodzona zostala tasma przewodzaca ktora nie kontaktuje po wydluzeniu obiektywu, ale to jedynie moj domysl.
no wlasnie - w tym sek, gwarancja skonczona
w Gdyni w serwisie Pan jasno i dosadnie mi wytlumaczyl co sadzi o obiektywach tamrona
koszt naprawy ok. PLN 500.....
To moze serwis obiektywow w Krakowie ? P. Kadeja (012) 429-10-28
A mi taki sam problem wyskoczył w standardowy EF-S 18-55 II USM przy 350d. W sumie po roku użytkowania. Wyskakuje mi błąd, przymyka pzysłonę, ale nie odpuszcza, lustro podnosi, ale zdjęcia nie zapisuje tylko error 99 się pojawia. Kiedy zakładam 55-200 wszystko jest w porządku.
Wszystkie sposoby z wyciąganiem baterii, kart, czyszczeniem styków itp. Głęboko wierzę że to wina obiektywu. Pojawia się tylko pytanie - czy warto go naprawiać (bo wartość samo w sobie prezentuje nikłą) czy od razu zmieniać. Co ciekawe błąd zaczął mi w tym obiektywie wyskakiwać po podłączeniu lampy błyskowej (430EX).
Tak więc - naprawiać? Jeśli tak to gdzie najlepiej? Czy wymieniać?