-
Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
już usunęli, śmierdziało mi to od początku
trzeba uważać i sprawdzać komentarze wraz z datami - często dochodzi do włamań na konto, oszust wystawia przedmiot a właściciel
konta nawet o tym nie wie, czujność szczególnie zalecana gdy od dłuższego czasu nie ma ruchu na koncie czyli komentarzy
-
Aukcja już usunięta z Serwisu All.... a konto było takie przyzwoite :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
już usunęli, śmierdziało mi to od początku
trzeba uważać i sprawdzać komentarze wraz z datami - często dochodzi do włamań na konto, oszust wystawia przedmiot a właściciel
konta nawet o tym nie wie, czujność szczególnie zalecana gdy od dłuższego czasu nie ma ruchu na koncie czyli komentarzy
W ostatnim czasie było bardzo wiele aukcji foto wystawionych przez włamywaczy na cudzych kontach. Zastanawia łatwość przeprowadzenia takiego włamu. Była swojego czasu afera, kiedy zwolniony pracownik Allegro puścił farbę, że hasła użytkowników przechowywane są w bazie w niezaszyfrowanej formie. Sam widziałem wiele aukcji "z włamaniem" - ten serwis jest na ślinę klejony.
Inna sprawa, że gdyby podejrzane aukcje nie wzbudzały żywego zainteresowania, to by ich nie było. Zamiast zakasać rękawy i po prostu zarobić na sprzęt, szuka się "wyjątkowych okazji", a wiadomo czym one są w 95%.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Była swojego czasu afera, kiedy zwolniony pracownik Allegro puścił farbę, że hasła użytkowników przechowywane są w bazie w niezaszyfrowanej formie. Sam widziałem wiele aukcji "z włamaniem" - ten serwis jest na ślinę klejony.
Tak na logikę, chyba nie sądzisz, że ktoś będzie kombinować z włamaniem na serwery allegro po to, żeby wyciągnąć hasło do jakiegoś średnio interesującego konta w celu wystawienia jednego przedmiotu? Nie łatwiej wbić prosto na konto, które pewnie jest zabezpieczone skomplikowanym hasłem zaq123 lub podobnym? Zresztą nawet niech hasło będzie skomplikowane. Jeśli z lenistwa będzie zapamiętane w przeglądarce to jego wyciągnięcie nie będzie stanowić problemu.
pzdr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
boniek82
Tak na logikę, chyba nie sądzisz, że ktoś będzie kombinować z włamaniem na serwery allegro po to, żeby wyciągnąć hasło do jakiegoś średnio interesującego konta w celu wystawienia jednego przedmiotu? Nie łatwiej wbić prosto na konto, które pewnie jest zabezpieczone skomplikowanym hasłem zaq123 lub podobnym? Zresztą nawet niech hasło będzie skomplikowane. Jeśli z lenistwa będzie zapamiętane w przeglądarce to jego wyciągnięcie nie będzie stanowić problemu.
pzdr.
Nie wiem jak to się robi - ja zakasuję rękawy. Z faktami natomiast nie dyskutuję - są wystawiane seryjnie lewe aukcje na przejętych kontach. To, że tak się dzieje, stanowi o poziomie mojego zaufania do rzeczonego serwisu.
-
dlatego lepiej uważać i nie jarać się okazjami niż później tracić czas na bieganie po komisariatach i czekać aż program ochrony kupujących zwróci kasę
- a zwróci przy spełnieniu szczególnych warunków, przy płatności Allegro - warto o tym pamiętać
-
Pieniądze wpłacone przez PAYU odzyskasz ale za min 3-4 m-ce :( Bezpieczniej jest płacić kartą płatniczą ubezpieczoną - wtedy po miesiącu można żądać zwrotu za niezrealizowaną transakcję.
Wszystko to jednak jeden wielki kłopot i strata czasu :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Nie wiem jak to się robi - ja zakasuję rękawy. Z faktami natomiast nie dyskutuję - są wystawiane seryjnie lewe aukcje na przejętych kontach. To, że tak się dzieje, stanowi o poziomie mojego zaufania do rzeczonego serwisu.
I będą niestety wystawiane póki będą napaleni do kupna "okazyjnego" sprzętu i ludzie nie będą poważnie traktowali spraw związanych z bezpieczeństwem w sieci. Serwis ten czy inny niewiele poradzi na to, że ma userów takich jakich ma. Albo dbasz o bezpieczeństwo i masz spokój, albo masz to gdzieś i potem znika Ci kasa z konta bankowego, albo masz wystawionego Canona na allegro ;)
-
Co do włamów na konta na Allegro to niestety i mnie to nie ominęło.
27.01.2014 zadzwonił do mnie facet z informacją, że 15.01.2014 zakupił na aukcji aparat marki Canon 5D MarkII. Pieniądze przelał na podane konto i do tej pory nie ma aparatu. Niestety nie ja wystawiłem tą aukcję, ktoś włamał sie na moje konto na Allegro i podszywając się pode mnie sprzedał aparat. Również na skrzynkę mailową nastąpiło włamanie. Gdyby nie kupujący to do dziś pewnie bym nie wiedział o całej sytuacji.
Po zakończeniu licytacji oszust napisał z mojego maila wiadomość do kupującego żeby przelał mu pieniądze na podany nr konta, najlepiej jeszcze tego samego dnia, w którym zakończyła się aukcja. Kupujący zapłacił i kontakt ze 'sprzedającym' się urwał.
Nie mam pojęcia jakim sposobem oszust podszył się pode mnie, nigdy nie udostępniałem swoich haseł ani loginów.
Zgłosiłem ten fakt na policję i zobaczymy co z tego wyniknie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Pieniądze wpłacone przez PAYU odzyskasz ale za min 3-4 m-ce :(
:(
maximum po dwóch
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartkjs
Nie mam pojęcia jakim sposobem oszust podszył się pode mnie, nigdy nie udostępniałem swoich haseł ani loginów.
A nie miałeś jakiegoś wirusa, albo prośby o weryfikację konta??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartkjs
Na jakim serwerze miałeś konto e-mail "podpięte" pod allegro?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartkjs
Niestety nie ja wystawiłem tą aukcję, ktoś włamał sie na moje konto na Allegro i podszywając się pode mnie sprzedał aparat. Również na skrzynkę mailową nastąpiło włamanie.
Tak z ciekawości, miałeś to samo lub podobne hasło do poczty i allegro?
I jeszcze w kwestii bezpieczeństwa
ť Stracił 16 000 PLN bo miał dziurawy router. Prawie 1,2 miliona Polaków może być podatnych na ten atak! -- Niebezpiecznik.pl --
-
Wirusów bark, prośby o weryfikację konta też nie było.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Na jakim serwerze miałeś konto e-mail "podpięte" pod allegro?
Co do serwera konta e-mail to nie wiem o co chodzi. Poczta na onecie serwer IMAP i SMPT ?
Cytat:
Zamieszczone przez
boniek82
Tak z ciekawości, miałeś to samo lub podobne hasło do poczty i allegro?
Tak właśnie było.
-
Panowie, nie straszcie - przez ostatnie kilka dni Allegro przy logowaniu wymagało ode mnie potwierdzania hasła każąc wpisywać kod z obrazka. To o czymś świadczy? Na wszelki wypadek zmieniłem hasło...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
maximum po dwóch
Jakiś czas temu niestety wtopiłem na aukcji i nie otrzymałem towaru. Po mniej więcej dwóch m-cach Policja przesłała stosowny dokument w sprawie, po następnych dwóch Serwis aukcyjny zwrócił pieniądze - stąd wiem :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krakał
Panowie, nie straszcie - przez ostatnie kilka dni Allegro przy logowaniu wymagało ode mnie potwierdzania hasła każąc wpisywać kod z obrazka. To o czymś świadczy? Na wszelki wypadek zmieniłem hasło...
Podbijam czy to ma związek z włamywaniem na konto?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartkjs
Wirusów bark, prośby o weryfikację konta też nie było.
Co do serwera konta e-mail to nie wiem o co chodzi. Poczta na onecie serwer IMAP i SMPT ?
Swojego czasu popularne było włamywanie się na różnego rodzaju konta (w grach MMO itp) rejestrowane przez e-mail na o2.pl.
Z tego co pamiętam istniała prosta metoda na łamanie haseł w tym serwisie.
Inne włamy odbywały się poprzez funkcję przypominania hasła z pytaniami zabezpieczającymi w stylu "imię twojego psa".
Włamywacz zgadując (z reguły dosyć prostą) odpowiedź na to pytanie miał dostęp do e-maila, a dalej już było banalnie...
Wystarczyło po przypomnieniu hasła usunąć e-maile o tym świadczące z konta, by właściciel nie miał zielonego pojęcia o przejęciu.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Raideur
nawet jak była by to wersja 1 to też super cena ale na 99,99999999999999% to ściema
-
To niezła propozycja, ale dla kogoś z W-wy, i odbiór osobisty wyłącznie :)
-
Dzwonić, jak odbiór osobisty to brać :).
-
A co myślicie o tym? Wiem, że aparat jest już sprzedany, ale aukcja zdziwiła mnie już od samego początku wystawienia jej
INTERFOTO: Canon 7D przebieg 5200 zdj gwar WWA (3965162690) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
niby sklep ma dobre opinie, ale 3k za 7D z takim przebiegiem? Podobno na 1 migawce.
-
InterFoto to wielokrotnie sprawdzony sprzedający i raczej nie bawią się w wciskanie kitu. Osobiście mogę polecić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightcrawler
InterFoto to wielokrotnie sprawdzony sprzedający i raczej nie bawią się w wciskanie kitu. Osobiście mogę polecić.
A czy nie dziwi Was przebieg w stosunku do ceny?
-
kupowałem u nich i sprzedawałem lub wymieniałem jak dla mnie są całkiem ok
a ta 7d ma jakieś otarcia wiec cena za taki przebieg i kilka rys całkiem ok
-
Patrząc ceny używek aż tak bardzo nie odstają, przebieg mały, widocznie był wykorzystywany do filmowania może stąd taka cena :) ale dają gwarancję.
-
Żeby była jasność Ja nikogo nie oskarżam ;) W oczy rzuciła mi się taka oferta, więc wrzuciłem. Faktycznie używki 7D tak stoją. Myślałem, że ten sprzęt drożej chodzi.
-
Kupiłem 7D z przebiegiem 20 tys. bez żadnych otarć za 2700 zł miesiąc temu. One tyle stoją teraz po prostu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mateusz.
Żeby była jasność Ja nikogo nie oskarżam ;) W oczy rzuciła mi się taka oferta, więc wrzuciłem. Faktycznie używki 7D tak stoją. Myślałem, że ten sprzęt drożej chodzi.
W aukcjach InterFoto przekrętów nie szukaj, bo za długo na rynku i zbyt wiele do stracenia. Poza tum dają własną gwarancję :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
nrene
Kupiłem 7D z przebiegiem 20 tys. bez żadnych otarć za 2700 zł miesiąc temu. One tyle stoją teraz po prostu.
Mimo wszystko całkiem dobra cena.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
W aukcjach InterFoto przekrętów nie szukaj, bo za długo na rynku i zbyt wiele do stracenia. Poza tum dają własną gwarancję :)
Czyli bez problemu śmiało mogę u nich kupić obiektyw?
-
Zdecydowanie tak, ponieważ dostaniesz na niego gwarancję.
-
A czy ktoś z Was miał już okazje kupić u nich obiektyw? Oznaczenie 3 potocznie u nich oznacza, że na obudowie są drobne ryski. Czy faktycznie tylko na obudowie? Czy opis zazwyczaj zgadza się z rzeczywistością?
-
Na to pytanie może odpowiedzieć jednoznacznie tylko Sprzedający :)
Zresztą w czym problem - firma w miarę uczciwa i kupujesz on-line czyli masz 10dni na zwrot towaru jak Ci się nie spodoba.
Jeśli nie jesteś w stanie zaakceptować kompletnie żadnych śladów używania, to szukaj nowego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Na to pytanie może odpowiedzieć jednoznacznie tylko Sprzedający :)
Zresztą w czym problem - firma w miarę uczciwa i kupujesz on-line czyli masz 10dni na zwrot towaru jak Ci się nie spodoba.
Jeśli nie jesteś w stanie zaakceptować kompletnie żadnych śladów używania, to szukaj nowego.
To nie o to chodzi, że przeszkadzają mi ryski, ale nie chce grzyba w środku ;) Ale skoro tak mówisz, to zaryzykuje. Z tymi zwrotami do 10 dni zawsze jest jakiś problem, a przynajmniej Ja miałem kilka razy problemy ze zwrotem (i nie chodzi tu o sprzęt foto ;))
-
Kupowałem u nich C7D i sigmę 180/3,5, to pewny sprzedawca. Ja za swoją puszkę zapłaciłem 4200 zł, ale dwa lata temu ...
-
Mateusz, możesz być spokojny - oni takich starych obiektywów co mogą mieć grzyba to nie sprzedają :)
-
W takim razie mnie uspokoiliście :D Dzięki wielkie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Mateusz, możesz być spokojny - oni takich starych obiektywów co mogą mieć grzyba to nie sprzedają :)
Mogą nie być stare, ale nie wiadomo gdzie trzymają obiektywy :) A tak na serio to grzyb dotyczył manualnych/starych obiektywów, co nie znaczy ze nowe konstrukcje przechowywane w złych warunkach nie będą miały grzyba. Osobiście usuwałem grzyba z kilkudziesięciu obiektywów i niestety do pierwotnego stanu udało się przywrócić tylko 20-30% obiektywów. Cholerstwo wgryza się przez lata tak, ze nie idzie tego usunąć.
-
Mam tu taką jedną aukcję - poprosiłam Zowę z forum żeby mi aparat podjechała obejrzeć, bo ode mnie daleko. Zowa przezornie poprosiła sprzedawcę o nr seryjny przed spotkaniem, ja go wklepałam w google "canon xxxxxxxx" i wyskoczyło mi archiwum allegro - tak więc wg mnie patrząc na przebieg to w ciągu pół roku cofnął się o 280tys, dobrze kombinuję?
aukcja obecna:
Canon 5d mk II + Grip + 2 akumulatory + karta CF (3993916537) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
aukcja archiwum allegro: ( tu sprzedający podaje nr seryjny, który jest taki sam jak ten podany przez obecnego sprzedawcę)
Canon EOS 5D mark II mk2 Body + GRIP ORYGINALNY - 3416526139 - oficjalne archiwum allegro
-
trzeba mieć tupet żeby przy tak widocznym zużyciu wciskać kit o prawie zerowym przebiegu
-
Można zgłosić do Allegro, jako próbę zatajenia faktycznego stanu sprzętu. Tłumaczenie pewnie będzie bazować na wymianie migawki...
-
mogła paść migawka i może to 9 tysięcy jest na nowej migawce - co nie zmienia faktu że wygląda jak trup to body... nawet muszla oczna wytarta na wylot...
-
Przeciez gosc napisal ze body glownie krecilo filmy, wiec moze byc naprawde na 1 migawce 9 tys i jakies 1000 h filmu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mnocon
Przeciez gosc napisal ze body glownie krecilo filmy, wiec moze byc naprawde na 1 migawce 9 tys i jakies 1000 h filmu :)
a widziałeś oba linki? :|
ktoś sprzedał z przebiegiem 289k a teraz to samo body jest z 9k :> jedyna opcja to wymieniona migawka, ale wątpię, że sprzedawałby taniej po wymianie migawki...
-
-
Uwielbiam takie akcje... jakie to typowe, coś się zepsuło lub jest już wytyrane to na alle.... i szukanie jelenia. Migawka to tylko jeden element, nawet jeżeli wymieniona, to potem mogą się sypać różne inne rzeczy od np. przełączników i pokręteł po bardziej skomplikowane układy.
Puszka widać że już ewidentnie zmęczona.
-
Na stronie serwisu ten nr body mial tylko jakas naprawe gwarancyjna w 2010, wiec migawka chyba ta sama...
-
Opis aukcji też rozbraja - "niewielkimi przetarciami na obudowie..."
-
Jak taki powycierany szrot może mieć 9.000 klatek przebiegu - chyba w to nie uwierzyłeś ?
Wygląda jakby z tydzień obijał się w betoniarce - IMHO kompletnie nie wart uwagi, chyba że darmowy :)