Cóż, wiele firm ma letnie przerwy, a pracownicy na wakacjach 8-) w tym księgowi :lol:
Wersja do druku
Cóż, wiele firm ma letnie przerwy, a pracownicy na wakacjach 8-) w tym księgowi :lol:
u mnie czerwiec calkiem niezle.... sprzedaz wzrosla ale moze to tylko zludzenie bo kwiecien i maj mialem fatalny.... zobaczymy co lipiec przyniesie :)
Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jaki zestaw nadawałby się do zdjęć stockowych? Bo kompletnie się na tym sprzęcie nie znam, nawet najmniejszej lampy błyskowej nie mam :oops:
Tylko, please, nie obrzućcie mnie kamieniami za to pytanie ;)
I znów wyszedłem na żółtodzioba. Oczywiście chodzi o wszystko prócz body i szkieł. Narazie chciałbym bawić się 30tką, ale mam zamiar dokupić do tego 5D (II).
Nie wiem czy do stocków lepszy by był np stół bezcieniowy czy wystarczy samo białe tło. O oświetleniu mam jeszcze mniej pojęcia, ale przecież nie jest to fizyka, żeby tego nie ogarnąć ;) Co do pieniędzy to nie przesadzajmy, ale też niech nie będzie to sprzęt, który ledwo wydoli. Załóżmy, że do wydania mam ok 1200-1500pln. Ale w razie potrzeby więcej by wyskrobał.
p.s. Wielkość osprzętu (jeśli można brać to pod uwagę) nie ma najmniejszego znaczenia. Będę miał do dyspozycji 2x +/- 30m2 na poddaszu :D
Zależy co będziesz chciał fotografować
W oświetleniu więcej fizyki/matematyki niż Ci się wydaje ;)Cytat:
O oświetleniu mam jeszcze mniej pojęcia, ale przecież nie jest to fizyka, żeby tego nie ogarnąć ;)
już jest jakiś punkt odniesienia, ale nadal nie wiemy co będziesz chciał fotografować. Na razie to mogę napisać że przyda Ci się lampa studyjna (a może nawet dwie) z możliwie dokładną regulacją mocy (np aby zmniejszyć moc do 1/128 możliwości itd), parasolka(i) lub/i softbox(y) (zależnie od tego co będziesz fotografować wybierzesz jego rozmiar), blendy, statywy, wyzwalacze radiowe... przydatny może okazać się też światłomierz.Cytat:
Co do pieniędzy to nie przesadzajmy, ale też niech nie będzie to sprzęt, który ledwo wydoli. Załóżmy, że do wydania mam ok 1200-1500pln. Ale w razie potrzeby więcej by wyskrobał.
Cytat:
p.s. Wielkość osprzętu (jeśli można brać to pod uwagę) nie ma najmniejszego znaczenia. Będę miał do dyspozycji 2x +/- 30m2 na poddaszu :D
30m^2 nie zawsze wygląda tak samo. Liczy się jego wysokość, rozkład i kolor ścian/sufitu, 'naturalne' oświetlenie oraz możliwość wykorzystania go w praktyce lub wyeliminowania jego wypływu na zdjęcie...
pozdrawiam,
Robert
Chciałbym fotografować przedmioty codziennego użytku, jakieś owoce, warzywka, czy inne drobne rzeczy. Tylko mam obawy, że stół szer. 50-60cm byłby po prostu za wąski. Są może szersze (nie znalazłem) lub...jest jakaś alternatywa?
są, ale niestety drogie
np. Fomei ma stół ok. 1x2 m - jego cena to 1500 zł
alternatywą może być plexi formatu 1x2 m (cena ok. 150 zł np. w castoramie) ale tu potrzeba trochę zmysłu młodego technika bo trzeba to jakoś trwale wygiąć (w/g mnie najlepiej przy użyciu gorącej wody bo palnik może osmolić plexę) i zbudować do tego jakiś stelaż
trzecie wyjście to płyta plexi 1x1 m która w całości służy jako płaszczyzna pozioma (podstawa stołu) a jako tło pionowe (wbrew pozorom nieczęsto wykorzystywane) np. tło polipropylenowe (funsports) cena to jakieś 25-30 zł za rolkę które można powiesić na stelażu ze statywów oświetleniowych ... pierwsze rozwiązanie (stół dedykowany) fajne bo gotowe, ale drogie, w drugim przypadku w grę wchodzi wyobraźnia i kombinacje
U mnie czerwiec był najlepszym miesiącem jak do tej pory. Ale lipiec to jakaś porażka. Na SX nie sprzedałem ani jednej foty jeszcze, a Fotolia to przechodzi jakiś kryzys wieku średniego. Nie dość, że sprzedaż padła to odrzucają wszystko co im wysyłam (a te same zdjęcia przyjmują bez problemów na IS i Crestock'u).
od marca szczęśliwie zarobiłem 2,15 $.
może dlatego że nie lubię photoshopa..
jako stół stosuję biały 'brystol' i zwykłe biurko+podpórki pod spód żeby zrobić perspektywę :]