Słuszna uwaga, a do tego jeszcze Magic Lantern z Focus Peaking i można śmiało używać M42 bez potwierdzenia.
Nie mam takumara, ale sprawdzone z Auto Yashinon-DS 1,7.
Wersja do druku
Napalilem sie na focus peaking ale podswietla ostrosc na juz wykonanyn zdjeciu, nie moge go zmusic do pracy "na biezaco". Tak to ma wygladac?
Nie, na LV też pokazuje. W ML masz ustawienia osobno dla LV i dla Preview (zrobionego zdjęcia). Przynajmniej w 50D i 7D tak było.
W 50D podczas pracy w LV pokazuje przestrzeń ostrości czerwonymi kropeczkami, a poza LV - po zrobieniu zdjęcia, w trakcie wyświetlania.
Witam wszystkich jako że jestem pierwszy raz na tym forum :D
Mam problem z zaprogramowaniem adaptera firmy pixco model EMF. gdy chcę wejsc w tryp programowania F/64- + F/57- + F/64 niestety ale mój eos 20D nie wyświetla f/57 tylko f/54 wadliwy adapter czy porostu wersja bez programowania ?
Witam, kupiłem kiedyś adapter z dandelionem z możliwością programowania do 60D. Zauważyłem że mam BF i metodą opisaną w sieci chciałem próbować to zniwelować. Próbując wejść w tryb programowania sposobem:Dochodzę do miejsca:Cytat:
dla wejścia w tryb programowania należy ustawić skok korekcji EV na 1/3. Następnie ustawiamy czas naświetlania na 1/60 sekundy, tryb fotografowania 'One shoT". Ustawiamy przysłonę na wartość f/64 i raz wywołujemy migawkę. Następnie przysłona f/57 i migawka, i znów f/64, migawka. W tym momencie dandelion jest w trybie programowania.
Po wciśnięciu migawki, na górnym wyświetlaczu miga mi wszystko i tyle co mogę zrobić. Nie można zmienić przysłony na inną więc dalsza procedura do wejścia w tryb odpada. Czy ktoś może wie co z tym zrobić?Cytat:
'One shot'. Ustawiamy przysłonę na wartość f/64 i raz wywołujemy migawkę
Witam,
Próbował już ktoś tego adaptera
https://www.systembank.pl/adapter-ca...ona-p2448.html
Zastanawiam się nad kupnem i znalazłem taki