bez przesady, zasada złotej godziny jest niezmienna i wiadomo, że w południe to zawsze będzie ostre słońce...
ostatnia fotka najgrosza, mogłeś robić szersze ujęcie i nie ucinać jej rąk...
Wersja do druku
bez przesady, zasada złotej godziny jest niezmienna i wiadomo, że w południe to zawsze będzie ostre słońce...
ostatnia fotka najgrosza, mogłeś robić szersze ujęcie i nie ucinać jej rąk...
przede wszystkim twarz jest w cieniu, ostatniej foty mogles nie wrzucac:p i to ujecie, za gunią - takie ni to szerokie ni to uciete.
walka ze swiatlem tez nie jest przyjemna, mialem okazje w ostrym sloncu byc w parku.. pod drzewami byly przeswity z lisci, ciezko szukalo sie cienia i fajnego miejsca:)
potem nauczylem sie ze blenda pomaga.. jako generator cienia:D
Ostatnie najlepsze, bo poza najnaturalniejsza :P
Technicznie faktycznie troszkę leży, ale mi się właśnie podoba za to że takie naturalne.
Wyjaśnij :p
Ostatnio mi ktoś pisał że modelka nie musi być równo oświetlona... :p
Zapatrzyła się na ptaki :D
Możecie jeszcze raz ocenić ten sam kadr ale w kolorze??
Za duży kontrast. Modelka ubrana w czarną plamę i wygląda jak wklejona (manipulowałeś głębią?). No i drzewko wyrasta z głowy ;-)
No nie do końca. Chodzi chyba o to, żeby dobrać takie światło, żeby zmieścić w zakresie jedno i drugie. Dodatkowo możesz się wspomóc blendą czy lampą i rozjaśnić cienie...
Ja czytałem, że wyrastające różności z głowy modelki to podstawowy błąd.Cytat:
Z tym drzewkiem to już przesada xd
OK, może to kontrast daje takie wrażenie.Cytat:
Jeżeli chodzi o GO prosto z puszki - popatrz na włosy ;)
o złotej godzinie masz tutaj ;)
co do uwag tomdz- to źle, ze wyrasta jej coś z głowy, powinieneś zadbać o tło..
dołączam się do wątku i na pierwszy ostrzał prezentuje świateczno-choinkowe zdjecie zrobione tanim słoikiem o brzydkim bokehu ;) 50mm 1.8
1.
2.
kadr całkiem poprawny, ale czegoś mi brakuje.. tylko czego 0_o
ps. niektorych nawet na ten brzydki bokeh nie stać.. ;)