Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Dzięki za dobrą robotę bo przyznaję, żem dosyć uczciwie posiedział przy instrukcji, ale tego nie wymyśliłem! Jeszcze raz dzięki, z twoją pomocą mniej boleśnie przyjmę razy za zuchwałość fotografowania tak niedoskonałym sprzętem jak Canon R. :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Używacie trybu Fv?
W zasadzie od zakupu R używam tego trybu.
W DSLR używałem zawsze Av a M tylko z lampą.
Tutaj Fv ma dużą zaletę bo nie jest wrażliwy na indywidualne ustawienia - "defaultowo" działa bardzo logicznie.
Właściwie to wszystko mam poustawiane wedle producenta i indywidualnie mało co skonfigurowałem:
- gładzik do wyboru trybu AF (tak to rekomenduje Canon w filmikach "propagandowych")
- przycisk M-Fn do wyboru trybu migawki.
Oczywiście wypróbowałem różne konfiguracje ale nie były lepsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Dziękuję, mnie ten filmik bardzo się przydał, wracam z trybu M do Fv.
A było już tak w innych aparatach Canona, że czasy automatyczne przy auto iso były zależne od długości ogniskowej? Np. na szerokiej dłuższe a na zbliżeniu krótsze? Bo wyczaiłem coś takiego w Rce.
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
A było już tak w innych aparatach Canona, że czasy automatyczne przy auto iso były zależne od długości ogniskowej? Np. na szerokiej dłuższe a na zbliżeniu krótsze? Bo wyczaiłem coś takiego w Rce.
W lustrach nic takiego nie zauważyłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Wydaje mi się, że tak jest w lustrach ale w R można wprowadzić korektę do tej automatyki (str. 87 instrukcji). Dzięki temu możemy zrobić odstępstwo do reguły min.czas =1/f np. uwzględniając IS. To jest fajne:D
Fv to jak sie okazuje nie jest żaden tryb automatyki, tylko (duże, i fajne) ułatwienie w ustawianiu Av, Tv i Auto-ISO. Jedyne co da radę zrobic tym nowego to chyba preselekcja ISO przy manualnie ustawionym czasie i przysłonie. Dodam, że takie rozwiązanie jest możliwe od lat w Pentaxie, tam ten tryb nazwano Sv.
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W lustrach nic takiego nie zauważyłem.
Jest w 5DIV.
Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
kardwa
Jest w 5DIV.
O widzisz. Tego body jeszcze nie miałem. Poza tym nie mam żadnego zooma :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Fv to jak sie okazuje nie jest żaden tryb automatyki, tylko (duże, i fajne) ułatwienie w ustawianiu Av, Tv i Auto-ISO. Jedyne co da radę zrobic tym nowego to chyba preselekcja ISO przy manualnie ustawionym czasie i przysłonie. Dodam, że takie rozwiązanie jest możliwe od lat w Pentaxie, tam ten tryb nazwano Sv.
AutoISO na M tez mozna bylo wczesniej uzywac, ale nie byla dostepna kompensacja ekspozycji.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka