ja pisałem że stabilizacja to mi lotto :) w 50 na czymś innym by mi zależało :) JW
Wersja do druku
ja pisałem że stabilizacja to mi lotto :) w 50 na czymś innym by mi zależało :) JW
50 1.8 IS to kontynuacja serii 24mm 2.8 IS, 28mm 2.8 IS i 35mm 2.0 IS więc jeśli światło będzie 1.8 to już dobrze, równie dobrze moze być f/2 ;) Wspomniane szkła ze stabilizacją nie sprzedawały się dobrze przy cenach zbliżonych do 3000zł i Canon obniżył je o jakieś 25%. 50 1.8 IS podobno ma zastąpić 50 1.4 i być od niego droższa dlatego prawdopodobna wydaje mi się cena na poziomie 2000-2200zł.
50 1.i IS nie może zaszkodzić sprzedaży 50L produkowanej od 2006 roku więc, powiedzmy, w miarę nowej konstrukcji. A w czym jest 50L lepszy od 50 1.4? Plastyka, kolory i kontrast, jakość wykonania i uszczelnienia czyli cechy kluczowe dla serii L i wynikające z jasności 1.2. Dlatego nowa 50tka mająca zastąpić 20 letnią konstrukcję 50 1.4 może poprawić takie parametry jak ostrość, kolory, szybkość i precyzję AF (micro USM), a także jakość bokeh i w dalszym ciągu nie być konkurencyjna dla 50L, ale dla Sigmy 50 1.4 już tak.
Jednocześnie nie wydaje mi się żeby szybko pojawiła się nowa Sigma 50mm 1.4 Art. Sigmie brakuje szerokiej i jasnej stałki wysokiej jakości, środek ma (35,50,85) brakuje też czegoś dłuższego. Plotki mówią o nowej 24 f/1.4 i 135 f/1.8 OS i myślę,że to bardziej prawdopodobne niż odświeżenie dobrej 50 1.4 przynajmniej w ciągu najbliższego roku.
Czekam z niecierpliwością na 50 1.8 IS, chciałbym żeby zamieszało, potrzebuję dobrej 50tki, a Lka jest strasznie droga :evil:
I niedobra. :P Aczkolwiek jak ktoś widzi magię to ma jej tam aż nadto. :P Masz Sigmę. Jest niezła. Bo ostrość na brzegach kuleje. Aczkolwiek kuleje wszędzie oprócz nowego Zeissa 55. Ale jeżeli L jest strasznie droga, to nie wiem jak drogi jest Zeiss. :) Przerażająco?Cytat:
potrzebuję dobrej 50tki, a Lka jest strasznie droga
1.8 w nowej 50 musi być nadal miękkie. Jakby zrobili je ostre, to by była zbyt silna konkurencja dla L. Aczkolwiek zobaczymy. Może Canon chce się też wycofać z produkcji 50L i szuka rozsądnego wyjścia. :D :P
Myślę, że będzie ostre po same rogi od pełnej dziury - jak 35/2 IS. To nie jest dziś trudne.
Obiektyw 1.8 o standardowej budowie nie stanowi absolutnie żadnej konkurencji dla 50L. Daje zupełnie inny obrazek i to wystarcza.
Zawsze jak widzę fotki z 50L na 1.2 to mnie co najmniej fascynują.
Ciekawe czy tak to będzie wyglądać. Brzmi dość prawdopodobnie.
Canon EOS M2 Specs Revealed? Ť Canon Rumors
Nie wiem o co chodzi z M2, ale mnie zainteresowało R7, tym bardziej że zjada 5D3 i bije się na łby z D800 NOWA NOWOŚĆ
Nie wiem które szkła są świetne do tego systemu,ale wiem że robi je Zeiss i że mają AF i póki co to mi wystarcza by się temu tematowi z zainteresowaniem przyglądać
A wracając do tematu Zjadacz Żelków napisał, że 50 f/1.8 musi być miękka, myślę że po prostu muszą ą trzymać z daleka od f/1.2.
Czyli dokładnie tego czego potrzebuję. A Ty
"IS przy filmowaniu to praktycznie tylko repo... bo w tym temacie ze statywem ciezko."
50 f/1.8 IS przyda się wszystkim tym którzy mają zysk w dłużej ekspozycji.
Czyli mi nie. Ja potrzebuję krótkich czasów. Czyli światła.Cytat:
50 f/1.8 IS przyda się wszystkim tym którzy mają zysk w dłużej ekspozycji.
A co do M2. Niech się bawią. Sonego i Olympusa już nie dogonią.
tak tak, jak ja kocham te dane na papierze, według DxO to 5D3 praktycznie nie nadaje się do robienia zdjęć. A potem idziemy na robotę z kumplem z D800 i on płacze że na iso 6400 ma nieakceptowalne szumy i płacze, że musi tak pchać iso, a ja jadę na 12800 ze spokojem, że i na plakat to doczyszczę jak będzie trzeba...
wyglada fajnie, chociaz dla mnie nadal jedynym mocnym punktem M jest 22/2 IS, bo cala reszta jest (panie wybacza): "ziewlem, pierdlem, wyszlem"...Cytat:
APS-C 18MP sensor
Hybrid CMOS AF II
AF Speed 2.3 times faster
AF Servo in Video Mode
Image processing engine DIGIC 5
4.6fps burst rate
ISO range 100-12800 (25600 extended)
About a 10% smaller than the Canon EOS M
Wifi in camera
Can operate the camera with a smartphone.
Wireless image transfer to the smartphone
jakby Canon zrobil EF-S 22/2 to bym sie nawet na M-ki nie spojrzal...
smieszne jest tez to o obsludze aparatu przez smartphone. bo ja chyba telefon mam wiekszy niz ta mydelniczka ;) zwlaszcza jesli M2 ma byc zmniejszony
(chyba na glebokosc, bo na szerokosc ciezko bedzie a na wysokosc nie ma z czego) co de facto nie jest ulepszeniem...