Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Ostrożności nigdy za wiele. Sam kupiłem całkiem niedawno 5d3 na licytacji a nie kup teraz i to biłem się z kilkoma osobami. Kwota była nie mała bo blisko 8tys a tu okazało się że ktoś przejął konto i mail sprzedającego. Wiadomości z maila allegrowicza i że jest za granicą...
czasem jak kwota za niska to właściciel ściemnia i nie chce sprzedać za tyle
Cytat:
Zamieszczone przez
Marv84
Ostrożności nigdy za wiele. Sam kupiłem całkiem niedawno 5d3 na licytacji a nie kup teraz i to biłem się z kilkoma osobami. Kwota była nie mała bo blisko 8tys a tu okazało się że ktoś przejął konto i mail sprzedającego. Wiadomości z maila allegrowicza i że jest za granicą...
Jak ktoś przejmuje konto to albo ma już przejętego maila właściciela albo zmienia maila w allegro na inny. Właściciel długo nie dowie się ze jego konto zostało przejęte. Przejmowane są konta gdzie właściciel nie loguje się od dłuższego czasu, trzeba uważać na droższe zakupu jeżeli ostatni komentarz pojawił się np. rok wcześniej na karcie sprzedającego. Obstawiam wersję Becka
Szanowni Forumowicze,
czy Waszym zdaniem jest coś podejrzanego w tej aukcji? samemu ciężko mi ocenić, bo jestem własnie na etapie zakupu 80D
https://www.olx.pl/oferta/canon-eos-...tml#d7cb5cc169
na pytanie dlaczego nie ma gwarancji uzyskałem odpowiedź:
"Aparat kupiony był w Anglii. I wrzucony w koszty firmy. Ja nie dostałem gwarancji ani faktury."
Wg mnie nie. Wziełabym, ale z odbiorem osobistym. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sprocket73
Szanowni Forumowicze,
czy Waszym zdaniem jest coś podejrzanego w tej aukcji? samemu ciężko mi ocenić, bo jestem własnie na etapie zakupu 80D
https://www.olx.pl/oferta/canon-eos-...tml#d7cb5cc169
na pytanie dlaczego nie ma gwarancji uzyskałem odpowiedź:
"Aparat kupiony był w Anglii. I wrzucony w koszty firmy. Ja nie dostałem gwarancji ani faktury."
Powinna się zapalić lampka. Którym on jest właścicielem ? Za 700zł więcej masz aparat nowy z 2 letnią gwarancją. OLX - tylko odbiór osobisty
Gość handluje aparatami? Bo ma jeszcze inne w sprzedaży. Nie ma do tego papierów... Oprócz tego sprzedaje jakiś szajs...
Po pierwsze nie wiadomo, czy pisze prawdę. Po drugie nie wiadomo czy właściciel aparatu wie, ze jest on sprzedawany... Naprawdę za te kilkaset złotych możesz miec nowy i pewny sprzęt.
https://www.olx.pl/oferta/aparat-can...tml#a1ac2b43e9
Czy waszym zdaniem, warto zaryzykować kupno tego aparatu, za pobraniem.?
Co myślicie o sklepie
Cytat:
Zamieszczone przez
Radzillao0
To nie sklep tylko ogłoszenia użytkowanika SKLEP na portalu OLX. Sklep ma adres, nazwę, numer Nip itd. Oczywiście może to jak najbardzieć być uczciwie działająca firma. OLX to portal do zakupów lokalnych.
Co zmieni odbiór towaru za pobraniem ? Płacisz, kurier odchodzi a ty otwierasz paczkę - jak w środku zamiast aparatu są ziemniaki to możesz co jedyne z kurierem porozmawiać o tym jak ciężkie jest życie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
To nie sklep tylko ogłoszenia użytkowanika SKLEP na portalu OLX. Sklep ma adres, nazwę, numer Nip itd. Oczywiście może to jak najbardzieć być uczciwie działająca firma. OLX to portal do zakupów lokalnych.
Co zmieni odbiór towaru za pobraniem ? Płacisz, kurier odchodzi a ty otwierasz paczkę - jak w środku zamiast aparatu są ziemniaki to możesz co jedyne z kurierem porozmawiać o tym jak ciężkie jest życie.
Dokładnie. Allegro ma program ochrony kupującego a OLX ma nic! Ja jak sprawdzam OLX to tylko wo okolicy albo w miastach gdzie będę. Żona czasmi kupuje zabawki dzieciom i przysyłaja a że zdaży sie ze zabawka jest w gorszym stanie niż opisują to juz nie nie można z tym nic zrobic bo zwrot to tylko dobra wola sprzedającego. A jeszcze nie trafiłem na takiego co by się zgodził.