Dziś sprawdzałem AF w ciemnicy (one shoot). Po doświetleniu ledem (tym na body), ładnie łapie nawet w totalnej ciemności. Fajny jest też podgląd zdjęcia w wizjerze po zrobieniu, ale podczas pracy to tylko przeszkadza więc wyłączyłem tą opcje.
Wersja do druku
Jak skonfigurowaliscie przyciski pod siebie?
W mojej jest
1: przycisk nagrywania - wykrywanie twarzy,strefowy,punktowy
2: Przycisk m-Fn - one szot, ai serwo
3: Przycisk af/mf - iso
4: Przycisk kosza - pojedyncze zdjęcie,seria itp
5: Przycisk flasz - standardowo
6: przycisk ekspozycja - standardowo (z każdym kliknięciem przechodzimy do ustawień czasu,przysłony i ekspozycji)
Najwięcej zdjęć zrobiłem 35'ką f2 is, następnie poszły 50'ki 1.8STM i 1.4, ofc działały bez zarzutu (1.4 ma FF ale na m50 nie było problemu). Używałem ef-s 60 2.8 macro i 135 f2 - ten ostatni nawet na f2 ładnie trafiał. Z zoomów podpiąłem tylko 16-35 f4 żeby zobaczyć jak przy ciemniejszym szkle sprawdzi się AF, oczywiście nie było problemu.
Z lustra rezygnuje na rzecz mniejszego gabarytu. Fuji xt-2 zauroczyło mnie jakością zdjęć w jpg jak i w rawie no i swoim wygladęm ergonomią. Sam system ma dużo do zaoferowania, jest kilka obiektywów które mam na oku. Canon ma nisko budżetową m50 i m6 (do tych dwóch nie jestem do końca przekonany, mam wrażenie ze są wydane bo coś trzeba było wypuścić...) a dalej tylko R, który jako jedyny z bezluster canona zdaje się być pierwszym i poważnym graczem, a jednak na puszkę 10tys to dla mnie trochę za dużo na ten moment.