Odp: Canon EOS R6 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dziś przyszła nowa 6'ka. I wszystko fajnie ale... Shutter speed range obowiazuje we wszystkich trybach! W R5 tylko AV i pewnie P/Auto.
Same k.... mi się na usta cisną.
Na prawdę nie da się tego poprawić w R5 prostą łatką?
Oczywiście w R5mk2 będzie już dobrze...
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Same k.... mi się na usta cisną.
Na prawdę nie da się tego poprawić w R5 prostą łatką?
Oczywiście w R5mk2 będzie już dobrze...
p,paw
Mi się wydaje, że w R6M2 jest zepsute. Jeśli ustawisz 1/125 to nawet w M nie zejdziesz niżej. Lipa.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Mi się wydaje, że w R6M2 jest zepsute. Jeśli ustawisz 1/125 to nawet w M nie zejdziesz niżej. Lipa.
Raczej przesadzili w drugą stronę...
Ja mocno polubiłem Fv i bardzo by mi się działający shutter range przydał.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Raczej przesadzili w drugą stronę...
Ja mocno polubiłem Fv i bardzo by mi się działający shutter range przydał.
p,paw
Kompletnie nie rozumiem tej funkcji Fv. To ma w ogóle jakieś zalety? Mi tam np. brakuje funkcji stałej wartości ekspozycji, takiej, żeby aparat dostosowywał automatycznie ISO do nastaw przysłony i migawki zachowując stałą wartość ekspozycji. Ostatnio np. fotografowałem w trybie M przy stałym ISO i nagle musiałem skrócić migawkę z 1/3200 s do 1/8000 s nie mając czasu na wprowadzenie korekty ekspozycji, przez co niedoświetliłem znacznie zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kompletnie nie rozumiem tej funkcji Fv. To ma w ogóle jakieś zalety? M
No Fv to jest taki M, w którym każdy z parametrów dodatkowo można ustawić na "Auto". W skrajnym wypadku dostaje się P.
Mnie pasuje jak szybko chcę przeskoczyć z Tv na Av na przykład, bez kręcenia trybami.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
No Fv to jest taki M, w którym każdy z parametrów dodatkowo można ustawić na "Auto". W skrajnym wypadku dostaje się P.
Mnie pasuje jak szybko chcę przeskoczyć z Tv na Av na przykład, bez kręcenia trybami.
p,paw
I to jest naprawdę szybciej, niż przestawienie głównego pokrętła? Chyba trzeba zrobić ze dwie operacje, a nie jedną.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
I to jest naprawdę szybciej, niż przestawienie głównego pokrętła? Chyba trzeba zrobić ze dwie operacje, a nie jedną.
W FV ustawiasz np. czas auto, F 2.8, expozycje +0.3, ISO auto - i gotowe.
Albo czas 1/500, f1.2, exp 0, ISO auto.
Jak chce M to wszystko ustawiam na sztywno, półautomat jedna opcja na auto a expozycją wprowadzasz korektę albo i nie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
W FV ustawiasz np. czas auto, F 2.8, expozycje +0.3, ISO auto - i gotowe.
Albo czas 1/500, f1.2, exp 0, ISO auto.
Jak chce M to wszystko ustawiam na sztywno, półautomat jedna opcja na auto a expozycją wprowadzasz korektę albo i nie ;)
Nie widzę tu żadnej przewagi nad jakimkolwiek innym trybem, a ustawienie dwóch parametrów na auto spowoduje raczej jakieś nieoczekiwane siurpryzy. Np. Auto ISO w trybie Av mnie tylko wnerwia, bo mi zawsze wydłuża czas ekspozycji starając się utrzymać niskie ISO.
Ja ustawiam M z Auto ISO do zdjęć "lądowych" i ze sztywnym ISO do zdjęć ptaków w locie, bo jak mi ptak schodzi z nieba na tło lasu, to trzeba wprowadzać korektę, lub odwrotnie, no i dlatego chętnie bym widział tryb stałego EV, kiedy to ISO byłoby Auto zależne od czasu, ale trzymające tę samą wartość ekspozycji. Póki tego nie ma, to i tak zawsze trzeba czymś kręcić.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Mi tam np. brakuje funkcji stałej wartości ekspozycji, takiej, żeby aparat dostosowywał automatycznie ISO do nastaw przysłony i migawki zachowując stałą wartość ekspozycji.
Już wyjaśniłeś o co chodzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
(...)bo jak mi ptak schodzi z nieba na tło lasu, to trzeba wprowadzać korektę, lub odwrotnie, no i dlatego chętnie bym widział tryb stałego EV, kiedy to ISO byłoby Auto zależne od czasu, ale trzymające tę samą wartość ekspozycji. Póki tego nie ma, to i tak zawsze trzeba czymś kręcić.
Mam ten sam problem z samolotami, no ale póki co chyba nie da się tego przeskoczyć z uwagi na to jak działa pomiar światła w aparacie oraz fakt, że to nie jest "inteligentne" urządzenie.