-
Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
........
W innych zakątkach cebulandi to zjawisko nie występuje.
W ogóle po cholerę kupować 5DIII jak 6D załatwia temat autofocusa :mrgreen:
Poza cebulandią też jest spoko. Boczne nie dorównują sprawnością centralnemu w słabym świetle, co widać szczególnie wyraźnie w 6d który ma super czuły centralny punkt. Ale jak już wyostrzą to celnie, a w dobrym świetle w ogóle nie narzekam na boczne punkty.
A przy wyraźnym obiekcie udaje się wyostrzyć bocznymi nawet w świetle w którym nie widzę szczegółów gołym okiem.
Ale nie martw się usprawiedliwianiem zakupu 5diii - ma sporo ficzerów które są (zależnie od tego kto i co fotografuje) warte dopłaty, np. śledzenie ruchomych obiektów w samym AF i inne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ale nie martw się usprawiedliwianiem zakupu 5diii - ma sporo ficzerów które są (zależnie od tego kto i co fotografuje) warte dopłaty, np. śledzenie ruchomych obiektów w samym AF i inne.
Znaczy co, Ty wiesz lepiej czy ja żałuję zakupu 5DIII, później kolejnego 5DIII, a teraz 6D? :lol:
Jakbym słyszał swoją lepszą połówkę.
Ona zawsze wie lepiej co ja myślę, co wolę, co bym chciał, czego nie chciał, co lubię a co nie :lol:
W ogóle to ona zawsze wszystko wie lepiej i zawsze ma rację.
Stary litości.. daj spokój z argumentami że wiesz lepiej co mną kierowało przy zakupie moich foto diwajsów i co myślę o tych zakupach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Znaczy co, Ty wiesz lepiej czy ja żałuję zakupu 5DIII, później kolejnego 5DIII, a teraz 6D? :lol:
Jakbym słyszał swoją lepszą połówkę.
Ona zawsze wie lepiej co ja myślę, co wolę, co bym chciał, czego nie chciał, co lubię a co nie :lol:
W ogóle to ona zawsze wszystko wie lepiej i zawsze ma rację.
Stary litości.. daj spokój z argumentami że wiesz lepiej co mną kierowało przy zakupie moich foto diwajsów i co myślę o tych zakupach.
No przecież wyraźnie irytuje Cię fakt, że w opinii wielu użytkowników boczne w 6D są spoko i używają ich z powodzeniem. Poniższe sugeruje, że wątpisz w zasadnośc zakupu 5dIII, ale pociesz się, że 6D ma wciąż bardzo mało tych punktów i są one wąsko rozmieszczone w porównaniu z 5dIII, więc nie płaciłeś za nic.
Dla jednych 6d załatwia temat AF, dla innych nie. W każdym razie "nieużywalność" punktów bocznych w 6D to tylko czyjaś opinia, tak jak i inne opinie o nieużywalności różnych innych sprzętów (np. róznych szkieł na pełnej dziurze).
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
W ogóle po cholerę kupować 5DIII jak 6D załatwia temat autofocusa :mrgreen:
-
Boczne sa jakie sa, za to srodkowy jest bardziej czuly niz w 1dx czy 5d3. Wiele osob chwali tez ladniejsze kolory w 6d.
Mozna byc nie przekonanym do bocznych ale lubiec konstrukcje.
Pax panowie :)
-
Boczne sa jakie sa, za to srodkowy jest bardziej czuly niz w 1dx czy 5d3. Wiele osob chwali tez ladniejsze kolory w 6d.
Mozna nie byc przekonanym do bocznych ale lubiec konstrukcje.
Pax panowie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No przecież wyraźnie irytuje Cię fakt, że w opinii wielu użytkowników boczne w 6D są spoko i używają ich z powodzeniem.
Nic z tych rzeczy.
Piszę teraz z ręką na sercu, że jak już ma mnie coś mega irytować to gdy ktoś mówi mi, że wie lepiej co ja myślę, chcę itp.
Jestem na to wręcz uczulony i przewrażliwiony - po codziennym słuchaniu tego z ust mojej kobiety :lol:
Opiszę Ci w kilku słowach jak to u mnie wygląda.
Mam 6D od około pół roku, także co nie co się z nim obyłem, łącznie z testowaniem AF w ujęciach statycznych i dynamicznych (w tym i boczne punkty)
Boczne działają u mnie loteryjnie i gdybym miał robić np. przysięgę pary młodej przy wykorzystaniu 6D i bocznych punktów to...
... kończyć chyba nie trzeba :D
Moje wnioski potwierdza niemal identyczne zachowanie AF w 6D kolegi i jeszcze jednego kolegi (puszki pożyczyłem i przetestowałęm) oraz poniekąd opinie na tym forum.
W skrócie, w Canon 6D pewny jest centralny punkt - a boczne to różnie, jednym działają innym nie.
Z zaznaczeniem, że innym ponoć działają, bo udowodnić tego nie ma jak, a moje testy aparatu 6D są kompletnym tego zaprzeczeniem.
W praktyce dla mnie boczne punkty w 6D to w zasadzie to samo co w 5DII, są dla ozdoby.
Co nie zmienia faktu, że 6D idzie zrobić przysięgę z powodzeniem, ale pod warunkiem używania centralnego punktu i przekadrowywania.
Przykład:
http://www.maciej-kozlowski.pl/wp-co...0/IMG_0361.jpg
Zwróć też uwagę, że ja nie bawię się w fanboystwo i sprzęt chwalę bądź krytykuję gdy na to zasługuje.
Na pewno czytałeś sporo moich postów w różnych wątkach.. znalazłeś gdzieś brak obiektywizmu?
Jak chwaliłem Sigmę 24-35/2.0 Art to z zaznaczeniem, że jest to obiektyw unikatowy i w ogólnym rozrachunku bardzo, bardzo dobry - ale są lepsze.
To samo z 6D, piszę przecież jasno że imho środkowy czujnik w tej puszce jest jak najbardziej ok (w końcu robię tym aparatem dosyć istotne elementy reportażu), ale boczne to ozdoba.
Bez jakiegokolwiek porównania do 5DIII :)
Innymi słowy.. pisząc, że ja bronię zasadności kupna 5DIII bo 6D też da radę, to ja mogę odpisać, że z kolei Ty bronisz zasadności kupna 6D bo według Ciebie te body też da radę przy zestawieniu do 5DIII ;)
-
Oj koledzy, jeden woli matkę drugi teściową. Ja chciałem 6D ale za namową żony kupiłem 5D Mk III i nie żałuję tego. Ficzery które posiada ułatwiają pracę a z każdym rokiem człowiek stawia na wygodę. Nie ma co się spisać, każdy aparat zrobi piękne zdjęcia, nawet tak leciwy jak 5D.
-
cześć Panowie i Panie. Pytanie do użytkowników tego szkła: piszecie, że w trudnych warunkach (mało światła) to szkło ma tendencje do nietrafiania. Jak się ma sytuacja kiedy "błyskotka" pomaga naszemu szkiełku? chodzi mi oczywiście o wspomaganie AF z lampy tupu 580EXII - czy to rozwiązuje problem czy nie ? mam ochotę wymienić moją 50 1.4 canona i mam dylemat. moja 50 canona wraz z pomagaczką daje radę nawet na bardzo ciemnej sali (używam tylko centralnego punku w 5dII) . Pytanie więc: jak się ma sytuacja z sigmą?
pozdrawiam. Paweł.
-
Dziś znajomy u mnie był z płaczem jaki to ten ART jest zły, że nie trafia, że mydło i tego typu pierdoły, nierzadko rzucane również tu na forum. Pierwsze moje skojerzenie - gość kupił najlepsza 50 na rynku do Canona i o co mu chodzi - no AMATOR? I oczywiście miałem 100% racji. Wystarczyło 20 minut roboty i nie trzeba do tego żadnych plansz i innych pierdół oraz USB DOCK. Chwila testowania na butelce whiskey i kominie w domu obok. Oczywiście nie trzeba zdejmować obiektywu z body tylko regulować mikrokalibracją. Poterm zerujemy mikrokalibrację, zmieniamy w USB dock i co??? Obiektyw nagle stał się boski... a z teorii, że szkło szkłu nierówne i są różne odchyłki od norm to nawet serwisanci z Canona w Berlinie mają bekę.
-
Hej widziałem na giełdzie, że jesteś zainteresowany canonem 85 L. Ale jak to, jednak nie sigma czy chcesz do porównania ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Hej widziałem na giełdzie, że jesteś zainteresowany canonem 85 L. Ale jak to, jednak nie sigma czy chcesz do porównania ?
może kolega Jaanek postanowił dołoczyć do "ekipy" fanboyów :mrgreen:(zdaje sie ze własnie tego słowa baaaardzo czesto używał wobec osób, które osmieliły sie "woleć" canony niz sigmy) a może zwyczajnie sie "nawrócił" czego szczerze życze :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
zwykła kalkulacja opłacalnosci. Jak ktoś ogarnia retusz czy obróbkę to różnice między S i C w tym wypadku są pomijalne.
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
może kolega Jaanek postanowił dołoczyć do "ekipy" fanboyów :mrgreen:(zdaje sie ze własnie tego słowa baaaardzo czesto używał wobec osób, które osmieliły sie "woleć" canony niz sigmy) a może zwyczajnie sie "nawrócił" czego szczerze życze :lol:
tombas, sądząc po Twojej stopce lubisz, żeby inni wiedzieli jaki masz sprzęt. Ja mam Canona 5DsR, C. 70-200 f2.8 IS II L, C. 24-70 f2.8 II L, C. 100 Macro f2.8L, C. 135mm f2.0 L, Sigmę 50mm i 35mm f.1.4 ART + oświetlenie Profoto i Jinbei za kilkadziesiąt tys. zł. Sądzisz, że mogę mieć jakiś problem z zakupem obiektywów Canona? Szczerze, to gdyby ktoś się miał chwalić sprzętem to raczej PhaseOne niż DSLR Canona.
-
to ze pokazuje stopke, to po to żeby inni wiedzieli w jakiej sprawie moge pomóc,doradzic itd... i zapewniam Cie, ze dzieje sie to często (a nie po to zeby pokazac "mam dłuższego" co widze Ty własnie zrobiłes swoja listą zabawek, i jesli jest Ci z tym lepiej to "be my guest":mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
zwykła kalkulacja opłacalnosci. Jak ktoś ogarnia retusz czy obróbkę to różnice między S i C w tym wypadku są pomijalne.
tombas, sądząc po Twojej stopce lubisz, żeby inni wiedzieli jaki masz sprzęt. Ja mam Canona 5DsR, C. 70-200 f2.8 IS II L, C. 24-70 f2.8 II L, C. 100 Macro f2.8L, C. 135mm f2.0 L, Sigmę 50mm i 35mm f.1.4 ART + oświetlenie Profoto i Jinbei za kilkadziesiąt tys. zł. Sądzisz, że mogę mieć jakiś problem z zakupem obiektywów Canona? Szczerze, to gdyby ktoś się miał chwalić sprzętem to raczej PhaseOne niż DSLR Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Ja mam Canona 5DsR, C. 70-200 f2.8 IS II L, C. 24-70 f2.8 II L, C. 100 Macro f2.8L, C. 135mm f2.0 L, Sigmę 50mm i 35mm f.1.4 ART + oświetlenie Profoto i Jinbei za kilkadziesiąt tys. zł. Sądzisz, że mogę mieć jakiś problem z zakupem obiektywów Canona? Szczerze, to gdyby ktoś się miał chwalić sprzętem to raczej PhaseOne niż DSLR Canona.
Gratuluję zakupów...tylko co z tego wynika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Gratuluję zakupów...tylko co z tego wynika.
ja nie wiem co wynika z Twojego posta.
-
Od wczoraj mam taki problem z moim egzemplarzem:
Pod przednią soczewką pojawiło się mnóstwo kurzu (czy cokolwiek to jest). Nie wiem za bardzo ani kiedy ani gdzie. Dodam, że obiektyw nie ma jeszcze roku.
Chciałbym zapytać czy spotkaliście się z takim przypadkiem w swoich sigmach?
Czy serwis Sigmy (foto-service.pl) jest godny polecenia?
Aha - wstępnie za usługę czyszczenia zażyczyli sobie 283 złote + transport w obie strony :?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Greg S
Od wczoraj mam taki problem z moim egzemplarzem:
http://studzinski.info/wp-content/up...t-soczewka.jpg
Pod przednią soczewką pojawiło się mnóstwo kurzu (czy cokolwiek to jest). Nie wiem za bardzo ani kiedy ani gdzie. Dodam, że obiektyw nie ma jeszcze roku.
Chciałbym zapytać czy spotkaliście się z takim przypadkiem w swoich sigmach?
Czy serwis Sigmy (foto-service.pl) jest godny polecenia?
Aha - wstępnie za usługę czyszczenia zażyczyli sobie 283 złote + transport w obie strony :?
Problemu nie rozwiąże, ale chętnie zapytam czy miałeś założony jakiś filtr?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Greg S
Od kilku lat zawsze zakładam w miarę porządne filtry ochronne.
Nie mam takich problemów od tego czasu.
-
Wygląda to trochę jakby rozklejały się soczewki.Jeśli mam rację to efekt raczej będzie się powiększał
-
Na obiektywie często nakręcony jest filtr polaryzacyjny. UV/ochronnego nie używam.
Czy to możliwe żeby przez brak filtra obiektyw tak bardzo zasysał kurz?
To już z 17-40 f4 L nie miałem takiej sytuacji, a przedni element jest ruchomy i sam obiektyw w znacznie trudniejszych warunkach był używany.
-
Nie wygląda to czasami na początki grzyba ? Jeśli paprochy to takiej ilości dawno nie widziałem, zwłaszcza w Sigmie.
-
A to nie jest tak, że grzyb był tylko w starych manualnych szkłach? Organiczne związki do łączenia, smarowania, powłoki itp.
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Grzyb może być wszędzie tam, gdzie dostanie się wilgoć.
-
Czy sigma jest ostra na pełnej dziurze?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Jak brzytwa.
Tam gdzie trafi akurat AF :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
shpyo
Czy sigma jest ostra na pełnej dziurze?
Tak. Nawet bardzo. Tylko z celonoscia bywa różnie. Jak trafi to jest mega.
-
Hmm, z tą ostrością pytam poważnie. Aktualnie C50 1.4 to jest porażka na pełnej dziurze. Na 15-20 strzałów może jeden będzie ostry tam gdzie chcę. Chyba będę musiał wypożyczyć jakiś model tej sigmy i sprawdzić jak to jest w rzeczywistości.
-
No to problem z celnością Canona albo źle ostzysz przy tak płytkiej GO. Sigma jest ostra od 1.4.
-
Ale jak źle ostrzę? Z lampą tak samo się słabo z celnością.
Canon był 2 razy na kalibracji w CSI w Wawie na Żytniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
shpyo
Ale jak źle ostrzę? Z lampą tak samo się słabo z celnością.
Skoro mało światła, to doświetlasz AF siatką z lampy ?
-
Kup sobie USB dock i będziesz miał z głowy. Niektóre egzemplarze Sigm trzeba obowiązkowo skalibrować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Kup sobie USB dock i będziesz miał z głowy. Niektóre egzemplarze Sigm trzeba obowiązkowo skalibrować.
Raczej bym powiedział, że niektórych nie trzeba...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Raczej bym powiedział, że niektórych nie trzeba...
powiedział sprzedawca sigmy:twisted:
dla Cebie jesli chodzi o sigme i tamrona szklanaka jest zawsze do połowy pełna:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
powiedział sprzedawca sigmy:twisted:
dla Cebie jesli chodzi o sigme i tamrona szklanaka jest zawsze do połowy pełna:lol:
To co powiedział Cichy to jednak chyba nie był komplement dla Sigmy.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To co powiedział Cichy to jednak chyba nie był komplement dla Sigmy.....
to może cos źle zrozymiałem...
albo jednka nie?? ;)
-
No chyba jednak nie :) Sigma wychodzi prawdopodobnie z założenia, że każdy użytkownik ma USB Dock i jest biegły w jego obsłudze ;) Zresztą Tamron pod tym względem ostatnio też nie rozpieszcza.
-
Jakie zakresy odległości można regulować USB dockiem ??
Kupiłem tę Sigmę.
Przy zdjęciach z 2-3 metrów muszę ustawiać korektę w aparacie na +9
a przy odległości 20-30m wymagana jest +3
W sumie przy wszystkich obiektywach co kupowałem wystarczyło ustawić w aparacie korektę.
-
0.27 0.4 0.6 i nieskończoność
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
0.27 0.4 0.6 i nieskończoność
Już mam DOCKA.
Z 50mm ART ma 0,4 0,7 i 1.5 metra
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
No i jak po kalibracji?
Ogólnie lepiej.
Ale jak zacząłem dokładniej sprawdzać to dopatrzyłem się focus shifta.
Tzn. dla przesłony 1.4 inaczej należałoby ustawić korektę niż np. 2.0
-
Hej, mam pytanie dot. tej sigmy. Odkryłam, że na bocznym prawym końcowym punkcie AF mam BF :/. Niestety to mój jedyny obiektyw i nie mam porównania, chciałabym wiedzieć czy może to być wina obiektywu czy raczej body... Na wszystkich punktach jest ok z wyjątkiem właśnie końcowego prawego :/
-
A do jakiego aparatu jest podłączony ten obiektyw?
-
-
Jeśli ktoś jeszcze nie instalował nowego firmware to gorąco polecam! Autofocus przyspieszył conajmniej dwukrotnie - zarówno tradycyjnie jak i w LV - jestem w niemałym szoku, tym bardziej, że celność również jest na plus.
-
Jakie body? To się wgrywa za pomocą docka?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jakie body? To się wgrywa za pomocą docka?
Canon 6D
Tak - za pomocą Sigma USB Dock i programu Sigma Optimization Pro:
https://www.sigma-global.com/en/down...imization-pro/
Dla najnowszej wersji firmware (2.0) wymagana jest najnowsza wersja programu (1.4.1 dla Windows lub 1.4.0 dla Mac OS)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Greg S
Jeśli ktoś jeszcze nie instalował nowego firmware to gorąco polecam! Autofocus przyspieszył conajmniej dwukrotnie - zarówno tradycyjnie jak i w LV - jestem w niemałym szoku, tym bardziej, że celność również jest na plus.
Przekonałeś mnie, wgrywam nowy firmware...