Odp: Sigma 20mm F/1.4 ART... co wy na to ?
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
A dlaczego mam szukać takiego szkła w stajni canona? To inne ogniskowe już nie są użyteczne aby robić zdjęcia?
Mamy zestaw body, obiektyw, lampa, każdy z innego miotu. Chętnie poznam specjalistę który jednozacznie wskaże, który z elementów jest winny sytuacji opisanej w klubie. Oczywiście zawsze winna sigma, bo tak , bo jest taka ogólnie opinia, szkoda czasu na sprawdzenie czy nie jest brudny układ af, czy wspomaganie af w YN czasem więcej zrobi szkody niż pomaga, a może użytkownik nie ogarnia tematu?
Powtórzę, więc jaki sens jest budować taki zestaw, fajnie że tanio, ale kompatybilność od lat jest tematem tabu w wielu dziedzinach, nie tylko foto.
Nie brałem pod uwagę lampy ponieważ z innymi obiektywami współpracuje OK, co do przeczyszczenia AF... skoro byłby zabrudzony to na 85 i 35mm też by ostrzył niecelnie, poza tym nijak ma się to do problemu, który występuje jedynie przy wspomaganiu IR z lampy - te wszystkie zmienne pozwoliły mi przypuszczać, że winny jest obiektyw.
Co do innych ogniskowych, tak samo można powiedzieć "po co Ci 200mm skoro masz 85". Obiektyw 20mm powstał - zrobiła go Sigma, to jest temat o Sigmie, ludzie wymieniają się spostrzeżeniami na temat tego obiektywu w tym wątku więc wydaje mi się, że poruszanie tutaj kwestii "wszystko co systemowe to święte" nie ma większego sensu. Poruszając jeszcze moje umiejętności, to nie wydaje mi się żeby diametralnie zmieniał się mój skill kiedy odpalam AF assista...
P.S.
Zrobiłem tym szkłem już dwie większe imprezy, bez wspomagania i jestem naprawdę*zadowolony. Na szczęście nie wszędzie jest tak ciemno jak w klubach. W marcu zakupie lepszy backup to to szkło z body poleci do Sigmy na kalibrację lub ewentualną wymianę.
Pozdrawiam
Ja ostatnio przy zdjęciach z lampą musiałem dać mikrokalibrację na -10 względem tego, co mam w świetle dziennym, ale mogę powiedzieć, że ponad 95% zdjęć w klubie mam trafionych idealnie (Canon 5d3 i 6D).
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja ostatnio przy zdjęciach z lampą musiałem dać mikrokalibrację na -10 względem tego, co mam w świetle dziennym, ale mogę powiedzieć, że ponad 95% zdjęć w klubie mam trafionych idealnie (Canon 5d3 i 6D).
Powiem Ci, że ostatnio w klubie przypomniałem sobie Twój post, i ustawiłem -10 MA, co najlepsze z `AF assistem trafia idealnie w punkt teraz.
Za mną dopiero dwie imprezy w klubie z tymi ustawieniami. Może ten typ tak ma z assistem?
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
Powiem Ci, że ostatnio w klubie przypomniałem sobie Twój post, i ustawiłem -10 MA, co najlepsze z `AF assistem trafia idealnie w punkt teraz.
Za mną dopiero dwie imprezy w klubie z tymi ustawieniami. Może ten typ tak ma z assistem?
Może tak ma, ważne, że działa :P
Mam lampę systemową i Sigme 50Ex i też ostatnio jest problem z trafianiem, czego dawniej nie zauważyłem aż tak. Body mkiii lampa 580ex
Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Żeby nico rozładować nudną dyskusję :)
Cytat:
Zamieszczone przez
heybe
Ok znalazłem przyczynę mojego losowego AF. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy AF jest wspomagany z lampy. Potrafi nie trafić w 80%. Jeśli wyłącze wspomaganie z lampy skuteczność trafień jest na poziomie 100%. Nie wiem czy coś da się z tym zrobić czy to taka przypadłość. Może systemowa lampa by pomogła, bo obecnie używam YN 568 ex II.
Nie mam żadnej Sigmy. Ale z obiektywami Canona lampa YN też sprawia problem.
Gdy używam systemowej wspomaganie działa bez żadnej dodatkowej korekty.
Te lampy YN są fajne, ale jako główną lepiej mieć jednak systemówkę o ile planuje się używanie wspomagania AF.
moje podstawowe szklo!
na 1ds3 bez zarzutu na 5d3 z dużymi problemami af. bede testował teraz 50Art i jeśli działa tak samo to 50L porzucę. 5d3 juz sie pozbylem.
Zawsze jak mnie napadają myśli: Po co ci to szkło? Ciężkie. Nie używasz często. Może zamienić na bardziej użyteczne C 16-35/4 ... to sobie robię takie dwie foty albo przeglądam portfolio wykonanych tym szkłem zdjęć i mi to ćwiczenie na pół roku złe myśli odgania ;) Na 6D nigdy nie miałem problemów z AF, docka kupiłem chyba tylko po to, żeby mieć.
ISO 1600, f/2.0, 6D, 1/20s bez statywu