Podobnie, jak "drakoo" z powodzeniem używam 70-200/2,8is na ślubach. W razie braku światła, podpinam 85/1,8. W plenerach, mimo swojej wagi, to moje podstawowe szkło.
Wersja do druku
Podobnie, jak "drakoo" z powodzeniem używam 70-200/2,8is na ślubach. W razie braku światła, podpinam 85/1,8. W plenerach, mimo swojej wagi, to moje podstawowe szkło.
W kościele o wiele efektywniejsza (mówię o tele) jest stara dobra 85/1,8. to szkło ostre od pełnej dziury. Mam przewagę nad 70-200 IS 2,8 w tym względzie. Sam znam jednak kilku ludzi, którzy w kościele chwalą is z 70-200. Dla mnie jednak ważniejsze jest światło, mniej stabilizacja.
W zeszłą sobotę nawet jej z torby nie wyciągnąłem ...Cytat:
W kościele o wiele efektywniejsza (mówię o tele) jest stara dobra 85/1,8. to szkło ostre od pełnej dziury. Mam przewagę nad 70-200 IS 2,8 w tym względzie.
Jak powiedziałem wcześniej, jeśli światło pozwala mi robić na iso do 3200 w normalnych czasach, to po prostu robię to 70-200, jesli nie to 85 wtedy idzie w ruch.
Żeby nie było że se plotę tylko, daje przykłady do czego mi to szkło służy i dlaczego ja osobiście je lubię. Jeszcze ciepłe. Exify dla ciekawych.
Panowie, chyba zasada jest prosta i logiczna, jak ma się ograniczony budżet to kupuje się szkła, które są w stanie zarobić na kolejne obiektywy
dlatego taki 70-200 2.8 to sobie mozna potem dokupic w razie potrzeb, ja od siebie dodam ze od czasu uzywania jasnych stalek dla mnie 2.8 to ciemnosc i obiektywu tego praktycznie nie uzywam, koszykowke robie 50L i 135L i ogolnie staram sie unikac podpinania go do korpusu w zamknietych pomieszczeniach
ja na miejscu kolegi kupil bym druga lampe do drugiego body + 85mm 1.8 + 35mm 1.4 i cos szerokiego, nie koniecznie bardzo jasnego, bo przecieciez mozna dac zawsze dluzszy czas przy szerokim, mi przez jakis czas jako szeroki kat sluzyl ... kit, w zasadzie robi sie nim tylko kilka ogolnych ujec (panorama kosciola, zabawa na weselu)
rybie oko pod cropa bym sobie odposcil
przy okazji sprzedal bym tamrona 28-75 i 50 1.8
a Panowie używają 135L w kościele, nie za wąsko?
na ff nie , czemu ? na cropie nie wiem , ale z pewnoscia znajda sie sytuacji gdzie sie przyda , w koncu tele 70-200 tez na cropie na waski zakres