Planują kamerę FF - sądzę że stm-y do tego na pewno zrobią.
Wersja do druku
no... co do tego to mamy, ze tak sie wyraze, rozbieznosc pogladow ;) ja bym czasem chcial zrobic szeroki kat (glownie w pionie) z selektywna ostroscia blisko krawedzi kadru - cos w desen np. drzewko u gory kadru czy ostra muszelka na plazy na samym dole. a w normalym pocztowkowaniu chcialbym przy f/11 miec ostro w calutkim kadrze.
ale, jak slusznie zauwazyles, ciezko tu cudow oczekiwac. chociaz z dwojga zlego jestem sklonny zaakceptowac nieco wieksze szklo, nawet z filtrem 82mm, jesli mialoby miec lepsze rogi...
ale szerokim katem? nie jestem ahdyzda, raczej mysle nad tym co robie :D :D :D
inwestycja to to na pewno by nie byla, bo dochodowy to ja nie jestem ;)
przy czym w dosc zgodnej opinii "internetu" wielkiej roznicy ostrosci miedzy tymi dwoma modelami nie ma w normalnych dla mnie warunkach bojowych (f/11, sporadycznie f/8, raz na rok cos pomiedzy f/4 a f/5.6)... w tej sytuacji wydawanie kasy w ogole mija sie z celem. rodzine moge za te pieniadze na weekend do Paryzewa zabrac albo na tygodniowe wakacje w Hiszpanii. zdjeciowo na pewno wiecej zyskam ;)
Bartku poczekaj z tym szerokim do przyszłego roku, podejrzewam że jednak się złamiesz ;).
Podobno oprócz obiektywów przyszły rok będzie u Canona rokiem pod znakiem dual piksel. Mają też ujawnić nowe funkcjonalności tych matryc i rzekomo ma to też mieć miejsce w aparatach które są aktualnie w ofercie.
nie doceniasz mnie. jak przychodzi do obracania centusiow 15 razy przed wydaniem, to niejeden Poznaniak z Galicji by sie poczul rozrzutnikiem ;)
pozyjemy, zobaczymy. poki co ani mnie nie pili z wymiana cropa (600D na centralnym jest w pelni uzyteczny, a matryca jest dla mnie swietna) ani FF-a, mimo jego padnietego spustu (musze z pilota focic) i diabli wiedza ilu jeszcze miesiecy zycia
(we wrzesniu 2012 5D mkII chlupnal mi do wody)...
w idealnej sytuacji chcialbym miec korpus "na plener" wymiarowo zblizony do 1Ds-a i z matryca pokroju 21Mpix i porzadnym AF w ciemnosci - to sie de facto dobrze pokrywa z 1Ds mkIII, wiec moze i na nim sie skonczy kiedy (jesli w ogole) 5D mkII w koncu padnie.
korpus lekki, "do torebki| - chcialbym miec fullframe'owy 600D z plastikowym kitem pokroju 28-105 (mechanicznie jak dzisiejsze 18-55, chociaz optycznie musialby byc lepszy). ale 24-70/4 od biedy tez bym zrobil... ale modulo matryca, ktora juz przy ISO 400 wyraznie odstaje od bazowej czulosci (gdzie FF-a kreci sie do ISO 800 i nadal kopie po jajcach) to dzisiejszy 600D + 15-85 sprawdza mi sie co najmniej swietnie...
ech... spac trzeba isc. dzisiaj tez jest dzien... ;)
czekaj tatka latka, to byłoby niezwykle rzadkie zdarzenie aby canon dał coś ekstra w aparacie który już sprzedał, a już na pewno nie w serii xxd czy xxxd jedyne co sobie przypominam to af od f8 w którejś piątce bo już tak drastycznie :) odstawała od amatorskich korpusów konkurencji że trzeba było coś z tym zrobić.
Nie dawno za opłatą była możliwość zmiany koła nastaw na to z blokadą. Może teraz będzie usługa wymiany matrycy na dual pixel za opłatą? ;)
Inna możliwość to firmware, skoro dual pixel używa podwójnego piksela, możemy użyć starych dwóch pikseli, mając mniejszą dokładność. Nie wiem czy to możliwe, nie znam dokładnej zasady działania dual pixel.
Nie da rady na starej matrycy bo tu muszą być dwa piksele pod jedną soczewką.