No z tego co wiem to musi być świadek... inaczej nie przejdzie. Ale to przecież to żaden problem
Wersja do druku
Przeczytalem caly ten watek dzisiaj o zarabianiu na zdjeciach i nasuwa mi sie taka rzecz: wiadomo, ze nie mozna wrzucac na stockowe strony rzeczy z nazwa(np, nike ) itp a jak jest ze strony prawnej gdy fotografujemy zalozmy jakas figurke ( wiadomo - konkretny wyglad itp) i producent tej figurki zobaczy takie zdjecie na ktorym zarabiamy, jak to jest wtedy z tym, bo przeciez zarabiamy na zdjeciu przedstawiajacym dany jego produkt (np.figurke na ktora producent ma zastrzezony wyglad itp wszystko co sie da ) bez jego wiedzy i zgody, czy mozna tak robic ?
Jesli ta figurka jest opatentowana, lub jej wyglad, kolor, specyficzne cechy sa chronione prawem autorskim to teoretycznie moga byc problemy, zdjecie moze zostac odrzucone ale to wszystko dla mnie wyglada wrecz dziwnie... przynajmniej na Istock wiedza co chca... tam naprawde chyba nie ma szans przemycic nic z znakiem towarowym, i tam naprawde sprawdzaja to bardzo mocno... ale na fotoli np ostatnio znalazlem zdjecia baru, gdzie bylo widac ze 40 roznych znakow towarowych i to widocznych a nie rozmywtych czy czy widac "na domysl".... napisalem pytanie do support ale od 2 tygodni nie mam odpowiedzi wiec nie wiem na jakiej zasadzie to dziala.... co trzeba zeby takie znaki mozna urzyc ?? ja mam licencje alkoholowa, podpisujac umowe z dystrybutorami mam w umowie punkt ktory mowi ze moge uzywac znaki towarowe wszystkich marek jakie sa dystrybutowa przez danego dystrybutora, moge je uzywac w kazdy mozliwy sposob do reklamy prodkuktow lub mojego baru/sklepu/restauracji... wiec sam juz nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.... wyslesz im butelke coca coli nie przyjma bo ksztalt jej jest znakiem towarowym a pozniej znajduje zdjecie z kilkudziesiecioma znakami towarowymi.... chyba nie warto w to wwnikac wszystko za bardzo bo zdania sa naprawde podzielone i mimo iz niby wszystko jasno jest napisane to dzieja sie rozne rzczy ktorych nie rozumiem jak np akceptacja zdjec samochodw... ksztalt/wizerunek samochodu jest chroniony prawem autorskim a mimo wszystko mozna zlaezc zdjecia samochodw calych jak i elementow choc podobno nie mozna calych samochodow uploadowac.... dziwne to wszystko naciagane.... raz ci zaakceptuja raz nie....
tak w razie czego to dopisze Sergi jesli sie myle to nie panikuj nie kazdy jest tak bystry i obstukany jak ty.... pisze co wiem....
nie wstawiam tam zdjec, ale jak juz przeczytalem caly watek naszlo mnie wlasnie takie pytanie bo nigdzie go nie zauwazylem a mysle, ze jest dosc wazne poprostu :) no wlasnie i troche dziwne jesli jakas firma ma opatentowany dany produkt i choc nie widac na zdjeciach np nazwy to wszyscy wiedza, ze dane zdjecie przedstawia np auto danej marki czy telefon a nazwa jest wystemplowana itp mysle, ze mozna by bylo to porwnac ze zdjeciami, ktos zrobi foto i ma do niego prawa autorskie itp tak samo firma wydajaca produkt ma do niego prawa i niech ktos wykorzysa zdjecie bez wiedzy i zgody autora to lamie te prawa tam samo my sprzedajac zdjecie przedstawiajace dany produkt objety prawami autorskimi, opatentowany itp itd tez lamiemy prawo czy nie? no ciesze sie, ze dalem teraz temat do rozmow :D
Wiesz... z tymi patentami to zagmatwana sprawa... idąc przykładem telefonu komórkowego. Czy nie opatentowany jest cały wzór, włącznie z logiem firmy? Czy jeśli usuniemy logo [i np dodatkowo zwężymy wyświetlacz o np 10% (a wiadomo że taka zabawa w PS to mniej niż 5 minut), lub jakiś inny szczegół] to na zdjęciu już nie znajduje się produkt którego wzór został opatentowany?
Pozdrawiam.
NO wlasnie o tym mowie ze to wszystko jest troche elastyczne zeby nie nazwac tego naciagne... ja szczerze mowiac nie rozumiem klasyfikacji co jest dozwolone a co nie po za oczywistymi akcjami typu logo np coca coli na zdjeciu... ale tu tez sie zaczalem gubic widzac zdjecia baru gdzie widoczne sa loga na butelkach... nie wiem naprawde sam juz nie wiem jak to dziala...
A tak zapytam jeszcze jak wam idzie sprzedaz na Istock ?? subskrypcje pomogly ??
w ostatnim czaasie bardzo mnie dziwi iStock. wrzucilem im kilka fotek, 5 przyjeli..ale nie ma zadnego ruchu w tych fotkach. nie wiem czy sa za slabe czy czegos nie zrobilem. przykladowa fotka z mojej galerii http://www.istockphoto.com/file_clos...php?id=5787330
w zakladce "my uploads" sa jako dodane fotki.