dopisuje sie tylko kto mnie zgarnie? mam nadzieje , ze w sobote nie bedzie padac:( chetnie sie czegoś naucze:)
Wersja do druku
dopisuje sie tylko kto mnie zgarnie? mam nadzieje , ze w sobote nie bedzie padac:( chetnie sie czegoś naucze:)
kolejny wypad inwentaryzacyjny po poznaniu.
tym razem zdecydowanie bardziej mroczno-destrukcyjno-eksploracyjny ;-)
jedno czego nie można odmówić takim miejscom - to specyficzny klimat 8-)
Pisz może gdzie to jest? U mnie na Dębinie są jakieś stare schrony po których łaziłem za dzieciaka teraz się na sankach po nich jeździ :)
to był zasadniczo fort IV (koło elektrociepłowni karolin) - jak podają niektóre źródła miała tamtędy przechodzić autostrada berlin-moskwa, więc podobno w latach sześćdziesiątych został wysadzony.
niemniej jednak ja tam żadnych śladów wysadzania nie widziałem. :roll:
które konkretnie (gdzie?) schrony na dębinie miałeś na myśli?
Forty i schrony owszem są fajne ale na dłuższą metę to się niczym nie różnią. Poza tym są surowe aż do granic przyzwoitości :P. Ja bym chętnie obfotografował jakiś zapuszczony dwór lub pałac. Podobno w Wielkopolsce trochę ich jest ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.skyscrapercity.com/showth...100&highlight=
no, ekchm, ten tego, taki był generalnie zamysł projektantów 8-)
są trzy typy i koniec, reszta różni się szczegółami znanymi specjalistom.
jedynie dziś różnią się tym, co najważniejsze, tj. stopniem zachowania i dostępnością. a foty robi się teraz, gdy jeszcze coś widać. za tydzień dwa wiosna - jak krzaki i drzewa wypuszczą liście, to będzie po zawodach.
plener pałacykowy jest przecież - tydzień po świętach.
@Cichy: widziałem właśnie jakiś plener ślubny z tego pałacyku.
No coś ty, serio ? :) A zdjęcia z przekrojem kilkudziesięciocentymetrowych murów to niby co :)
Zapewne chodzi o bunkry w lasku dębińskim niedaleko Aquanetu.
Jeśli chodzi o forty, to może się wybierzemy na eksplorację do jakiegoś całego, chociażby 1a albo jakiegoś innego... ?
no właśnie wszystko jest dość skutecznie rozwalone, ale wyraźnych śladów wysadzania nie ma (typu odwierty, zniszczenia powierzchniowe itp.). nawet historycy mają podzielone zdania.
ok, nie ma sprawy.
a jak wygląda obecnie Ia? ZTCW fosy zalane wodą, w środku nie byłem.
po tych kilku wypadach inwentaryzacyjnych mam innego faworyta, ale to już chyba bardziej na prv.
a mnie ciekawi kamienica przy glogowskiej, cala opuszczona, wszystkie mieszkania puste, z wejsciem problemow chyba wiekszych nie ma...:)
Gorzej może być z wyjściem :)