Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@
Heldbaum no przecież napisali, że:
Jako pierwsza na świecie, wykorzystuje technologię warstwowego przetwornika, gdzie fotodiody i fototranzystory zostały umieszczone na osobnych warstwach, dzięki czemu sensor jest w stanie przechwycić dużo więcej światła i zaoferować widocznie mniejszy poziom szumów.
Sony nie kłamie!
Czyli już dziś się spełnia przepowiednia z pierwszego postu menedżera Sony: "Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców" i Sony zacznie zaraz wygaszać swoje Alphy? Smuteczek.
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Czyli już dziś się spełnia przepowiednia z pierwszego postu menedżera Sony: "Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców" i Sony zacznie zaraz wygaszać swoje Alphy? Smuteczek.
Już przegoniła!
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jaka torba do smartfona i osprzętu?
Na co Ci druga torba. Wystarczy trzecia nerka.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Na co Ci druga torba. Wystarczy trzecia nerka.
Może jednak torba w kształcie nerki? Wyjdzie taniej xD
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Może jednak torba w kształcie nerki? Wyjdzie taniej xD
Chodziło mi o to że jedną torbę każdy facet już nosi...
Cytat:
Lustereczko mnie rozwaliło.
Chyba jeśli chodzi o design? :) Lusterko samo w sobie ma sens - np. kolega nagrywa na YT filmy historyczne i dzięki lusterku na uchwycie telefonu może korzystać do ujęć selfie (z monopodu) z głównego aparatu, który daje lepszą jakość.
Acz taki "aparatowy" adapter do telefonu jest jednak zbyt ciężki do większości zastosowań selfie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Tak a propo, ostatnio był na forum nikona poruszany test 85/1.2 na jakimś boby typu z6 ..... śmiech na sali, z afem to body jest w 2016 albo i wczęsniej :) ze swoim 85/1,2S nie umie złapać ostrości tam gdzie potrzeba .... taka to u nich technologia, teraz trochę nadganiają ale są ogólnie no zapóźnieni,
Ale tam nie było, że body nie umie złapać ostrości, tylko że Pani robiąca test nie potrafi robić testów.
Podłącz 1,2 do Canona RP i porównamy AF, polemizowałbym która firma jest bardziej zacofana.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A ja widzę ZASADNICZĄ WADĘ i zdjęcia robię na migawce mechanicznej :P Bardzo wiele o tym napisano w sieci ;)
Elektroniczna przednia kurtyna migawki bardzo psuje bokeh!!!!!!!!!!! Praktycznie masakruje miejsca w których są refleksy świetlne!
Taki fragment z instrukcji Canon R5, ale pewnie dotyczy to wszystkich producentów.
Cytat:
Przestroga
W zależności od warunków fotografowania niewyostrzone obszary obrazu mogą być niekompletne przy fotografowaniu z prawie maksymalną wartością przysłony przy krótkich czasach naświetlania. Jeśli nie podoba ci się wygląd niewyostrzonych obszarów obrazu, następujące fotografowanie może dać lepsze rezultaty.
Fotografowanie z opcją inną niż [El. 1.zasłona].
Niższe czasy naświetlania.
Zwiększenie wartości przysłony.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Ale tam nie było, że body nie umie złapać ostrości, tylko że Pani robiąca test nie potrafi robić testów.
Podłącz 1,2 do Canona RP i porównamy AF, polemizowałbym która firma jest bardziej zacofana.
Taki fragment z instrukcji Canon R5, ale pewnie dotyczy to wszystkich producentów.
Nikon chyba ma jakies problemy aby złapać rogówkę oka gdy modelka ma dłuższe czarne rzęsy, mówimy o f1.2 czy f1.4. Nie wiem czy w R jest ten sam problem, może i też jest. Na razie mi to nie rzuciło się jakoś w oczy ale też wiem że mogą być pomyłki, więc robiąc testy szkła ta osoba powinna trochę cokolwiek poznać tej specyfiki wcześniej, zamiast z marszu.
Posty o matrycach CMOS i rolling shutter przeniesione do nowego wątku:
https://www.canon-board.info/threads...54#post1447454
i tam zapraszam do dyskusji na ten temat /skądinąd bardzo ciekawy/ 8-).