Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
U mnie to jednak wygląda inaczej niż opisujecie i na filmie.
Sprawdzę jeszcze na spokojnie, ale jak na razie to tak nie działa...
W sensie, że u mnie nie działa.
A tak z ciekawości to co się wyświetla jak skierujesz obiektyw na twarz?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z fotografowaniem eRką tańców weselnych? Sezon się zaczął więc może ktoś coś powiedzieć w’porównując do dslr?
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z fotografowaniem eRką tańców weselnych? Sezon się zaczął więc może ktoś coś powiedzieć w’porównując do dslr?
Jedno jest pewne. Weź więcej baterii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
U mnie to jednak wygląda inaczej niż opisujecie i na filmie.
Sprawdzę jeszcze na spokojnie, ale jak na razie to tak nie działa...
W sensie, że u mnie nie działa.
Najlepiej zacząć oglądanie tego filmiku od 2:32.
https://www.youtube.com/watch?v=hettDR5XdP4
Facet robi zdjęcia w trybie Fv, osoba z poprzedniego filmiku w P. Może Ty robisz w M a może w M nie działa Eye AF? Możesz też sobie włączyć "Ciągły AF".
Jak nadal nic nie jest tak jak być powinno to zresetuj aparat do ustawień fabrycznych a w skrajnym przypadku przeflaszuj aparat ponownie bo może źle się nadpisał firmware w pamięci aparatu.
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1390936
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Nie wiem czy pomogę, ale może spróbuj na obiekcie, który posiada oko... :mrgreen:
Nie pomogłeś :evil:
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
A tak z ciekawości to co się wyświetla jak skierujesz obiektyw na twarz?
U mnie nie ma ramki jak w trybie ONE SHOT, tylko jest kwadracik na środku.
Ale teraz sprawdziłem i jak przycisnę spust do połowy to kwadracik przeskanuje na oko i niby działa.
1 załącznik(ów)
Ponieważ musiałbyś mieć Continuous AF aktywowany w menu AF aparatu aby ramka się wyświetlała.
Ja tego w ten sposób nie używam. Ciągły AF to nic innego jakbyś miał cały czas wciśnięty spust do połowy lub kciuk na AF-ON z tyłu aparatu.
Załącznik 2159
Warto przypisać do servo/one shoot skrót. Czasem np w studiu, przy f13 iso 100 aparat głupieje.
Zgadza się. Ja sobie przypisałem do AF-ON skrót który przełącza pomiędzy servo a one shoot. Przy okazji warto wspomnieć, że Continous AF to nie to samo co servo.
Wyłączyłem ciągły AF, bo mnie to wkurzało, że ciągle meli.
Teraz już wszystko jasne :)
Dziękuję.
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jedno jest pewne. Weź więcej baterii.
Ja wyciągam spokojnie do 2300 klatek na jednej baterii. Co prawda nie wesela ale głównie sport choć podobno R do sportu się nie nadaje.