Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Bez tych wszystkich bajerów i z powerbankiem indukcyjnym :
https://www.mediaexpert.pl/smartfony...progrip-czarny
Sprawdził się na 10 dniowym wyjeździe, przy dużym całodziennym fotografowaniu pod koniec dnia doładowywałem w nim smartfona
Ale teraz używam znacznie prostszego i lżejszego uchwytu który umożliwia wygodne trzymanie smartfona lewą ręka i ustawianie/przestawianie parametrów ekspozycji prawą.
A wyzwalam migawkę trzymając obiema rękami wypowiadając "magiczne" słowa.
Będą jednak także zabierał na dłuższe wypady z powerbankiem jako zapas mocy doładowywanej bez przerywania fotografowania
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Albo taki magnetic power bank https://e-baseus.com/product-pol-355...00mAh-EOL.html
Prosty mały elegancki jak iphone.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Tylko że nie jest to uchwyt/grip na smartfon z powerbankiem a tylko powerbank.
I musisz mieć MagSafe (smartfon MagSafe albo etui MagSafe na smartfonie albo pierścień MagSafe naklejony na smartfon lub etui) by smartfon z powerbankiem razem "sklejnone" się trzymały
jp
Jaka torba do smartfona i osprzętu?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Tylko że nie jest to uchwyt/grip na smartfon z powerbankiem a tylko powerbank.
I musisz mieć MagSafe (smartfon MagSafe albo etui MagSafe na smartfonie albo pierścień MagSafe naklejony na smartfon lub etui) by smartfon z powerbankiem razem "sklejnone" się trzymały
jp
R O T F L :!:
Ten smartfon z całym osprzętem będzie większy od mojego bezlusterkowca A7 III z ob. 55 f/1.8 :mrgreen:
Naprawdę podziwiam ludzi, którzy sobie (i niestety innym) próbują wmówić, że smartfon może być zupełnie użyteczny do fotografowania po zaimplementowaniu specjalnego uchwytu z gripem oraz dołączeniu powerbanka :mrgreen:
Wygląda to zupełnie identycznie jak dramatyczne próby pseudo audiofila, który zamiast kupić porządnego DAPa (osobiście używam Fiio M11s ze słuchawkami planarnymi Letshuoer S12 + kabel 4.4mm zbalansowany) siłuje się ze smartfonem doklejając do niego powerbank oraz DACa celem uzyskania choćby namiastki audiofilskiego dźwięku :mrgreen:
Załącznik 12634
Cały ten wątek to bajdurzenie na temat tego, jak z gó_na zrobić coś mającego przypominać aparat fotograficzny, któremu smartfon nigdy nie sprosta zarówno pod względem jakości zdjęć, responsywności oraz ergonomii!
Youtuberzy, skoro zarabiają na wyświetlaniu, więc starają się mieć często aktualizowane kanały przyciągające uwagę. To tylko sposób na zarabianie pieniędzy.
I taka mnie myśl naszła, skoro są youtuberzy posiadający całą ekipę, pierwszy z brzegu przykład, to w tym kontekście dziwi mnie np zamknięty już dpreview czy inne tym podobne, gdzie tłuką swój format od lat nie widząc zachodzących zmian. Więc skoro nie są w stanie reagować na zmieniające się trendy, więc muszą odchodzić, nie ma chętnych do finansowania w nieskończoność dla szczytnej idei. Dla idei są prowadzący prywatne kanały, nieważne czy pokrywają koszty czy nie. Dopóki im się chce czy się opłaca, to nagrywają.
1 załącznik(ów)
Można już zamknąć wątek - samsungi S22 i S23U to złom
Widać to zresztą po zdjęciach autora wątku.
Pojawił się nowy król
Smartfon Xperia 1 V i jego nowo opracowana matryca obrazująca z niespotykaną dotąd jakością oddają bogatą kolorystykę i faktury na obrazach przedstawiających ludzi, krajobrazy i inne sceny, nawet w ciemnych miejscach. Dwukrotnie lepsze niż w poprzednim modelui parametry w słabym świetle oraz technologia szybkiej rejestracji i nakładania wielu klatek zapobiegają powstawaniu zakłóceń na zdjęciach i rozszerzają zakres dynamiczny do poziomu, jakim charakteryzują się aparaty pełnoklatkoweii. Tylny obiektyw 24 mm jest wyposażony w warstwowy przetwornik obrazu „stacked CMOS” Exmor T do urządzeń mobilnych, z pikselami z dwuwarstwowym tranzystorem, około 70% większy od matrycy poprzedniego modelu. Z kolei obiektyw 85–125 mm (F2.3–F2.8) z zoomem optycznym pozwala uzyskać jasne portrety z niewielkimi zniekształceniami.
Prawdziwym asem w rękawie Sony jest jednak nowa matryca Exmor T znajdująca się w module głównym. Jako pierwsza na świecie, wykorzystuje technologię warstwowego przetwornika, gdzie fotodiody i fototranzystory zostały umieszczone na osobnych warstwach, dzięki czemu sensor jest w stanie przechwycić dużo więcej światła i zaoferować widocznie mniejszy poziom szumów. (Jest to odmienna i bardziej skomplikowana technologia od warstwowych sensorów we współczesnych aparatach, które po prostu wykorzystują dodatkową warstwę pamięci do szybszego przetwarzania).
Załącznik 12646
https://www.youtube.com/watch?v=1N-Z...el=Sony-Global
Kiedyś pojawiła się matryca warstowa Foveon X3. Każdy kolor na inne warstwie czyli potrafiła zarejestrować każdy składowych klor w każdym punkcie. Nie wiem czy to się gdzieś na dobre przyjęło. Tak tylko mi się przypomniało jak przeczytałem o tej warstwowej matrycy.
No mnie też się przypomniało. A mam Sigmę SD9, którą kiedyś dostałem w tak zwanym prezencie. Tylko że ta matryca Sony, to ściema. Co tam niby jest "warstwowo"? Powiększyli tylko powierzchnię fototranzystora, czyli piksela i tyle. Umieścili nad tym pikselem jakąś dodatkową "warstwę", która wygląda jak filtr, czy coś w tym rodzaju. Cały ten opis jest bardzo entuzjastyczny, szafuje słowami takimi, jak "przełomowe, rewolucyjne", ale ja tu żadnej rewolucji nie widzę. To może łyknąć entuzjasta smartfoto, ale dla mnie to bełkot...
@Heldbaum no przecież napisali, że:
Jako pierwsza na świecie, wykorzystuje technologię warstwowego przetwornika, gdzie fotodiody i fototranzystory zostały umieszczone na osobnych warstwach, dzięki czemu sensor jest w stanie przechwycić dużo więcej światła i zaoferować widocznie mniejszy poziom szumów.
Sony nie kłamie!