Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie wiem co się tak niektórzy czepiają @
candar, ale mi się jego fotki, które ma w linkach bardzo podobają i uważam, że nie ma większego znaczenia jaki ma aparat ;)
BTW w ten weekend odkryłem (nie doczytałem instrukcji), że korekta EV jest w pokrętle trybu więc mój problem adaptera z ringiem odpadł w tym momencie, a druga rzecz to, że fociłem nadlatującego od przodu dremlinera i AF dawał w pełni radę, co mnie pozytywnie zaskoczyło (tryb SERVO i seria 5 kl/s)
Spróbuj sikorki sfotografować w ten sposób ;-), no może coś trochę większego zimorodka
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
A było już tak w innych aparatach Canona, że czasy automatyczne przy auto iso były zależne od długości ogniskowej? Np. na szerokiej dłuższe a na zbliżeniu krótsze? Bo wyczaiłem coś takiego w Rce.
6d i 6d mk II miał taką tendencję
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Diabeł
Spróbuj sikorki sfotografować w ten sposób ;-), no może coś trochę większego zimorodka
A co to ma do rzeczy? Piszę o tym co potrafię stwierdzić, jak będę miał okazję spróbować, to napiszę wrażenia ;)
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
6d i 6d mk II miał taką tendencję
Jaką tendencję? Używam 6D i mam takie max ISO jakie ustawię. Gdy ISO nie można zwiększyć poza ustawiony zakres to czas się wydłuża w standardzie. Nie wiem jak w 6D II bo nie mam ale w 6D auto ISO jest takie jakie sobie ustawisz. Obiektyw nie ma znaczenia.
Korekta automatyki nastawy czasu w funkcji ogniskowej działa w R w trybach Av i P. Możliwa jest w zakresie +/- 3 EV. Jest to dobre przy wydajnych IS bo można sobie pozwolić na dłuższe czasy i automatycznie niższe ISO. I rzeczywiście to działa ale nie jest dostępne w Fv.
Zgadza się. Nie działa w Fv a tam przydałoby się to najbardziej. Konkretnie wtedy gdy w Fv mamy wybrane auto-ISO i auto-shutter speed czyli coś a'la tryb Av to nie działa minimum shutter speed który się wcześniej ustawia w ISO speed settings.
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Jaką tendencję? Używam 6D i mam takie max ISO jakie ustawię. Gdy ISO nie można zwiększyć poza ustawiony zakres to czas się wydłuża w standardzie. Nie wiem jak w 6D II bo nie mam ale w 6D auto ISO jest takie jakie sobie ustawisz. Obiektyw nie ma znaczenia.
Tendencję do ustawiania czasu w okolicach odwrotności ogniskowej pryz autoISO o ile oczywiście zmieści się w ustawionym przedziale autoISO i jest odpowiednio dużo światła. W 6d mk II można już ustawić czas minimalny przy autoISO.
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
AutoISO na M tez mozna bylo wczesniej uzywac, ale nie byla dostepna kompensacja ekspozycji.
To nie to, to jest przeciwieństwo Auto-ISO. ISO jest stałe. Czas i przysłona się dostosowuja do ISO.
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
AutoISO na M tez mozna bylo wczesniej uzywac, ale nie byla dostepna kompensacja ekspozycji...
Była kompensacja ekspozycji pozycji. Tyle, że nie we wszystkich puszkach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
To nie to, to jest przeciwieństwo Auto-ISO. ISO jest stałe. Czas i przysłona się dostosowuja do ISO.
Ze co?
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Była kompensacja ekspozycji pozycji. Tyle, że nie we wszystkich puszkach.
Faktycznie, znalazłem nawet listę puszek, które maja obsluge kompensacji w M i autoiso: 1dx, 1dx2, 5ds, 5dsr, 7d2, 80d. Dostep do kompensacji ekspozycji przez ekran nastaw - czyli naokolo (kółko zwykle uzywane do kompensacji jest zajete przez nastawe przyslony w M).
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka