Odp: [cauchy] Dzikie życie
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Bardzo fajne i ładne.
Jak robiłeś nocne zdjęcia borsuków?
Ostatni klip to R6, pozostałe to zwykłe fotopułapki.
Borsuki kompletnie mi nie wyszły. Byłem w terenie ponad 50x z aparatem i urodziły się z tego dwa średnioudane kadry i jeden 3s klip. Przeważnie nie wychodziły w ogóle, a czasem wychodziły nie z tej nory gdzie miałem wycelowany aparat, albo wtedy gdy miałem jechać a ostatecznie nie pojechałem, jak na pierwszym klipie.
W tym roku chcę porobić więcej futrzaków a z ptaków skupić się na nowych gatunkach.
do siego roku dla wszystkich, a materiał filmowy zacny
#Cauchy - jak Ty wypatrujesz te puszczyki w lesie? Niekiedy chodzę po lasach i specjalnie wypatruję sów i nie ma opcji tego dostrzec. Mają one jakieś specjalne zachowania albo terytorium wyjątkowe dla nich (nie wiem, np skały w pobliżu, zbiornik wodny etc)?
Bażanty to od kilkunastu lat takie trochę "zapomniane" zwierzęta, a pamiętam, jak mój tata np miał procę i polował na nie (nie, to nie było w czasach kamienia łupanego :D, taki jakiś wiejski sposób bodajże), zawsze jakieś pióra się kolekcjonowało z nich. Aktualnie mało nawet zdjęć bażantów, a to piękne ptaki.
Te żurawie w 3:50 ********e :D poruchały i drą dzioby :))), coś jak papieros po seksie w filmach. I ten młody, słodziak
Piękne ujęcia z bączkiem na śniadaniu :)
Tego zimorodka to Ty byłeś chyba mega blisko? Detal na tej gałęzi widać doskonale i jest płytka głębia ostrości.
puszczyk zwyczajny ten na początku jest z Łazienek w Wawie :D jak go znaleźć? najprościej szukać ludzi z długim tele i ich popytać :D
uralski - poczytaj co tu napisałem:
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1468355
zimorodek jest "wyreżyserowany" (niestety), ale i tak daje to masę radochy przy obserwacji, i można poćwiczyć ujęcia gdy nurkuje po rybkę, tam jest po prostu trzcinowisko na stawie rybnym i jeden gruby palik zatknięty w dno żeby miał gdzie siadać, bo tak to nie ma gdzie usiąść
1 załącznik(ów)
a widzisz, nie czytałem Twojego posta #191, dzięki za wrzutkę z Ornis Polonica, przeczytam. Wtedy jak wrzuciłeś fotkę urala z Puszczy Niepołomickiej to jakiś tydzień później wybrałem się tam na spacer nie znając miejsca i właśnie pojechałem w okolice rezerwatu Lipówka (zbieg okoliczności totalny, bo jak napisałem - nie czytałem Twojego posta). Zrobiłem sobie taką trasę, jak poniżej. Poszedłem tam generalnie na spacer z nadzieją, że zobaczę w końcu kiedyś sowę na dziko (w zoo to każdy widział :P), no i nie spotkałem jej niestety. Ale spoko, że akurat tak poszedłem, jak była widziana. PS: swoją drogą ciekawy ten rezerwat z tymi powalonymi drzewami obrośniętymi mchem.
Załącznik 19155
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
(...)w zoo to każdy widział (...)
w połowie lat '90 zabrałem latorośle do ZOO w Warszawie - łaziliśmy prawie cały dzień, kilka razy mijaliśmy dużą klatkę/wolierę, opisu nie pamiętam - jakaś duża sowa? puszczyk? - jedyną pustą :p - dopiero jak wychodziliśmy zauważyłem, że w środku jest WIELKIE ptaszysko :mrgreen: - w środku miasta nie potrafiłem go zobaczyć (a wzrok miałem jeszcze dobry) - w lesie w życiu bym go nie dojrzał... :lol:
Prawda, kamuflaż mają niezły. Tzn nawet nie tylko kamuflaż, ale też to, że one poruszają w zasadzie tylko głową, a tak to ciało jest sztywne. I fakt, że w zoo też trzeba dobrze się przyjrzeć aby je dostrzec. Sowy są trochę jak latające koty :)
Powiem szczerze ze wnerwia mnie ten konwerter. Serio doplacilbym dyszke zeby miec to ciulstwo wbudowane jak w nikonie.
Z minuta sie schodzi zeby to zapiac/zdjac. W tym czasie cztery powierzchnie są narazone na łapanie syfu i to te najbardziej newralgiczne dla fot. Wczoraj patrzylem stan soczewek w TC a tam jedna na samym srodku wymazana palcem [emoji849]juz gdzies musiałem dotknac nie tak jak trzeba. I jeszcze te dekielki zeby je nalozyc w odpowiednim miejscu…