1d mk II N nie miał takich niespodzianek
Wersja do druku
1d mk II N nie miał takich niespodzianek
U mnie po wymianie AF z wadliwej serii, z trzech obiektywów które do tej pory trafiały elegancko, 85, 135 w punkt, a na 24 L z 30 cm i tablicy testowej mam 2 cm FF - niestety skali zabraklo do microadjustment ;-/..NIe wiem co mnie podkusiło do wysłania puchy i wymiany układu AF bo wczesniej nic złego w AL Serwo nie zauważyłem;-/..Żytnia ..
Im dłużej używam 1d3, to mam wrażenie ze al servo w porównaniu do 1d2 bardziej pudłuje ;-/ Nawet majac nieruchomy obiekt ustawia ostrość losowo ;-/...Miał być progres, a jest wstecz. Dajcie mi tylko wyższe iso w 1d2 !
Nikon D700: 3D tracking - YouTube
Szkoda ze 1d3 nie ma takiego bajeru..
Witam
Da_Freak jeśli mogę zaproponować to ustaw:
Punkt śledzenia (CFIII-4): na 1 tj priorytet ciągłego śledzenia
czułość śledzenia (CFIII-2): na niska
Wybieralne punkty (CFIII-9): na 3 tj 19 punktów
Rozszerzenie o wybrane punkty (CFIII-8): na 2 tj włącz punkty otaczające
Szukanie ostrości po utrac.AF (CFIII-5): na 0
Teraz ustaw czujniki na aktywność całego pola i pierwsze ostrzenie zrób na samym środku matówki. Potem kadruj i powinien być podobny efekt.
Sprawdzałem to w ONE SHOT wciskając przycisk migawki po przekadrowaniu. (jak na filmie)
Drugi plan musi być dostatecznie oddalony od "filmowego kołka" aby aparat nie miał wątpliwości.
Jako że wykonałem kilka tysięcy zdjęć (powiedzmy testowych) chcąc poznać AF aparatu - pozwolę sobie na kilka słów w obronie aparatu.
Dla informacji - model z wadliwej serii i komora lustra nie była wymieniana.
Były ruchome serie pod światło, były karuzele, były huśtawki na wprost i na tle jasnego nieba.
Wydaje mi się że legenda wadliwego autofocusa w 1D mark III urosła do trochę krzywdzących rozmiarów.
Sprawa nietrafiania dotyczyła pewnej konkretnej sytuacji i określonych ustawieniach AF - a finał legendy jest taki że cały AF jest zły co nie jest prawdą.
W trybie ONE SHOT AF działa dobrze i wg mnie nie pudłuje.
W trybie Auto Inteligent (AI SERVO) przy ustawieniu konkretnego czujnika (również z jego otaczającymi) aparat śledzi poprawnie.
Ważne jest jednak aby nadać odpowiednie priorytety do sytuacji ruchowej. Efekty są różne w zależności od ustawień.
Ważne jest również tzw. "pierwsze złapanie" obiektu i potem AI SERVO już śledzi. Jak nie "złapię" celu to i śledzenie jest bez sensu no bo co niby mamy śledzić i całe 10 klatek w sekundę to pudła. Jak złapię cel to jest OK.
Proponuję dodatkowe materiały dotyczące konfiguracji autofocus dla konkretnych sytuacji i dyscyplin sportowych.
Wyszukane przez Google:
http://cpn.canon-europe.com/files/pr..._Functions.pdf
Oczywiście jest to moje prywatne zdanie i nie każdy musi się ze mną zgodzić.
Pozdrawiam
I jeszcze jedno co do filmu i "naszych ustawień".
Im jaśniejszy lub bardziej kontrastowy "słupek" a tło ciemniejsze (lub mało kontrastowe) tym lepiej (szybciej) AF ustawi ostrość.
Zwróć uwagę, że słupek na filmie jest biały z obdrapaniem ( a więc kontrastowy) a tło zielonoszare.
Jak obniżył aparat niżej gdzie odległość pomiędzy słupkiem a trawą była już mniejsza to zaczynało mu łapać tła.
Pozdrawiam
Pobawiłem się wg wskazań Piotrunia i faktycznie wychodzi tak jak na filmiku :)
Witam
No to jeszcze nieśmiało napisze trochę moich obserwacji i wniosków.
Proszę o wyrozumiałość doświadczonych ale piszę to, ponieważ sprawa ostrzenia na AI SERVO ciągle wraca.
-----------------
Przy wyborze konkretnego czujnika sprawa ustawiania ostrości jest jasna. Ma ustawić i koniec, lub śledzić i koniec.
Przy wyborze ustawiania ostrości przy aktywności wszystkich czujników dla całego pola mniej więcej mamy tak jak poniżej.
Środkowy czujnik AF jest najbardziej czuły. W specyfikacji aparatu można wyczytać jak pracują czujniki (lub kiedy nie pracują) gdy światłosiła obiektywu spada.
Wiadomo że im bardziej czuły czujnik tym ustawienie ostrości szybsze i pewniejsze.
Wiadomo też powszechnie , że im bardziej jasny i jednocześnie kontrastowy obiekt tym ustawienie również szybsze i celniejsze. I tak jest w każdym systemie.
Prawdopodobnie w algorytmie ustawiania "pierwszej" ostrości priorytetem jest raczej centrum (środek) kadru niż boki.
I teraz do sedna.
Pierwsze złapania wykonujemy środkiem i potem aparat zachowuje się wg nadanych priorytetów.
Albo trzyma obiekt mimo przekadrowywania, albo szuka ostrości jak wariat jeśli nadamy mu inne priorytety.
Na próbach jakie robiłem pod kątem rzekomej wady wychodziło mniej więcej tak:
Tryb AI-SERVO, aktywne całe pole:
Jeśli złapałem obiekt środkiem przez chwilę na stojącej osobie to potem serie były dość trafione również pod słońce w sytuacji kiedy biegła. Jeśli nie złapałem - pudła do momentu kiedy ostrość nie została ustalona. W sytuacji kiedy pod ostre światło osoba się przemieszcza i robimy 10k/s a szukanie ostrości na ciemnej postaci w kontrze trwa dłużej niż sekundę skutkuje to kilkunastoma nietrafionymi zdjęciami.
Pamiętajmy że system AF ma tendencję do wyszukiwania obiektów jaśniejszych/bardziej kontrastowych.
Jeśli więc spodziewamy się takiej sytuacji nagłego ruchu i ustawienia ostrości na tym szybko ruszającym się obiekcie należy wg mnie ustawić konkretny czujnik (pewnie środkowy).
Wskazane jest też ustawienie czułości śledzenia CIII-2 na wysoką i punktu śledzenia CIII-4 na 0 tj priorytet głównego punktu AF. (choć jak fotograf nie będzie dobrze celował to w tych ustawieniach aparat szybciutko poszuka sobie nowego celu...)
Tak wg mnie wygląd ta "wada". Nie można oczekiwać, że aparat będzie bezbłędny - czy ostra ma być biegnąca osoba pod światło czy może biała brzoza obok której ta osoba przebiega.
To jest tylko narzędzie i oczywiście może być niedoskonałe.
Nie twierdzę też, że wszystkie aparaty działają idealnie. W końcu Canon się przyznał co ja odbieram jako firmie na plus.
Starałem się jakoś pomóc i napisałem swoje obserwacje.
Miło byłoby by gdyby posiadacze również popróbowali bo sam jestem ciekaw jak to będzie na innych korpusach.
------------------
Wracając do filmu.
W naszym 1D też fajnie działa to w AI SERVO na wszystkich czujnikach, trzeba tylko złapać środkiem a później sama zabawa.
Jeśli robimy tę zabawę w trybie ONE SHOT akurat mamy tak skadrowane że środek matówki celuje poza obiekt (ostrość na bocznych czujnikach) to przy założeniu, że obiekt jest jaśniejszy i bardziej kontrastowy ostrość dalej trzyma.
Jeśli jednak w tym kadrze, na przeciwko centralnego czujnika (obiekt mamy z boku) znajdzie się coś co jest jaśniejsze od obiektu (może też bardziej kontrastowe) to ponowne naciskanie spustu migawki najprawdopodobniej poskutkuje przestawieniem ostrości na to jaśniejsze tło.
To tak żeby nie było za dobrze.
------------------
Pozdrawiam